Γιούρι Λοντίγκιν: Το μακρύ του ταξίδι μέχρι τα Γιάννενα

Metrosport Team24 Ιανουαρίου 2021

Ο ΠΑΣ Γιάννινα τάραξε τα «νερά» της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου, ανακοινώνοντας προ ημερών την απόκτηση του Γιούρι Λοντίγκιν.

Ο Ελληνορώσος τερματοφύλακας υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το τέλος της σεζόν με τον «Άγιαξ της Ηπείρου» με οψιόν ανανέωσης για άλλον έναν χρόνο.

Έτσι ο 30χρονος γκολκίπερ επιστρέφει στην Ελλάδα από όπου ξεκίνησε το μακρύ ποδοσφαιρικό του ταξίδι.

Σε ηλικία 10 ετών ο Λοντίγκιν ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στον Ακρίτα Νευροκόπιου στο χωριό από όπου καταγόταν η μητέρα του.

Η Ξάνθη ήταν αυτή που διέκρινε το ταλέντο του και τον ενέταξε στις ακαδημίες της. Στα 20 του, η ομάδα της Θράκης τον δανείζει στον Εορδαϊκό.

Εκεί κάνει εξαιρετικά παιχνίδια τη σεζόν 2010-2011, ανάμεσά τους και ένα στο Κύπελλο κόντρα στον ΠΑΟΚ όπου νικήθηκε στο τελευταίο λεπτό της παράτασης από τον Γιώργο Φωτάκη.

Αφού δοκιμάστηκε από τη ρωσική Σπάρτακ Νάλτσικ, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει η συμφωνία, επέστρεψε στην Ξάνθη και περίμενε την ευκαιρία του.

Αυτήν του την έδωσε ο Νίκος Κωστένογλου που τον καθιέρωσε κάτω από τα γκολπόστ της Ξάνθης.

Οι εμφανίσεις του ώθησαν τη Ζενίτ να τον αποκτήσει έναντι 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Συνεχίζει βασικός και στην ομάδα της Αγίας Πετρούπολης και σύντομα ήρθε και η κλήση στην Εθνική Ρωσίας από τον τότε ομοσπονδιακό τεχνικό, Φάμπιο Καπέλο.

Το 2014 ανανέωσε το συμβόλαιο του με τη Ζενίτ, μέχρι το 2019 και βρέθηκε στο Μουντιάλ του 2014, χωρίς ωστόσο να αγωνιστεί.

Έμεινε στη Ζενίτ 5,5 χρόνια κατακτώντας ένα Πρωταθλημα (2014-2015), ένα κύπελλο (2015-2016) και δύο Σούπερ Καπ Ρωσίας (2015, 2016).

Επόμενος σταθμός ο Ολυμπιακός ως δανεικός από τους Ρώσους. Όμως δεν κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του μένοντας στη «σκιά» του Ζοσέ Σα.

Τη σεζόν 2019-2020 υπέγραψε στην Γκαζιαντέπ. Έμεινε μόνο για 6 μήνες και επέστρεψε ξανά στη Ρωσία για λογαριασμό της Άρσεναλ Τούλα.

Το καλοκαίρι του 2020 έμεινε ελεύθερος και δεν κατάφερε να βρει ομάδα. Μέχρι τον φετινό Γενάρη όταν και τον προσέγγισε ο ΠΑΣ δίνοντάς του την ευκαιρία για το restart στην καριέρα του.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.