Γιατί κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα πατατάκι; Η επιστήμη απαντά!

Metrosport Team30 Δεκεμβρίου 2022

«Κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα» έλεγε παλιότερα το σλόγκαν πασίγνωστης εταιρίας σνακ για τα πατατάκια και τώρα ερευνητές του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου της Οσάκα στην Ιαπωνία έρχονται να τεκμηριώσουν απόλυτα τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό.

Όπως αναφέρει η New York Post, oι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γονίδιο που έχει ισχυρή συσχέτιση με την πρόληψη της παχυσαρκίας και το οποίο σας βοηθά να σταματήσετε τον εαυτό σας πριν φάτε υπερβολικά, ειδικά λιπαρά πρόχειρα φαγητά.

Το εν λόγω γονίδιο ονομάζεται CREB-regulated transcription coactivator 1 ή CRTC1 και μαζί με έναν σχετικό νευρώνα, τον υποδοχέα μελανοκορτίνης-4, ή MC4R, μελετήθηκαν και τα δύο σε ποντίκια για να παρατηρηθεί πώς αυτά τα γενετικά θέματα επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες.

Η κατανάλωση λιπαρών τροφών επηρέασε σημαντικά τα αποτελέσματα. Μια ομάδα ποντικιών που είχαν διαγράψει τον CRTC1 από τα γονίδιά τους δοκιμάστηκε αρχικά το ίδιο έναντι μιας ομάδας ελέγχου όταν τρέφονταν με κανονική διατροφή, ανέφερε το EurekAlert.

Ωστόσο, όταν η ομάδα με την έλλειψη CRTC1 τέθηκε σε δίαιτα υψηλή σε λιπαρά, εμφάνισαν διαβήτη και πήραν περισσότερο βάρος από τα ποντίκια υπό εξέταση.

«Η μελέτη αυτή αποκάλυψε το ρόλο που παίζει το γονίδιο CRTC1 στον εγκέφαλο και μέρος του μηχανισμού που μας εμποδίζει να τρώμε υπερβολικά θερμιδικά, λιπαρά και ζαχαρούχα τρόφιμα», δήλωσε ο καθηγητής Shigenobu Matsumura, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της μελέτης.

«Ελπίζουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση των αιτιών που προκαλούν στους ανθρώπους την υπερκατανάλωση τροφής» πρόσθεσε ο Ιάπωνας επιστήμονας.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.