Γιατί απέτυχε η μεταγραφή του Μίροσλαβ Στοχ

Πέτρος Χαριζακλής11 Φεβρουαρίου 2020

Στα τέλη Ιουνίου του 2019 γράφτηκε για πρώτη φορά σε σλοβακικό δημοσίευμα πως ο Μίροσλαβ Στοχ επιστρέφει στον ΠΑΟΚ. Τέσσερις μέρες αργότερα ο 30χρονος Σλοβάκος εξτρέμ επέστρεψε για την δεύτερη θητεία του στον Δικέφαλο του Βορρά, η οποία όμως δεν φαίνεται να εξελίσσεται όπως ο ίδιος θα ήθελε. Το metrosport.gr επιχειρεί να εξηγήσει τι δεν πήγε καλά με την μεταγραφή Στοχ στον ΠΑΟΚ αναλύοντας όλα τα στοιχεία και τα γεγονότα γύρω από τον έμπειρο μεσοεπιθετικό.

Μόνο στην Ελλάδα δεν κατέκτησε τρόπαιο

Ο Στοχ στις πρώτες του δηλώσεις στην επιστροφή του στον ΠΑΟΚ τόνισε πως ήρθε στην Ελλάδα καθώς μόνο στη χώρα μας δεν έχει κερδίσει κάποιο τρόπαιο. Το θέμα είναι πως από ό,τι φαίνεται αν ο Δικέφαλος τελικά κατακτήσει τρόπαιο ή τρόπαια, ο Σλοβάκος δεν θα είναι πρωταγωνιστής σε αυτά, απλά θα βρίσκεται στο ρόστερ των «ασπρόμαυρων».

Ο Σλοβάκος εξτρέμ την φετινή χρονιά έχει συμμετάσχει μόλις σε έξι ματς του ΠΑΟΚ (τρία στο πρωτάθλημα, ένα στο κύπελλο, ένα στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και ένα στα προκριματικά του Γιουρόπα) έχει μία ασίστ στο 3-0 επί της Λαμίας στην Τούμπα όπου έδωσε την τελική πάσα στον Σφιντέρσκι για το τρίτο γκολ των «ασπρόμαυρων». 

Στο 1.12 του βίντεο η μοναδική αξιομνημόνευτη ενέργεια του Στοχ φέτος

Μέχρι στιγμής ήταν εκτός αποστολής σε 12 ματς και σε 7 ματς στον πάγκο για το πρωτάθλημα, σε δύο ματς εκτός αποστολής στο Κύπελλο και έμεινε στον πάγκο στους επαναληπτικούς με Αγιαξ και Σλόβαν. 

Σε αντίθεση με την φετινή χρονιά, o 30χρονος εξτρέμ πέρυσι «έκανε παπάδες» με την Σλάβια και είχε 14 γκολ και 13 ασίστ σε 49 ματς, 80% ακρίβεια πάσας και 75% ακρίβεια ντρίμπλας.

Μερικά από τα γκολ του Στοχ με την Σλάβια

Αρχικά, ο Αμπέλ Φερέιρα ήθελε να εφαρμόσει το αγαπημένο του 4-4-2 στον ΠΑΟΚ. Αυτό δούλεψε και στην προετοιμασία, με τον Στοχ να δηλώνει το καλοκαίρι από την Ολλανδία στον απεσταλμένο του ομίλου Metromedia, Γιώργο Ζαΐρη, πως το 4-4-2 είναι κάτι εντελώς καινούριο για τον ίδιο και πως χρειάζεται χρόνο να προσαρμοστεί και να το αφομοιώσει. Προφανώς ένας από τους λόγους που ο Πορτογάλος δεν τον είχε στις βασικές του επιλογές ήταν και αυτός.

Δεν ταιριάζει στα θέλω του προπονητή του

Στην ανακοίνωση της μεταγραφής του ο ΠΑΟΚ ανέφερε: «Ο Μίνο το ήθελε, ο Δικέφαλος επίσης, η Σλάβια δεν στάθηκε εμπόδιο και έτσι ο Στοχ επιστρέφει στο σπίτι του». Μια πρόταση που δεν ξέρουμε αν ανταποκρίνεται 100% στην πραγματικότητα καθώς φαίνεται πως ο Δικέφαλος θεωρεί λάθος την επιλογή απόκτησης του έμπειρου μεσοεπιθετικού αφού δεν αξιοποιείται ή τουλάχιστον δεν ταιριάζει στα θέλω του προπονητή του.

Ο Σλοβάκος έχει ερωτηθεί αν τον ενοχλεί ο μεγάλος ανταγωνισμός που έχει στον ΠΑΟΚ και απάντησε όχι, αλλά δεν ήξερε τότε πως η χρονιά χωρίς Ευρώπη δεν θα επιτρέψει στον Φερέιρα να κάνει ροτέισον και να του δώσει την ευκαιρία του. Κάτι τέτοιο επιβεβαίωσε μερικούς μήνες αργότερα και ο Πορτογάλος τεχνικός με δηλώσεις του στη συνέντευξη τύπου του αγώνα με τον ΟΦΗ, λέγοντας «Η συμπεριφορά του Στοχ είναι άκρως επαγγελματική. Από την άλλη όμως έχουμε πολλούς παίκτες σε αυτή τη θέση, τον Λάμπρου, τον Βιεϊρίνια και υπάρχει μια ανισορροπία στο ρόστερ. Έχουμε πολλούς σε αυτή τη θέση και λιγότερους εκεί που χρειαζόμαστε, οπότε θα δούμε τι θα κάνουμε».

Το ερώτημα είναι πως ένας παίκτης που έφτασε στους «8» του Γιουρόπα Λιγκ την περασμένη σεζόν και επέστρεψε σε ένα γνώριμο περιβάλλον για τον ίδιο, να δείχνει πως δεν έχει καταφέρει να προσαρμοστεί τόσο γρήγορα όσο ήθελε και ο ίδιος με αποτέλεσμα να είναι πίσω στην ιεραρχία και σπάνια να βρίσκεται σε αποστολή των «ασπρόμαυρων». Η αλήθεια είναι πως δεν πήρε τις απαιτούμενες ευκαιρίες, αλλά και όταν συνέβη αυτό δεν ενθουσίασε με την απόδοσή του, ούτε καν με την ενέργειά του στον αγωνιστικό χώρο.

Με βάση τα στατιστικά που τον συνόδευαν αλλά και την πρώτη του θητεία στην Τούμπα, ο Σλοβάκος φαινόταν μια εξαιρετική μεταγραφή για τον Δικέφαλο. Πιο ώριμος, οικογενειάρχης πλέον και με περισσότερες εμπειρίες. Ο Μίροσλαβ Στοχ όμως φαίνεται να μην έχει καταφέρει να κουμπώσει στα θέλω του Φερέιρα και αποδεικνύεται ίσως η χειρότερη φετινή μεταγραφή του Δικεφάλου με βάση το 1,5 εκατομμύριο που δαπάνησε ο ΠΑΟΚ για να τον αποκτήσει, το συμβόλαιό του αλλά και την προσφορά του.

Ο ΠΑΟΚ χρειαζόταν έναν έμπειρο εξτρέμ καθώς το καλοκαίρι ο Βιεϊρίνια ήταν τραυματίας και έμεναν μόνο οι νεαροί Λημνιός, Ζαμπά, Λάμπρου μετά την αποχώρηση του Ενρίκε, ωστόσο η αγωνιστική εικόνα του Σλοβάκου δεν ήταν η κατάλληλη για να πάρει την θέση σε ένα από τα δύο άκρα της επιθετικής γραμμής. Τον Ιανουάριο υπήρξε μια κινητικότητα γύρω από το όνομά του για πιθανή μεταγραφή σε άλλη ομάδα για να πάρει χρόνο συμμετοχής όμως τελικά δεν προχώρησε κάτι και ο Στοχ παρέμεινε ένας από τους ποδοσφαιριστές με τον λιγότερο χρόνο συμμετοχής στον Δικέφαλο. Το θέμα είναι ο Φερέιρα να καταφέρει να τον κρατήσει ζεστό καθώς όσο πλησιάζουμε στο τέλος του πρωταθλήματος και στην έναρξη των πλέι οφ, ο Δικέφαλος θα έχει συνεχόμενα παιχνίδια και υπάρχει περίπτωση ο Πορτογάλος να τον χρειαστεί.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.