Γιατί ο νέος ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου αρχίζει από την παλιά φρουρά

Κώστας Πετρωτός05 Ιουνίου 2021

Η πρώτη δημόσια ανάλυση των σκέψεων του Ραζβάν Λουτσέσκου για την ομάδα που θέλει να χτίσει στην δεύτερη θητεία του στον ΠΑΟΚ χαρακτηρίστηκε από ένα έντονο κοντράστ. Από την μία μίλησε με έντονο συναισθηματισμό («η ψυχή μου με έφερε εδώ που πέρασα τα δύο καλύτερα χρόνια της καριέρας μου») και από την άλλη με αξιοσημείωτο ρεαλισμό, στα όρια του κυνισμού («ξέρω ότι δεν πάρω τίτλους, θα φύγω»). Θα έλεγε κανείς ότι αυτό το κοντράστ αποτυπώνει πλήρως και την ατμόσφαιρα στην Τούμπα στην εποχή Σαββίδη και ειδικά τα τελευταία χρόνια: Συναίσθημα, αλλά και υψηλοί στόχοι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του συλλόγου είναι μαξιμαλιστής και το έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη.

Υπό αυτό το πρίσμα, είναι αλήθεια ότι η επιλογή του Ρουμάνου τεχνικού να υπερτονίσει τον μεγάλο σεβασμό που τρέφει στους παίκτες της παλιάς φρουράς, στους σωματοφύλακες των τίτλων της πρώτης διετίας του στον Δικέφαλο (ας μην ξεχνάμε ότι μαζί τους έζησε τις καλύτερες στιγμές της καριέρας του), σε συνδυασμό με την μικρή αναφορά σε μεταγραφές που πρόκειται να γίνουν, προκάλεσε προβληματισμό σε μεγάλη μερίδα του κόσμου. «Είναι εφικτό να πατήσει ξανά ο ΠΑΟΚ στην κορυφή με τους παίκτες που είχε και τότε, τρία χρόνια μεγαλύτερους;» είναι η σύνοψη διαφόρων σχολίων που βρίσκει κανείς κατά δεκάδες στα social media και ακούει στα καθημερινά στα ερτζιανά.

Η παραπάνω σκέψη, προφανώς, έχει λογική βάση, ωστόσο, θα πρέπει να είναι αφελείς όσοι πιστέψουν ότι δεν την έχει κάνει και ο ίδιος ο Λουτσέσκου; Γιατί, κατά λοιπόν, επέλεξε η εκκίνηση της νέας εποχής του στον ΠΑΟΚ να γίνει με τόση έμφαση στην παλιά φουρά;

Καταρχάς, οφείλουμε να θυμίσουμε τι εννοούμε, πλέον, παλιά φρουρά στον ΠΑΟΚ. Μιλάμε για πέντε παίκτες που ήταν και πέρυσι στο ρόστερ της ομάδας (Πασχαλάκης, Βαρέλα, Κρέσπο, Ελ Καντουρί και Βιεϊρίνια), τον Μπίσεσβαρ που ολοκλήρωσε τον δανεισμό του στον Απόλλωνα Λεμεσού και-αν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να επιστρέψει-τον Πρίγιοβιτς. Ειδικότερα, στην παρούσα χρονική στιγμή μιλάμε για μόνο για το αν πρέπει να ανανεώσει ο Ελ Καντουρί και αν πρέπει να ενταχθεί και πάλι στην ομάδα ο Μπίσεσβαρ έχοντας πάει στην Κύπρο για ένα εξάμηνο πέρυσι. Μία πρώτη παρατήρηση, λοιπόν, είναι ότι ήδη ο ΠΑΟΚ έχει αλλάξει γιατί πλέον στον κορμό των παικτών με σταθερό χρόνο συμμετοχής λογίζονται παίκτες όπως ο Ινγκασον, ο Μιχαηλίδης, ο Σβαμπ, ο Αουγκούστο, ο Τσιγγάρας, ο Αντρίγια, ο Τζόλης και ο Σφιντέρσκι που στην πρώτη θητεία του Λουτσέσκου αποτελούσε την επένδυση στο μέλλον. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι και οι «παλιοί» έχουν πολύ κομβικό ρόλο.

Η βίαιη ανανέωση δεν εγγυάται τις νίκες

Το αληθινό ερώτημα είναι: Θα άντεχε ο ΠΑΟΚ στην παρούσα φάση μία ριζική ανανέωση; Με το σκεπτικό του Λουτσέσκου, όχι.

Ο 52χρονος κόουτς θέλει από την πρώτη στιγμή αποτελέσματα, νίκη σε κάθε ματς όπως είπε, για να μπει δυνατά ο ΠΑΟΚ τόσο στο Πρωτάθλημα όσο και στον στόχο της ευρωπαϊκής διάκρισης. Για να το πετύχει θα πρέπει να έχει δύο στοιχεία ως ομάδα: Ομοιογένεια και ποιότητα. Ο Λουτσέσκου αρχίζει από το πρώτο και σταδιακά θέλει να ανεβάζει το δεύτερο.

Η ομάδα της νέας περιόδου αρχίζει από την παλιά φρουρά για συγκεκριμένους λόγους, λοιπόν:

-Αυτοί οι παίκτες έχουν αποδείξει ότι ξέρουν την δουλειά και το-πολύ σημαντικό-μπορούν να βοηθήσουν να περάσει η φιλοσοφία του Λουτσέσκου γρήγορα και στους υπόλοιπους.

-Υπάρχει η ανάγκη να αξιολογηθεί το ρόστερ, όσοι θα μπούνε στην προετοιμασία να έχουν την ευκαιρία να τους να δείξουν ότι αξίζει να έχουν μία θέση στην ομάδα της επόμενης περιόδου, κάτι που θα βοηθήσει και την διοίκηση στις αποφάσεις της για την σχέση της με κάποιους ποδοσφαιριστές. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Σίντζι Καγκάβα, τον οποίο ο Λουτσέσκου εκτιμά απεριόριστα ως παίκτη, αλλά πρέπει να διαπιστώσει σε ποια κατάσταση βρίσκεται.

-Οι μεταγραφές, ειδικά σε ορισμένες θέσεις μπορεί να χρειαστούν χρόνο. Ο ΠΑΟΚ δεν ψάχνει απλά καλούς ποδοσφαιριστές. Ψάχνει καλύτερους από αυτούς που ήδη έχει για να τον ανεβάσουν επίπεδο και να τον κάνουν πιο ανταγωνιστικό για την μάχη κορυφής με τον Ολυμπιακό και την ευρωπαϊκή πρόκληση. Ειδικά, φέτος, έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ότι η Ελλάδα έχει γίνει λιγότερο ελκυστική για παίκτες υψηλού επιπέδου και, δυστυχώς για τον Δικέφαλο, δεν διαθέτει πλέον το δέλεαρ των προκριματικών του Champions League. Κατά συνέπεια, μπορεί να χρειαστεί να περιμένει μέχρι και τον Αύγουστο για να αποκτήσει ορισμένους από τους στόχους του που εκτιμάται ότι θα ανεβάσουν ουσιαστικά το επίπεδο της ομάδας.

Η κρίσιμη παράμετρος για τους «παλιούς»

Πάντως, το ότι ο Λουτσέσκου «αγκάλιασε» τους «παλιούς» δεν σημαίνει ότι η ενδεκάδα του ΠΑΟΚ θα αρχίζει και θα τελειώνει με αυτούς. Ο Λουτσέσκου ξέρει ότι πρέπει να λάβει υπόψη και τον βιολογικό παράγοντα, την σωματική κατάσταση καθενός από τους συγκεκριμένους παίκτες. Κι αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να κάνει διαχείριση. Ο Βιεϊρίνια πιθανόν θα παίζει ένα ματς την εβδομάδα και όχι Τετάρτη-Κυριακή, ο Μπίσεσβαρ μπορεί να έρχεται ως λύση από τον πάγκο σε συγκεκριμένα κομμάτια του αγώνα, Βαρέλα, Κρέσπο και Ελ Καντουρί ενδεχομένως θα περνούν από ροτέισιον.

Δεν θα πάει με μηδέν μεταγραφές από την αρχή ο ΠΑΟΚ

Τέλος, θα πρέπει να σβήσουμε και την παρανόηση που τείνει να δημιουργηθεί ως προς τις μεταγραφές, ότι ο ΠΑΟΚ δεν θα έχει νέα πρόσωπα στην ομάδα του. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για ορισμένες από τις μεταγραφές, να περιμένει μέχρι και τον Αύγουστο για να κινηθεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάει με μηδέν μεταγραφές ως τότε. Ο Λουτσέσκου έχει ζητήσει ενίσχυση στις θέσεις του δεξιού μπακ (η πληροφορία που έχουμε ήδη μεταφέρει είναι ότι ο ΠΑΟΚ έχει ήδη «κλείσει» παίκτη με την σύμφωνη γνώμη του Ρουμάνου), της μεσαίας γραμμής, των εξτρέμ και του φορ. Το λιγότερο τους τρεις (ερωτηματικό για τον χαφ) θα τους πάρει άμεσα γιατί η ομάδα έχει χτυπητά κενά που πρέπει να καλυφθούν πριν την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων.


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook






Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.