Οι ειδικοί φοβούνται ότι η Θεσσαλονίκη κινδυνεύει σοβαρά να πάει σε μερικό lockdown

Metrosport Team20 Οκτωβρίου 2020

Μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο λοιμοξιωλόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πώς η ανησυχία όλων είναι μεγάλη για την Θεσσαλονίκη, λόγω της ραγδαία αυξητικής τάσης που παρουσιάζουν τα κρούσματα κορωνοϊού μετά τις 5 Οκτωβρίου.

Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα η Θεσσαλονίκη οδεύει ολοταχώς προς το επίπεδο 3 της αυξημένης επιτήρησης και αυτό θα συμβεί όταν ο κινούμενος μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων κυμανθεί λίγο πάνω από τα 45, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Τότε, στα τέλη της εβδομάδας, θα επανεκτιμηθεί και η κατάσταση.

Το στοιχείο, ωστόσο, που υποχρεώνει όλους να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα δεν είναι μόνο η μετάβαση από το επίπεδο 2, της απλής επιτήρησης, δηλαδή, στο οποίο βρίσκεται τώρα η Θεσσαλονίκη, στο επίπεδο 3, της αυξημένης, δηλαδή, επιτήρησης.

Ο φόβος είναι ότι μπορεί η Θεσσαλονίκη γρήγορα, αν δεν υπάρξει συμμόρφωση στα μέτρα, να πάει στο ανώτατο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, στο επίπεδο 4 και να μπει σε μερικό lockdown, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της πόλης, η οποία βρίσκεται ήδη, ως γνωστόν, σε πάρα πολύ κακή κατάσταση λόγω της πανδημίας.

Γι' αυτό και δόθηκαν οδηγίες για να ενταθούν οι έλεγχοι σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης, σ' αυτά (Πλατεία Αριστοτέλους, ΑΠΘ, Αρχαία Αγορά) που ήδη έχει παρατηρηθεί και από το προηγούμενο διάστημα συγχρωτισμός ατόμων νεαρής ηλικίας, κυρίως μετά τα μεσάνυχτα.

Αλλωστε, οι επιστήμονες επιμένουν ότι αυτές οι συγκεντρώσεις νέων ανθρώπων έχουν παίξει το ρόλο τους στην αύξηση των κρουσμάτων, όπως και ότι ένα στα δύο κρούσματα στην Θεσσαλονίκη είναι ηλικίας 16-29 ετών, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 33 χρόνια.

Αυτό που επίσης αναμένουμε, βέβαια, είναι και η ανακοίνωση των μέτρων που πρόκειται να ληφθούν για το εορταστικό τριήμερο στην Θεσσαλονίκη, από τις 26 έως τις 28 Οκτωβρίου.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.