Γιατί ο Χάαλαντ ταιριάζει απόλυτα στη Σίτι

Παναγιώτα Χαλκιά09 Σεπτεμβρίου 2022

Η Μάντσεστερ Σίτι έκανε μια κίνηση κοινής λογικής αγοράζοντας τον Έρλινγκ Χάαλαντ. Οι «πολίτες» πέρασαν την προηγούμενη σεζόν χωρίς επιθετικό και ο Νορβηγός είχε σκοράρει 86 γκολ σε 89 αγώνες με τη Ντόρτμουντ. Είναι ένας από τους καλύτερους και η απόκτηση του ήταν κίνηση ματ.

Κάτι που γίνεται εύκολο αντιληπτό αν κοιτάξει κανείς τους αριθμούς του. Ο Χάαλαντ «πετάει» φωτιές από τις πρώτες του κιόλας εμφανίσεις με τη φανέλα των Άγγλων και δίνει την εντύπωση ότι αποτελεί ένα ακόμη κρυφό χαρτί για τον Πέπε Γκουαρδιόλα.

Σε οχτώ παιχνίδια έχει σημειώσει 12 γκολ και έχει δημιουργήσει άλλο ένα. Έχει πετύχει δύο χατ τρικ κόντρα σε Κρίσταλ Πάλας και Νότιγχαμ Φόρεστ ενώ μέχρι στιγμής έμεινε μακριά από το γκολ σε δυο παιχνίδια, στον τελικό του Community Shield με τη Λίβερπουλ και κόντρα στη Μπόρνμουθ, όπου έκανε δύο πάσες και η μία ήταν ασίστ για το γκολ του Γκουντογκάν.

Έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός ολοκληρωμένου επιθετικού. Είναι ικανός να βρει κενό χώρο εκεί που δεν υπάρχει, να «τρυπώσει» στην άμυνα και να παραβιάσει την αντίπαλη εστία. Γνωρίζει πως να δημιουργεί, να ντριμπλάρει, να μπερδεύει τους. Διαβάζει την εξέλιξη της φάσης και δεν είναι λίγες οι φορές που βγάζει έναν άλλον παίκτη σε θέση βολής.

Έχει δώσει στην ήδη θανατηφόρα ομάδα του Ισπανού προπονητή μια επιπλέον λύση στο σκοράρισμα. Και όχι, η Σίτι δεν είχε θέμα στο να βρει δίχτυα παρά το γεγονός ότι έπαιζε χωρίς σέντερ φορ τις τελευταίες σεζόν αλλά ο Χάαλαντ έλυσε και την «αδυναμία» αυτή και αυτό τουλάχιστον είναι αποθαρρυντικό για τις αντίπαλες ομάδες.


Το μυστικό του Χάαλαντ είναι η κίνηση

Η έξυπνη κίνηση και το σχεδόν άριστο τελείωμα του είναι ένας συνδυασμός που θα ζήλευαν πολλοί. Μπαίνει βαθιά για να μαζέψει την μπάλα και να βοηθήσει την ομάδα του να χτίσει το παιχνίδια. Αναζητά να στείλει την μπάλα σε κάποιον συμπαίκτη του ώστε να απλώσει το παιχνίδι και όταν οι αμυντικοί δεν τον ακολουθούν, στρίβει με την μπάλα και δημιουργεί από μια θέση μπροστά.

Συμμετέχει στο παιχνίδι ακόμη και όταν δεν έχει την μπάλα στα πόδια του. Βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, αναζητά ελεύθερο χώρο και έχει πολλά τρεξίματα. Λειτουργεί με πονηρό τρόπο καθώς όσο δείχνει ότι απομακρύνεται από την μπάλα τόσο πιο κατάλληλη θέση προσπαθεί να πάρει. Αλλάζει θέση με διακριτικό τρόπο για να εξετάσει εάν υπάρχει ο χώρος που μπορεί να εκμεταλλευτεί. Κάτι που καθιστά δύσκολη την παρακολούθηση του.

Κάνει μικρές και κοφτές κινήσεις όσο πλησιάζει τον στόχο. Ελέγχει το χώρο και αν εντοπίσει μια ευκαιρία για κάποιον συμπαίκτη του, προσπαθεί να τον βρει στον κενό χώρο ενώ αν κρίνει ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες κάνει κατά μέτωπον επίθεση.

Οι διπλές κινήσεις σε συνδυασμό με τις προσποιήσεις του μακριά από την μπάλα, δυσκολεύουν την παρακολούθηση του από τους αντίπαλους αμυντικούς. Έτσι, βρίσκει συχνά και συνήθως εύκολα το δρόμο προς τα δίχτυα. Κάτι που ταιριάζει απόλυτα στο ποδόσφαιρο της Σίτι.


Κλειδί η τοποθέτηση του

Ο 22χρονος επιθετικός κινείται μεταξύ του πλάτους των δοκαριών και σχεδόν αποκλειστικά μέσα στην περιοχή του πέναλτι. Η επιλογή αυτή του δίνει τη δυνατότητα να παράγει με συνέπεια σουτ υψηλής ποιότητας και να είναι σε διαρκή επαφή με την αντίπαλη εστία.

Περιμένει και σκανάρει το παιχνίδι ώστε να μπορέσει να βρεθεί ένα βήμα μπροστά από τον αντίπαλο του. Τοποθετείται έξυπνα στο κατάλληλο σημείο και αυτό σε συνδυασμό με την απίστευτη ικανότητα του στην κίνηση και τις περιστροφές μέσα στην περιοχή, τον καθιστά εφιάλτη για κάθε άμυνα.

Η προσμονή και η επίγνωση του Νορβηγού είναι εμφανής όταν φτάνει στη μεγάλη περιοχή. Καταλαμβάνει και τους δύο κεντρικούς αμυντικούς και αλλάζει κατεύθυνση και μοτίβο τρεξίματος αρκετές φορές όσο περιμένει τον Ντε Μπρόινε να του περάσει την μπάλα.


Τι προσφέρει ο Χάαλαντ στη Σίτι

Ο Νορβηγός επιθετικός έχει εκπαιδευτεί στη γερμανική σχολή των κάθετων γραμμών και όχι στο γρήγορο παιχνίδι στο transition για να βρεθεί πίσω από τον αντίπαλο.

Ο Γκουαρδιόλα, προφανώς, και γνωρίζει ότι το στυλ παιχνιδιού του Χάαλαντ έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με τα δικά του θέλω αλλά σίγουρα δεν επέλεξε έναν από τους καλύτερους επιθετικούς αυτή τη στιγμή στον κόσμο για να τον «διαλύσει». Είχε αποφασίσει ότι θα αλλάξει την τακτική του για να ξεπεράσει η Σίτι το μεγαλύτερο της «ελάττωμα» την περασμένη σεζόν, την απουσία ενός επιθετικού που θα μετέτρεπε άμεσα τις επιθέσεις σε γκολ.

Οι «πολίτες» πέρυσι έχασαν βαθμούς εντός και εκτός στα παιχνίδια με Τότεναμ, Σαουθάμπντον και Κρίσταλ Πάλας καθώς ο αντίπαλος καθόταν βαθιά και μπλόκαρε τη διαδρομή της Σίτι προς το γκολ. Της έλειπε κάποιος να ολοκληρώσει μια διεισδυτική και έξυπνη πορεία προς το τέρμα.

To ποσοστό μετατροπής γκολ ήταν 13.8% πέρυσι ενώ για τη Ντόρτμουντ 19%. Ο έμπειρος προπονητής εντόπισε την αδυναμία αυτή και αναγνώρισε ότι υπάρχει ανάγκη μια ρίξει μια αιχμή στην επίθεση. Αυτό μπορεί να κάνει και το κάνει ο Χάαλαντ.

Επιπλέον, έχει έναν παίκτη μόνιμα στην περιοχή. Ο Νορβηγός λειτουργεί ως ένα καθαρόαιμο φορ. Φροντίζει να τρυπώνει ανάμεσα στα στόπερ του αντιπάλου και να τα «τεντώνει». Βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, κάτι που χαλάει τη συγκέντρωση και την αντοχή της άμυνας και του δίνει τη δυνατότητα να βρει την κατάλληλη θέση για να υποδεχθεί την μπάλα και να τη στείλει στα δίχτυα.

Κερδίζει και στον άερα. Η Σίτι πέρυσι επιχείρησε τις περισσότερες σέντρες σε ανοιχτό παιχνίδι (608) από κάθε άλλη ομάδα της Premier League. Ο Χάαλαντ είναι δυνατός και ψηλό παιχνίδ και μπορεί να μετατρέψει κάθε σέντρα σε γκολ.

Η χρήση του Χάαλαντ στην τακτική του Γκουαρδιόλα είναι κλειδί για τη φετινή σεζόν. Σίγουρα θα προσφέρει λύσεις καθώς αποτελεί μια γνήσια επιθετική φιγούρα στην κορυφή αλλά όπως και ο Ισπανός η Σίτι δεν μπορεί να στηριχθεί εξ ολοκλήρου σε εκείνον. Εξάλλου, διαθέτει τόσες προσωπικότητες που αυτό φαντάζει αδύνατον.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.