Γιατί κρύβει ρίσκο η απόφαση Κλάτενμπεργκ για τα ντέρμπι

Βασίλης Μάστορας10 Οκτωβρίου 2020

To υποστηρίζω σ’ όλους τους τόνους και επί πολλά χρόνια ότι οι Ελληνες διαιτητές δεν είναι λιγότερο εκπαιδευμένοι απ’ ότι οι συνάδελφοι τους του εξωτερικού. Απόδειξη αυτού οι επιδόσεις των διεθνών στους αγώνες της Ευρώπης. Παρότι οι αξιολόγηση τους από την ΚΕΔ γίνεται με διάφορα… τζαρτζαρίσματα, οι πίνακες διαθέτουν ικανούς διαιτητές. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι Ελληνες διαιτητές έχουν χάσει το τεκμήριο της αθωότητας με όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Διότι είναι άλλο να υποψιάζεσαι κάτι, κι άλλο να το επιβεβαιώνεις με ηχητικά ντοκουμέντα. 

Στην αμφισβήτηση των διαιτητών έχουν συμβάλει τα μέγιστα και οι διοικητικοί παράγοντες οι οποίοι είτε γιατί ξέρουν πρόσωπα και πράγματα, είτε για να μετατοπίσουν τις ευθύνες των δικών τους λαθών στοχοποιούν τους διαιτητές. Η καχυποψία λοιπόν δηλητηριάζει τα πάντα και τα πυρά πέφτουν, δικαίως και αδίκως στους διαιτητές. Από τη στιγμή μάλιστα που η ΚΕΔ δεν έχει οπαδούς και φίλα προσκείμενα media, το σύστημα της διαιτησίας μοιάζει με σάκο του μποξ. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι οι διαιτητές μέσα σε δύο χρόνια εκπαιδεύτηκαν καλύτερα και ότι έγινε καλύτερη αξιολόγηση τους επειδή στην ΚΕΔ αρχιδιαιτητής ήταν ξένος. 

Μ’ αυτό το δεδομένο ποιος είναι ο λόγος που ο Κλάντεμπεργκ σκέφτεται να επαναφέρει σε κάποια ντέρμπι τους Ελληνες διαιτητές; Παρότι ακόμη δεν μάθαμε με ποια αξιολογικά κριτήρια επιλέγονταν πέρυσι οι αγώνες τούς οποίους διαιτήτευαν ξένοι διαιτητές, είναι νωρίς για αλλαγές. Η ελληνική κοινωνία του ποδοσφαίρου, δεν έχει ωριμάσει ακόμη ώστε να αντιμετωπίσει με ρεαλισμό τα όποια διαιτητικά λάθη κάνει ένας Ελληνας διαιτητής σε αγώνα ντέρμπι. Μια χαρά «κατάπιναν» όλοι πέρυσι τα φαλτσοσφυρίγματα των ξένων διαιτητών στους αγώνες ντέρμπι και υπήρχε μία επίπλαστη ηρεμία. 

Γιατί λοιπόν ο Κλάντεμπεργκ αλλάζει στάση; Μήπως για να πείσει ότι οι ξένοι έκαναν δουλειά στη διαιτησία και δεν πληρώθηκαν τζάμπα. Αν αυτός είναι ο στόχος του λάθος δρόμο διάλεξε.  

FOCUS  

Οι διαιτητές γιατί αντιδρούν που η ΚΕΔ βγάζει στη δημοσιότητα τους διαλόγους που γίνονται μεταξύ τους στις δύσκολες φάσεις των αγώνων του Πρωταθλήματος; Τη διαφάνεια την επιζητά όποιος δεν έχει να φοβηθεί τίποτε, ενώ το «σκοτάδι» είναι, συνήθως, ο σύμμαχος των παρανόμων.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.