Γιατί ο Φιλίπε και ο Ντόουγκλας θα κρίνουν πόσο ψηλά θα πάει φέτος ο ΠΑΟΚ

Κώστας Πετρωτός07 Δεκεμβρίου 2022

Ο ΠΑΟΚ επέστρεψε στην βάση του μετά από ένα γεμάτο δεκαήμερο στην Κύπρο και τρία φιλικά παιχνίδια. Σ’ αυτά ο Ραζβάν Λουτσέσκου χρησιμοποίησε 26 ποδοσφαιριστές και είδε οκτώ από αυτούς να σκοράρουν τα συνολικά έντεκα τέρματα. Από δύο τέρματα πέτυχαν οι Ντόουγκλας, Μπίσεσβαρ και Μπράντον και από ένα οι Φιλίπε, Κωνσταντέλιας, Ολιβέιρα, Σβαμπ και Νάρεϊ.

Δικαιολογημένα ο προπονητής του ΠΑΟΚ μίλησε για περισσότερες λύσεις που έχει πλέον η ομάδα του και υπογράμμισε τον πλουραλισμό στο σκοράρισμα. Κρατήστε το αυτό γιατί θα επανέλθουμε.

Τι καινούριο έφερε μαζί του από την Κύπρο ο Δικέφαλος;

-Πρώτα όλα νέα πρόσωπα που προστίθενται στο ενεργό ρόστερ σε καθημερινή βάση. Ο Γιάννης Μιχαηλίδης είναι ο πρώτος, ο Τόμας Μουργκ ο δεύτερος. Το αν ο Αυστριακός ενεργοποιήθηκε για να βρεθεί πιο εύκολα λύση για την μεταγραφή του τον Ιανουάριο είναι κάτι που θα φανεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, το σίγουρο όμως είναι ότι αν ο Λουτσέσκου τον χρειαστεί γνωρίζει ακριβώς τι θα πάρει από εκείνον κι αυτό είναι μία παράμετρος που πάντα μετρούσε ο Ρουμάνος τεχνικός για τους παίκτες του. Σε αυτή την λίστα μπαίνει και ο Σελιμάι, ενώ δύο άλλοι παίκτες, ο Κουαλιάτα και ο Ρικάρντο έδειξαν να κουμπώνουν λίγο καλύτερα σε σχέση με το πρώτο δείγμα τους το καλοκαίρι.

-Σίγουρα, στα κέρδη από την μίνι προετοιμασία στην Κύπρο είναι και η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των ποδοσφαιριστών και το γεγονός ότι πλέον ο ένας γνωρίζει καλύτερα τον άλλο, το πώς σκέφτεται, τα θετικά στοιχεία και τα χούγια του. Μεγάλο πράγμα η χημεία σε μία ομάδα για τα αποδυτήρια της και σωστά το υπογράμμισε ο Λουτσέσκου. Εχω, μάλιστα, την αίσθηση ότι κάτι ανάλογο ισχύει και στην δική το σχέση με τον Ζοσέ Μπότο. Ο ένας έχει μάθει πλέον πολύ καλά τον τρόπο σκέψης του άλλου, τα σημεία συμφωνίας και διαφωνίας και, αυτό κάνει ακόμη πιο λειτουργική την σχέση τους.


Η τριάδα Κωνσταντέλια-Νάρεϊ-Αντρίγια βάζει τα πιο «καυτά ερωτηματικά


Ας εστιάσουμε, όμως, στην αγωνιστική εικόνα της ομάδας. Στα τρία ματς με Ασντοντ, ΑΕΛ και Αρη Λεμεσού σκιαγραφήθηκε ακόμη καλύτερα το προφίλ της ομάδας που βλέπουμε από το ματς με την ΑΕΚ και κυρίως τον ΠΑΣ Γιάννινα και έπειτα. Ο ΠΑΟΚ είναι πλέον μία ομάδα πολύ πιο παραγωγική σε φάσεις σε σχέση με τους πρώτους μήνες της σεζόν, πιο γρήγορη και με συγκεκριμένο στυλ στον τρόπο που σκοράρει: με δεδομένο ότι ο Ολιβέιρα δεν είναι ο παίκτης που κινείται σταθερά μέσα στο κουτί περιμένοντας την πάσα για να εκτελέσει, αντίθετα κινείται συνεχώς και γύρω από την περιοχή και πολλές φορές βγαίνει και στα άρα για να δημιουργήσει διαδρόμους για τους συμπαίκτες του, τα γκολ έρχονται κυρίως από τους μεσοεπιθετικούς. Υπό αυτό το πρίσμα, είναι καλό που είδαμε τον Κωνσταντέλια, τον Μπίσεσβαρ (δις) και τον Νάρεϊ να σκοράρουν, όμως, εκεί που αξίζει να εστιάσουμε παραπάνω είναι στα τέρματα που σημείωσαν ο Ντόουγκλας (δις) και ο Φιλίπε. Οι δυο τους μοιάζουν να συνυπάρχουν καλά στην μεσαία γραμμή και να κινούνται εξίσου καλά ως box to box χαφ. Πατάνε συχνά στην αντίπαλη περιοχή και βρίσκονται σε θέση βολής. Το πόσο υψηλή θα είναι από εδώ και στο εξής η συχνότητα με την οποία θα σκοράρουν, κατά την ταπεινή άποψή μου, θα κρίνει πολλά για τους στόχους του ΠΑΟΚ φέτος.

Το άλλο μεγάλο στοίχημα είναι η αξιοποίηση της τριάδας, Κωνσταντέλια, Αντρίγια Ζίβκοβιτς και Νάρεϊ. Οι δύο τελευταίοι είχαν σταντάρει τις θέσεις στα δύο άκρα στην αρχή της σεζόν, αλλά η εντυπωσιακή εμφάνιση του νεαρού Βολιώτη έχει αλλάξει τα δεδομένα. Μπορούν να συνυπάρξουν στην ενδεκάδα στο 4-2-3-1 που σταθερά χρησιμοποιεί ο Λουτσέσκου; Θα το δούμε όταν ενσωματωθεί και ο Σέρβος, γιατί μην ξεχνάμε ότι μόλις άρχισε να παίρνει χρόνο ως βασικός ο “Ντέλιας”, στο ματς με την ΑΕΚ που έλειπε ως τιμωρημένος ο Αντρίγια, τραυματίστηκε ο Νάρεϊ. Υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι ο Κωνσταντέλιας μπορεί να παίξει άψογα τον ρόλο πίσω από τον φορ, ενώ σύμφωνα με ορισμένους άλλους, και ο Αντρίγια μπορεί να κάνει κάτι ανάλογο. Αν, μάλιστα, αποκτηθεί και ο Φάμπιο Μαρτίνς ή ανάλογος παίκτης, τότε τι θα γίνει; Ας περιμένουμε να δο0ύτμε τις απαντήσεις που θα δώσει στα διλήμματα ο Λουτσέσκου. Το θετικό είναι ότι θα προβληματιστεί επειδή έχει διάφορες διαθέσιμες λύσεις. Το αρνητικό θα ήταν αν δεν είχε άλλες.

Φυσικά, το κατά πόσο αυτή η ομάδα μπορεί να πάρει ένα από τα δύο εισιτήρια του Τσάμπιονς Λιγκ και να κατακτήσει το Κύπελλο είναι κάτι που μόνο στο γήπεδο θα απαντηθεί. Εκεί θα φανεί συν τοις άλλοις και πόσο έντονη είναι η προσωπικότητα που διαθέτει καθένας από τους νεαρούς παίκτες.


Υ.Γ. Η τρομερή εμφάνιση της Πορτογαλίας χθες και κυρίως η κατάθεση διαπιστευτηρίων της ποιότητας του ρόστερ που διαθέτει, με πιο πειστικό παράδειγμα τον νεαρό επιθετικό της Μπενφίκα, Γκονζάλο Ράμος που, ως αντικαταστάτης του Κριστιάνο στην ενδεκάδα, έκανε χατ-τρικ, πέρα από όλα τα άλλα, μας αποδεικνύουν ως σωστά ο Ιβάν Σαββίδης στόχευσε να φέρει έναν άνθρωπο γνωρίζει πολύ καλά αυτή την αγορά. Και γιατί μπορεί να επιλέξει κάποιον νέο Βιεϊρίνια και, το κυριότερο, γιατί βοηθά τον ΠΑΟΚ να αναπτύξει την μεθοδολογία, όχι μόνο της ανακάλυψης ταλέντων (το κάνει εδώ και χρόνια πολύ καλά ο Δικέφαλος), αλλά και της σωστής προώθησής τους στο ανδρικό ποδόσφαιρο.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.