Γιατί η πλάστιγγα του Ιβάν γέρνει υπέρ της επιμονής στην λύση Φερέιρα

Κώστας Πετρωτός27 Ιουλίου 2020

Επισήμως δεν είχε τεθεί θέμα απομάκρυνσης του Αμπέλ Φερέιρα από τον πάγκο του ΠΑΟΚ (ο Πορτογάλος τεχνικός έχει δύο ακόμη χρόνια συμβόλαιο συνεργασίας με τον Δικέφαλο), ωστόσο, ήταν κοινό μυστικό ότι το μικρόβιο της αμφισβήτησης του 41χρονου προπονητή είχε στρογγυλοκαθίσει στα γραφεία της Τούμπας από το βράδυ της πρεμιέρας των πλέι οφ, όταν ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό με κάτω τα χέρια στην έδρα του και απώλεσε τις τελευταίες ελπίδες για να μπει στην διεκδίκηση του τίτλου.

Η συζήτηση για το αν έχει μέλλον η ομάδα με τον Πορτογάλο κόουτς δεν έπαψε να υφίσταται μέχρι το τέλος των αγώνων, ωστόσο ουδέποτε υποστηρίχθηκε από συγκεκριμένες κινήσεις που να δηλώνουν δημόσια ότι ο Ιβάν Σαββίδης και οι συνεργάτες του σκέφτονταν έντονα την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία.

Από την άλλη, όμως, δεν υπήρξε και καμία κίνηση που να βάζει φρένο στα όσα καθημερινά γράφονταν στον Τύπο και συζητιόντουσαν μεταξύ των φίλων της ομάδας.

Βέβαια, ήταν γνωστό εδώ και μέρες και το metrosport.gr είχε αποκαλύψει ότι υπήρξε εισήγηση προς τον Σαββίδη από στενούς συνεργάτες του να στηριχθεί ο Φερέιρα με ορισμένες αλλαγές στο τεχνικό τιμ.

Μόλις χθες, όμως, η ΠΑΕ άρχισε να διαρρέει ότι ο Πορτογάλος θα συνεχίσει στον πάγκο και την επόμενη σεζόν. Μάλιστα, χωρίς να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση, η είδηση συνοδεύτηκε και από την πληροφορία ότι Ιβάν και Γιώργος Σαββίδης είχαν σύσκεψη με τον Όλαφ Ρέμπε και αποφάσισαν να προχωρήσουν στον σχεδιασμό της νέας σεζόν, με τον Φερέιρα στον ρόλο του προπονητή.

Διατηρήθηκε, από την άλλη πλευρά, ο αστερίσκος της έλευσης Σαββίδη που «μόλις έρθει στην Θεσσαλονίκη θα ανακοινώσει τις οριστικές αποφάσεις του για την επόμενη μέρα του ΠΑΟΚ», αλλά πλέον όλοι ομολογούν ότι θα συνιστά τεράστια έκπληξη αν υπάρξει αλλαγή προπονητή.


Κανείς δεν μπορούσε να πάρει το βάρος της ευθύνης του «φύγε, Αμπέλ»

Έχει ιδιαίτερη αξία, κατά συνέπεια, να επιχειρήσουμε να εξηγήσουμε γιατί ο Ιβάν Σαββίδης πήγε στην λογική της δεύτερης ευκαιρίας με τον Φερέιρα, παρότι η αλήθεια είναι ότι ο προβληματισμός μετά τον πρώτο χρόνο συνεργασίας δεν εκλείπει.

Αρχικά, είναι πολύ χρήσιμο να εστιάσουμε στο πώς τοποθετούνται στο θέμα του προπονητή τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΠΑΕ, αλλά και ο νέος αθλητικός διευθυντής, Όλαφ Ρέμπε.

Προφανώς και οι διοικούντες τον Δικέφαλο δεν ήταν ικανοποιημένοι από το πώς κύλησε η σεζόν σε αγωνιστικό επίπεδο. Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν ήταν εκείνοι που θα μπορούσαν να πάρουν πάνω τους μία απόφαση αποχώρησης του Πορτογάλου, κόστους περίπου 1,5 εκατ. ευρώ (σ΄ αυτό το ύψος θα έφτανε η ενδεχόμενη αποζημίωση, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν).

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον Όλαφ Ρέμπε που, είναι αλήθεια ότι, ήρθε στην Θεσσαλονίκη έχοντας έτοιμο πλάνο για τον νέο ΠΑΟΚ και σ’ αυτό συμπεριλαμβανόταν και προπονητής (κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο για Κροάτη που έχει σχέση με το γερμανικό ποδόσφαιρο). Δεν θα μπορούσε, όμως, να είναι εκείνος που θα εισηγείται πεισματικά την απομάκρυνση του Φερέιρα για να εφαρμόσει στο 100% το δικό του πλάνο από την αρχή, την στιγμή μάλιστα που η ομάδα έχει έναν πολύ μεγάλο στόχο μπροστά, το παιχνίδι νοκ άουτ στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League.

Ας μην ξεχνάμε, για να έχουμε όλη την εικόνα μπροστά μας, ότι για να έρθει στον ΠΑΟΚ ο Φερέιρα δόθηκαν στην Μπράγκα περίπου 2,5 εκατ. ευρώ, αφού τον νεαρό τεχνικό συνόδευε ο τίτλος του προπονητή που συγκαταλέγεται στην λίστα με τους 50 ανερχόμενους στον κόσμο.


Η ανάγκη για πρόκριση στους ομίλους δεν άφηνε περιθώρια αντικατάστασης

Εξηγήσαμε την στάση των ανθρώπων γύρω από τον Σαββίδη που σαφέστατα παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις, πρέπει, όμως, να υπογραμμίσουμε την παράμετρο «πρόκριση σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης», σε συνδυασμό με το FFP. Το άνοιγμα που υπάρχει καθιστά την παρουσία του ΠΑΟΚ, μίνιμουμ στους ομίλους του Europa League, υποχρεωτική. «Αν ο ΠΑΟΚ προκριθεί στις 25 Αυγούστου καλύπτει το μισό άνοιγμά του», είχε δηλώσει ο Ανδρέας Μανδρίνος προ ημερών στο Metropolis 95,5, αναδεικνύοντας την σοβαρότητα της κατάστασης και εξηγώντας γιατί η περίοδος δεν σηκώνει μεγάλο ρίσκο.

Ο ΠΑΟΚ, όχι επειδή το αποφάσισε ο ίδιος, έζησε πέρυσι τις συνέπειες της αλλαγής προπονητή με την έναρξη της προετοιμασίας και δεν ήθελε να ξαναμπεί στην ίδια διαδικασία. Νέος προπονητής, σημαίνει και απαραίτητη περίοδος προσαρμογής κι αυτή δεν υπάρχει όταν μετά από έναν μήνα «παίζεται» η μισή χρονιά σε οικονομικό επίπεδο. Και υπό αυτό το πρίσμα προτιμήθηκε η παραμονή ενός προπονητή που γνωρίζει πλέον πρόσωπα και πράγματα, που δεν θα χρειαστεί να αξιολογήσει όλο το υλικό από την αρχή (πάνω από 30 παίκτες), που έχει βγάλει έναν αριθμό συμπερασμάτων από τα παιχνίδια της σεζόν που έκλεισε και άρα έχει έναν μπούσουλα πάνω στον οποίο μπορεί να δουλέψει και να παρουσιάσει έναν καλύτερο ΠΑΟΚ.

Πάνω σ’ αυτή την λογική ήρθε και η απόφαση της ενίσχυσης του τεχνικού τιμ. Ο Μάριο Γκαλίνοβιτς ανέλαβε ως προπονητής τερματοφυλάκων γιατί ο ΠΑΟΚ δεν συμφώνησε με τον Γιώργο Σκιαθίτη στην ανανέωση της συνεργασίας τους, όμως η επιστροφή του γυμναστή Δημήτρη Δανιηλίδη έρχεται ως απόφαση εκπορευόμενη από τον σύλλογο, βασισμένη στο συμπέρασμα ότι ο ΠΑΟΚ στην σεζόν που έκλεισε ήταν μία κακογυμνασμένη ομάδα.

Σ’ αυτό το σημείο ας υπογραμμίσουμε κάτι που δεν τονίστηκε επαρκώς πέρυσι: Ο Φερέιρα δεν είχε φέρει μαζί του απόλυτα εξειδικευμένο γυμναστή φυσικής κατάστασης. Κάρλος Μαρτίνο, Βίτορ Καστανέιρα και Ζοάο Μαρτίνς είχαν ρόλο βοηθού προπονητή που όλοι μαζί υλοποιούσαν το πρόγραμμα προπόνησης. Στην πράξη αποδείχθηκε ότι το μοντέλο δεν λειτούργησε.


Υπάρχουν δικαιολογίες που λειτούργησαν υπέρ του Φερέιρα

Υπάρχει όμως και μία άλλη παράμετρος που παίζει τον ρόλο της υπέρ της παραμονής Φερέιρα. Ο 41χρονος τεχνικός έχει σοβαρές δικαιολογίες για την περσινή σεζόν. Δεν στηρίχθηκε μεταγραφικά. Από την έλευσή του και μετά, ο ΠΑΟΚ απέκτησε μόνο τον Εσίτι, τον οποίο ενέκρινε αλλά δεν εισηγήθηκε. Οι δικές του προτάσεις (Παλίνια, Μπράνταριτς για την μεσαία γραμμή και Μπλάνκο για την επίθεση) δεν πέρασαν, με συνέπεια, αν και ο πιο ακριβός προπονητής στην ιστορία του ΠΑΟΚ, να μην φέρει κανέναν παίκτη της απόλυτης αρεσκείας του.

Παράλληλα, είχε να αντιμετωπίσει και σοβαρούς τραυματισμούς. Του Βιεϊρίνια και του Μαουρίσιο αρχικά, του Ζαμπά, του Κρέσπο και του Αουγκούστο στην πορεία, ενδιάμεσα του Βαρέλα και στο φινάλε και το σοβαρό πρόβλημα υγείας του Μίσιτς. Επίσης, δεν φέρει ευθύνη για την αναστάτωση που προκλήθηκε από την ιστορία με την πολυιδιοκτησία, την αφαίρεση των επτά βαθμών σε κρίσιμο χρονικά σημείο.


Ας συνυπολογίσουμε και το έργο του

Όλα τα παραπάνω, μαζί και με το έργο που έκανε στην ομάδα (ανέβασε τις μετοχές του Γιαννούλη, του Μίσιτς, μέχρι ενός χρονικού σημείου του Λημνιού, ενώ στο τέλος προώθησε και νεαρούς παίκτες των Ακαδημιών όπως ο Τζόλης και ο Μιχαηλίδης) μέτρησαν υποστηρικτικά για εκείνον.


Τότε μπορεί να ανοίξει ξανά θέμα Φερέιρα

Θα ήταν παράλειψη αν από την συνολική ανάλυση εξαιρέσουμε και την φθορά που έχει υποστεί το όνομα του Πορτογάλου. Μεγάλη μερίδα του κόσμου δεν τον πιστεύει πλέον, οι σχέσεις του με πρωτοκλασάτους παίκτες όπως ο Βιεϊρίνια και ο Μάτος δεν είναι οι καλύτερες, μέσα στην σεζόν «γέννησε» πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο που κοουτσάρει. Ο 41χρονος τεχνικός δεν μπαίνει απόλυτα αναβαπτισμένος στην νέα σεζόν, αλλά παραμένει υπό κρίση. Και σταθμίζοντας όλα όσα αναφέραμε πιο πάνω, το παιχνίδι του δεύτερου προκριματικού γύρου του Champions League μπορεί να ισχυροποιήσει, αλλά και να αποδυναμώσει σε ανεπανόρθωτο βαθμό την θέση του στην ομάδα.

Γι’ αυτό ίσως να ανταποκρίνεται καλύτερα στην όλη κατάσταση ο όρος «τελευταία και όχι δεύτερη ευκαιρία»…

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.