Γιατί πιέζεται ο Μπένετ

Κυριάκος Θωμαϊδης04 Σεπτεμβρίου 2022

Συνηθίζεται στα υπουργεία να γίνεται τελετή παράδοσης – παραλαβής όταν γίνονται ανασχηματισμοί. Στο ποδόσφαιρο όμως, όχι!

Πάρτε παράδειγμα την Κεντρική Επιτροπής Διαιτησίας. Ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ ανασχηματίστηκε, αλλά κανείς δεν έχει καταλάβει ακόμη τι ακριβώς παρέδωσε στον Στιβ Μπένετ.

Λέγεται ότι είχε ένα προσχέδιο για την επαγγελματική διαιτησία. Θα το εφάρμοζε από την αρχή της περιόδου, αλλά παρέμεινε στις καλένδες. Τώρα ακούγεται ότι θα υλοποιηθεί από τον Ιανουάριο του 2023 ή το αργότερο τον Αύγουστο του νέου έτους.

Με το που ανέλαβε σύμβουλος της Λίγκας, ο κ. Κλάτενμπεργκ έφερε στην Ελλάδα τον πρώην αρχιδιαιτητή της Premier League. Για να δώσει τα φώτα του στο περιλάλητο εγχείρημα της επαγγελματικής διαιτησίας. Παρέλειψε να πει ότι ο θεσμός ανήκει εξ ολοκλήρου στην αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία και όχι στη Λίγκα.

Το προσχέδιο Κλάτενμπεργκ δεν έκανε σοφότερο τον κ. Μπένετ. Αντίθετα, τον προβλημάτισε καθώς προβλέπει μόνον επτά επαγγελματίες διαιτητές και αναρωτιέται κανείς: Στη διαιτητική τετράδα του αγώνα θα μετέχουν ένας επαγγελματίας και τρεις αμειβόμενοι; Η ανισορροπία είναι προφανής.

Υπάρχει κι ένα πρακτικό ζήτημα που δεν έχει ξεπεραστεί. Η πλειονότητα των Ελλήνων διαιτητών είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Αστυνομικοί, πυροσβέστες και εργαζόμενοι στη δημοτική αστυνομία. Αν υποθέσουμε ότι τα συμβόλαια είναι πενταετή, θα παρατήσουν τις δουλειές τους και τα εργασιακά δικαιώματά τους για να ασχοληθούν με τη ριψοκίνδυνη επαγγελματική διαιτησία στη χώρα μας; Και αν στον πρώτο χρόνο συμβολαίου κάνουν τη μία γκάφα μετά την άλλη, ποιος τους διασφαλίζει ότι θα συνεχίσουν να σφυρίζουν;

Όμως ας αφήσουμε το μέλλον και ας καταπιαστούμε με το παρόν:

1. Ο κ. Κλάτενμπεργκ όταν ανέλαβε, είχε δεσμευτεί ότι οι διαιτητές θα πληρώνονται στην ώρα τους. Συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Ούτε τα περσινά χρωστούμενα έχουν καταβληθεί. Ειδικά στη Super League 2, οι διαιτητές έλαβαν τα χρήματα μόνο όσων γηπεδούχων ομάδων πλήρωσαν! Και –δυστυχώς- είναι ελάχιστες.

2. Η κληρονομιά του κ. Κλάτενμπεργκ έχει να κάνει και με διαιτητές τύπου Καραντώνη. Ενώ φάνηκε ότι θα τους περνούσε από κόσκινο, τους έβγαλε από τη βαθιά κατάψυξη και τους χρησιμοποίησε φρέσκους – φρέσκους. Το αποτέλεσμα είναι οδυνηρό. Το διαπιστώσαμε την προηγούμενη Δευτέρα.

3. Η εκπαίδευση στο VAR ήταν τόσο ανεπαρκής που ο προηγούμενος αρχιδιαιτητής αναγκάστηκε να εγκαταλείψει αυτό που άρχισε με τυμπανοκρουσίες: Τη δημοσιοποίηση των διαλόγων του VAR. Μάλιστα επικαλέστηκε το τοξικό ελληνικό περιβάλλον, ενώ η αλήθεια είναι πως δεν μπόρεσε ο ίδιος να αντιταχθεί στις συμπληγάδες.

4. Ο κ. Μπένετ παρέλαβε από τον κ. Κλάτενμπεργκ και μια αρρωστημένη νοοτροπία. Να μιλούν όλοι με όλους και να μην λένε τίποτε. Ο κ. Κλάτενμπεργκ είχε την αντίληψη ότι πρέπει να συζητεί ταυτοχρόνως με παράγοντες που ένοιωθαν αδικημένοι και με διαιτητές που ενδεχομένως τους αδίκησαν. Πέτυχε μια τρύπα στο νερό. Όταν προσπαθείς να ικανοποιήσεις δύο αντιτιθέμενες πλευρές, το κάνεις μόνο με συμβιβασμό. Και η διαιτησία αυτήν την ώρα χρειάζεται ρίξεις.

5. Ο πίνακας των διαιτητών της Super League 1 που κληρονόμησε ο κ. Μπένετ, είναι ελλιπής. Μειώθηκαν τόσο πολύ που ο πρόεδρος της ΚΕΔ το σκέφτεται πριν τιμωρήσει τον κάθε Περράκη γιατί στο τέλος δεν θα έχει Ελληνες διαιτητές για να σφυρίξουν. Αυτό περιορίζει ιδιαίτερα τις δυνατότητες δραστικής παρέμβασής του.

Με αυτά τα δεδομένα του παρελθόντος κινείται ο Στιβ Μπένετ. Φαίνεται πως έχει καταλάβει ότι πρέπει να αποτινάξει την οποιαδήποτε σχέση με τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ και να μη συνεχίσει την πολιτική των δικών του ορισμών. Εχει μια μοναδική ευκαιρία να ανατρέψει το σκηνικό και να δώσει νέα πνοή στην ελληνική διαιτησία, η οποία την περιμένει υπομονετικά εδώ και επτά χρόνια.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.