Γιατί το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς

Κυριάκος Θωμαϊδης23 Ιανουαρίου 2022

Υπάρχουν κάποιοι που ισχυρίζονται ότι το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς της βιομηχανίας θεάματος λόγω του στοιχήματος. Κάνουν λάθος. Ηταν από πάντα.

Η μεγαλύτερη απόδειξη για τη δυναμική του αθλήματος έρχεται με το Μουντιάλ του 2022 που θα γίνει στο Κατάρ. Στο πρώτο 24ωρο που κυκλοφόρησαν διαδικτυακά τα εισιτήρια, κρατήθηκαν περισσότερα από 1 εκατ. 200 χιλ.

Καλύτεροι αγοραστές οι Αργεντίνοι, παρότι το πακέτο όλων των αγώνων της χώρας τους υπερβαίνει τα 4.000 δολάρια και ο μισός περίπου πληθυσμός ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Δεν υπάρχει άλλο κοινωνικό γεγονός που να συγκεντρώνει τόσο μεγάλο παγκόσμιο ενδιαφέρον, κάθε τέσσερα χρόνια. Το πρόβλημα είναι ότι διάφοροι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται το άθλημα για δικό τους όφελος.

Εγκληματίες συνωστίζονται ώστε να γίνουν παράγοντες του ποδοσφαίρου και θιασώτες της στοιχηματικής απάτης, πολιτικοί χρησιμοποιούν το άθλημα για να αποπροσανατολίσουν το λαό από τα πραγματικά του προβλήματα, επιχειρηματίες το έχουν ως εφαλτήριο για την κοινωνική τους ανέλιξη. Ετσι δημιουργούνται οι παθογένειες και τα εκφυλιστικά συμπτώματα.

Όμως το ποδόσφαιρο δεν φταίει γι’ αυτό. Είναι ένα παιχνίδι που συναρπάζει και προσελκύει κάθε κοινωνική τάξη. Τώρα αν ο Πέρεθ και ο Ανιέλι θέλουν να βγάλουν περισσότερα χρήματα είναι κάτι που σε μια καπιταλιστική κοινωνία μοιάζει θεμιτό. Γι’ αυτό άλλωστε επανέρχονται με την European Super League και προσφέρουν ανοιχτές αγκάλες σε όλες τις ομάδες και όχι μόνο στις 12 ισχυρότερες.

Όταν οι ηγέτες της Ρεάλ και της Γιουβέντους διαπίστωσαν ότι με μια κλειστή Λίγκα δεν μπορούσαν να συγκεντρώσουν την αποδοχή των ποδοσφαιρόφιλων (κυρίως των Αγγλων), στράφηκαν σε νέες ιδέες. Ηδη επεξεργάζονται ένα σχέδιο δύο κατηγοριών με 40 ομάδες στην ΕSL, η οποία θα έχει προβιβασμούς και υποβιβασμούς. Δηλαδή θα είναι ανοιχτή στον καθένα.

Αλλωστε η βασική αδυναμία του αρχικού σχεδίου των Πέρεθ – Ανιέλι ήταν ότι καταργούσαν την αθλητική αξιολόγηση. Στα μάτια των φιλάθλων, μια Λίγκα χωρίς άνοδο και πτώση ήταν κάτι αποστεωμένο και χωρίς τη μαγεία της έκπληξης.

Όπως έγραψαν πρόσφατα οι Financial Times, η ESL θα δράσει σε δύο επίπεδα: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και στις δημόσιες σχέσεις. Δικαστικά θα επιδιώξει να στριμώξει ακόμη περισσότερο την UEFA, τη στιγμή μάλιστα που μία εξειδικευμένη εταιρία δημοσίων σχέσεων θα συνεισφέρει με την τεχνογνωσία της.

Οφείλουμε να αποδεχτούμε ότι το ποδόσφαιρο εκτός από παιχνίδι, στο σύγχρονο κόσμο είναι η κορυφαία επιχειρηματική δραστηριότητα. Και ως τέτοια, η δημιουργία της ESL είναι αναπόφευκτη.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.