Μαυρωτάς: «Να συνδυάσουμε τα τεστ του σχολείου με αυτά των προπονήσεων»

Metrosport Team17 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» στο Metropolis 95,5 και μεταξύ άλλων μίλησε για τη μεταρρύθμιση του στοιχήματος, για τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε νεαρές ηλικίες, τις διευκολύνσεις που μπορούν να γίνουν και για τα αθλητικά σχολεία.

Αναλυτικά όσα είπε

Για τα έσοδα των ομάδων από το στοίχημα, δήλωσε: «Η μεταρρύθμιση με τα έσοδα από το στοίχημα ήρθε για να μείνει. Πέρα από τη βοήθεια στον επαγγελματικό αθλητισμό, που πηγαίνει το 50% των κερδών από το στοίχημα, το υπόλοιπο 50% πηγαίνει στο ερασιτεχνικό αθλητισμό και στις εθνικές ομάδες και είναι μια τονωτική «ένεση» για τον ελληνικό αθλητισμό».

Για τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις ηλικίες 11-16 ετών, απάντησε: «Προσπαθούμε να συνδυάσουμε τα τεστ που κάνουν για το σχολείο ώστε με τα ίδια να κάνουν τις προπονήσεις και μια πρέπει να δαπανούν παραπάνω χρήματα οι γονείς. Τα σελφ τεστ που θα γίνονται από παιδία ηλικιών από 12 μέχρι 15 θα υπάρχει η παρουσία του προπονητή ή του υπεύθυνου Covid-19, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι πραγματοποιούνται τα τεστ και δεν γίνεται απλά η δήλωση».

Στο ερώτημα με τους γονείς που αντιδρούν στην πιθανότητα να κάνει κάποιος στα παιδιά τους το τεστ, είπε χαρακτηριστικά: «Αν θέλουν να έρχονται στην προπόνηση και να κάνουν οι ίδιοι στα παιδιά τους με την παρουσία του προπονητή. Επειδή στον αθλητισμό δεν μπορούν να φορούν μάσκα οι υγειονομικοί θέλουν να εξασφαλίσουν ότι τα τεστ θα γίνονται και δεν θα δηλώνονται χωρίς να γίνονται. Θέλουμε να έχουμε μεγαλύτερο βαθμό ασφάλειας».

Για τις οικογένειες που έχουν αθλητές σε νεαρές ηλικίες αν μπορούν βοηθηθούν οικονομικά, είπε: «Επειδή θέλουμε να προωθήσουμε τον εμβολιασμό στις ηλικίες 17-18, η ορθολογική επιλογή για τον αθλητή είναι να εμβολιαστεί, γιατί αν νοσήσει θα το περάσει πιο ομαλά από κάποιον άλλον, τις περισσότερες φορές, γιατί έχουν δυνατό και νεαρό οργανισμό, αλλά δεν ξέρεις τι θα σου αφήσει η λοίμωξη. 

Για τα παιδία που κάνουν ράπιντ τεστ και επιβαρύνονται οικονομικά θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις σε συνδυασμό με το σχολείο. Είμαστε άνθρωποι του αθλητισμού, θέλουμε ισορροπήσουμε την ασφάλεια με τη λειτουργικότητα, δεν θέλουμε η ασφάλεια να διώξει τα παιδιά από τον αθλητισμό, θέλουμε να έρχονται επειδή υπάρχει ασφάλεια. 

Τα πράγματα στη χώρα μες τον κορονοϊο δεν πάνε τόσο άσχημα όσο είχαν προβλέψει και ο αθλητισμός έχει δείξει μια πειθαρχία. Μήπως χαλαρώσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, πάντα με την καθοδήγηση των ιατρών».

Τέλος, για τα αθλητικά σχολεία που έχουν σταματήσει να λειτουργούν εδώ και 11 χρόνια, τόνισε: «Εννοούμε τις τάξεις αθλητικής διευκόλυνσης, που ήταν τάξεις όπου πήγαιναν αθλητές-μαθητές από διάφορα αθλήματα και τις ώρες της γυμναστικής έκαναν προπόνηση που αφορούν τα αθλήματά τους. Ένας θεσμός σε συνεννόηση με το Υπουργεί Παιδείας, τώρα που έχουμε ξεπεράσει και την οικονομική κρίση γιατί αυτός ήταν ο βασικός λόγος που είχε καταργηθεί, μπορούμε να τον επαναφέρουμε σε καλύτερη βάση, διότι υπάρχουν ιδέες για την καλύτερη εφαρμογή του μέτρου».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.