Γιουνούς Μούσα: Το wonderkid από τη Γκάνα είπε όχι στην Αγγλία και πήγε Μουντιάλ με τις ΗΠΑ

Κωστής Παναγιώτου25 Νοεμβρίου 2022

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 ξεκίνησε με σκιές γύρω από τον τρόπο που ανατέθηκε η διοργάνωση στο Κατάρ και με έντονες αντιδράσεις για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και το φετινό Μουντιάλ έχει αθέατες και όμορφες ιστορίες και μια από αυτές ανήκει στον Γιουνούς Μούσα, οποίος μερικές μέρες πριν τα 20α γενέθλιά του ( 29 Νοεμβρίου) πραγματοποίησε το ντεμπούτο σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου με την φανέλα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Την πρώτη αγωνιστική οι ΗΠΑ αναδείχθηκαν ισόπαλες με την Ουαλία (1-1), με τον Μούσα να γίνεται ο νεότερος Αμερικανός ποδοσφαιριστής που ξεκινάει στη βασική ενδεκάδα σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά πως γίνεται όμως ένα παιδί που δεν έπαιξε ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με ρίζες από τη Γκάνα, με πέρασμα από την Ιταλία και μέλος των μικρών Εθνικών της Αγγλίας να αγωνίζεται με τους Αμερικάνους στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ;

Η προσφυγιά του άνοιξε πολλές πόρτες

Ο Γιουνούς Μούσα παρά το νεαρό τις ηλικίες του έχει ταξιδέψει σε πολλές χώρες και έχει γνωρίσει πολλές κουλτούρες, όχι λόγω της οικονομικής ευχέρειας που είχαν οι γονείς του, αλλά στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Ο 19χρονος γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη από γονείς Γκανέζους, αλλά λίγους μήνες αργότερα από τη γέννηση του μετακόμισε στην Ιταλία, σε μια πόλη κοντά στη Βενετία. Εκεί έκανε και τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα με την τοπική Τζορτζόνε. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ομάδας, Αντονέλο Ορφέο, είχε πει αργότερα για εκείνον: «Μπορούσες να δεις από ένα μίλι μακριά ότι είχε τα προσόντα να πετύχει. Ήταν ένα φαινόμενο, είχε ψύχωση με την μπάλα».

Σε ηλικία εννέα ετών ο Μούσα και η οικογένειά του μετακομίζουν εκ νέου, με την Αγγλία να μοιάζει ιδανικός προορισμός για μόνιμη κατοικία. Ο Γιουνούς εντάσσεται στις ακαδημίες της Άρσεναλ με τους ανθρώπους των "κανονιέρηδων" να εντυπωσιάζονται από το ταλέντο του, με αποτέλεσμα ενώ ήταν 15 ετών να παίζει με την U18 των Λονδρέζων. Παράλληλα κλήθηκε και αγωνίστηκε σχεδόν σε όλες τις μικρές Εθνικές των Άγγλων (U15, U16, U17, U18), αλλά χωρίς να καταγράψει ούτε μια επίσημη συμμετοχή, καθώς όλες οι εμφανίσεις του ήταν σε διεθνή φιλικά.

Στη Βαλένθια βρήκε αυτό που έψαχνε…

Παρότι ο Μούσα έκανε πράγματι τη διαφορά στα τμήματα υποδομής της Άρσεναλ έβλεπε την πόρτα της πρώτης ομάδας κλειστή, οπότε αποφάσισε να πάρει μια γενναία απόφαση αφήνοντας τους "κανονιέρηδες" για να ψάξει την επόμενη ποδοσφαιρική του στέγη. «Είχα αυτή τη νοοτροπία όχι απλώς να προσπαθώ να γίνω ο καλύτερος στην Άρσεναλ, αλλά να προσπαθώ να γίνω ο καλύτερος στην Ευρώπη. Δεν μπορώ να σκέφτομαι όμως ότι είναι μόνο η Άρσεναλ . Υπάρχουν περισσότερα εκεί έξω», είχε πει χαρακτηριστικά σε μια συνέντευξή του.

Τον Αύγουστο του 2019 η Βαλένθια εκμεταλλευόμενη τον νόμο που απαγορεύει στους αγγλικούς συλλόγους να υπογράφουν επαγγελματικά συμβόλαια με τόσο νεαρούς ποδοσφαιριστές "αρπάζει" τον τότε 16χρονο Μούσα, δίνοντας του την ευκαιρία να διακριθεί με την πρώτη ομάδα των "νυχτερίδων". Μάλιστα, o αθλητικός διευθυντής της ισπανικής ομάδας, Πάμπλο Λονγκόρια, για να πείσει τον Γιουνούς να πει το "ναι" εντάσσει στις ακαδημίες και τον αδερφό του.

Βέβαια, τα πράγματα δεν κύλησαν ιδανικά την πρώτη του σεζόν, καθώς δεν πήρε ποτέ την ευκαιρία να αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα, μένοντας στη Β ομάδα. Το καλοκαίρι του 2020 τα οικονομικά προβλήματα ανάγκασαν τη Βαλένθια στην πώληση έξι βασικών παικτών, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να τους αντικαταστήσει, με τον Χάβι Γκαρθία, που είχε αναλάβει τότε τους Ισπανούς, να προωθεί στην πρώτη ομάδα τον Μούσα, κάνοντας τον αναπόσπαστο κομμάτι της βασικής ενδεκάδας, πραγματοποιώντας 32 συμμετοχές (1.527 λεπτά), δείχνοντας σε όλους πως πρόκειται για ένα ακατέργαστο "διαμάντι", το οποίο μέχρι σήμερα μετράει 82 συμμετοχές με τη φανέλα των "νυχτερίδων" σε όλες τις διοργανώσεις.

Οι λόγοι που επέλεξε να γίνει Αμερικανάκι

Και φτάσαμε στην απάντηση του ερωτήματος που θέσαμε νωρίτερα. Πως γίνεται ένα παιδί που δεν έπαιξε ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να φορέσει τη φανέλα της Εθνικής ομάδας της χώρας; Αρχικά ο Μούσα είχε το δικαίωμα να αγωνιστεί στις ΗΠΑ επειδή γεννήθηκε στη χώρα, αλλά ταυτόχρονα μπορούσε να επιλέξει ανάμεσα στην Αγγλία, στην Ιταλία και στη Γκάνα, με τις τρεις Εθνικές να προσεγγίζουν τον νεαρό παίκτη.

Σε αυτό το σημείο μπαίνει ο πρώην βοηθός του ομοσπονδιακού τεχνικού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Νίκο Εστέβες, οποίος επί οκτώ χρόνια βρισκόταν στα τμήματα υποδομής της Βαλένθια και αποτέλεσε τον άνθρωπο που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση του Μούσα να επιλέξει τη χώρα που γεννήθηκε. Επίσης, καταλυτική ήταν και η συνδρομή του προπονητή των "Stars and Stripes", Κρεγκ Μπερχάλτερ, οποίος έχει σε μεγάλη εκτίμηση τον 19χρονο μέσο, παρουσιάζοντας στον Μούσα ένα ελκυστικό πρότζεκτ με νεαρούς ποδοσφαιριστές να απαρτίζουν την Εθνική των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα ο νεαρός να πει όχι στην πρόταση της Αγγλίας, η οποία ήταν άκρως δελεαστική. 

Σήμερα το βράδυ ο Γιουνούς Μούσα θα τεθεί αντιμέτωπος με τα "τρία λιοντάρια" (25/11, 21:00), σε μια αναμέτρηση που για τον ίδιο μπορεί να χαρακτηριστεί και αγώνας αποδείξεων.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.