Γκέιτς: «Επιστροφή στην κανονικότητα; Ίσως χρειαστεί όλο το 2022»

Metrosport Team02 Μαρτίου 2021

Ο Μπιλ Γκέιτς χαρακτήρισε ως «θαύμα» την ταχεία ανάπτυξη εμβολίων κατά του κορωνοϊού, το οποίο θα μπορεί να βοηθήσει τους Αμερικανούς να επιστρέψουν σε έναν «σχεδόν φυσιολογικό» τρόπο ζωής από το φθινόπωρο, αλλά προειδοποίησε ότι οι πολιτικοί παγκοσμίως δεν κάνουν αρκετά για να διασφαλίσουν την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα πριν από το τέλος του 2022. 
Μιλώντας στο CNN και τον Φαρίντ Ζακαρία, ο Γκέιτς τόνισε ότι το φθινόπωρο οι Αμερικανοί θα επιστρέψουν σε κάποιου είδους κανονικότητα «Με σχεδόν όλους τους μαθητές να γυρίζουν και πάλι στις τάξεις», τα εστιατόρια να ανοίγουν με συγκεκριμένο επίπεδο πληρότητας και να αρχίζουν ξανά οι αθλητικές εκδηλώσεις. Υπογράμμισε όμως: «Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν κάνουμε αρκετά για να τερματίσουμε την πανδημία παγκοσμίως. Τα εμβόλια μέχρι τώρα πηγαίνουν μόνο σε πλούσιες χώρες» εξηγώντας πως υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθούν μεταδοτικές μεταλλάξεις του ιού στο εξωτερικό που θα «επιστρέψουν» στις ΗΠΑ και ως εκ τούτου... «Η πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα θα μπορούσε να απαιτήσει όλο το 2022 εκτός αν κάνουμε καλύτερη δουλειά». Ο Μπιλ Γκέιτς πρότεινε πως η λειτουργία πρόσθετων μονάδων παραγωγής εμβολίων σε χώρες όπως η Ινδία θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος λοιμώξεων στο εξωτερικό και να υπάρξει ταχύτερη επιστροφή στην ομαλότητα, ενώ επισήμανε ότι οι φαρμακοβιομηχανίες AstraZeneca, NovaVax και Johnson & Johnson ήδη κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Δυστυχώς, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (CDC) φάνηκαν λίγο κατώτερα των προσδοκιών στην αρχή. Είναι πολύ λυπηρό που και σε ό,τι αφορά τη διανομή των εμβολίων αρχικά υπήρχε κατά κάποιο τρόπο μια ‘άρνηση διαχείρισης’, και τώρα είναι πιο δύσκολο να επανέλθει σε τροχιά, αλλά η προμήθεια και η διανομή δεν θα θέτει πλέον περιορισμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες σε περίπου τρεις μήνες από τώρα», πρόσθεσε ο Μπιλ Γκέιτς.

Μελέτη που διεξήγαγαν τον Ιανουάριο ερευνητές του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η οικονομική παραγωγή παγκοσμίως θα μπορούσε να δεχθεί πλήγμα 3 τρισ. δολαρίων εάν τα εμβόλια δεν καταφέρουν να φτάσουν στις αναδυόμενες χώρες αρκετά γρήγορα, με τις προηγμένες οικονομίες, όπως αυτή των ΗΠΑ, να κινδυνεύουν να υποστούν το ήμισυ του πλήγματος αυτού.

Πηγή: Capital.gr / Forbes

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.