Κάργας: Ο δύσκολος δρόμος, ο πολεμικός σταυρός και η συνύπαρξη με τον Μαραντόνα!

Χρύσανθος Δοβλέτογλου30 Ιουνίου 2022

Ο δρόμος του Γιάννη Κάργα μέχρι την καθιέρωση και την μεταγραφή του σε ένα κλαμπ με τις προοπτικές του ΠΑΟΚ ήταν δύσβατος.

 Εφτασε στην Καβάλα, στην μετά Ψωμιάδη εποχή, να δυσκολεύεται οικονομικά, συνέχισε σε Φωστήρα και Παναχαϊκή, πριν κάνει την εμφάνισή του στην Super League 1 με τον Πλατανιά και στη συνέχεια με τον Πανιώνιο, ενώ έπειτα πήρε μεταγραφή στην Λευκορωσία για λογαριασμό της Ντιναμό Μπρεστ. Επέστρεψε στην Ελλάδα για τον ΠΑΣ Γιάννινα, ξενιτεύθηκε ξανά, αυτή την φορά για την Λέφσκι Σόφιας, πριν τελικά καταλήξει τις δύο τελευταίες χρονιές να γίνει ο ηγέτης της άμυνας του Αγιαξ της Ηπείρου.

Η... selfie με τον Μαραντόνα και η ομοιότητα με τον Ζιρού!

Τις κορυφαίες αγωνιστικά στιγμές της καριέρας του τις έζησε στην Ντιναμό Μπρεστ. Το καλοκαίρι του 2017 έμεινε ελεύθερος κι ο Πανιώνιος τον έκανε και πάλι κάτοικο Αθηνών. Το πέρασμά του από την Νέα Σμύρνη ήταν σύντομο, καθώς τον Φεβρουάριο του 2018 ήρθε πρόταση από την Λευκορωσία. Η Ντιναμό Μπρεστ του έδωσε την ευκαιρία να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο εξωτερικό.

* Μία ξεχωριστή φωτογραφία

Έμεινε εκεί για ένα χρόνο, έπαιξε σε 26 αγώνες, κατέκτησε το Κύπελλο και το Super Cup της χώρας και μάλιστα είχε την τύχη να γνωρίσει από κοντά τον τότε πρόεδρο της ομάδας, Ντιέγκο Μαραντόνα! «Όλοι ήμασταν χαρούμενοι μόλις το μάθαμε. Όταν μας επισκέφτηκε, ο κόουτς ενθουσιάστηκε πολύ. Το ίδιο και εμείς. Μερικοί δεν το πιστεύαμε. Ήρθε και μας χαιρέτησε έναν έναν όλους τους παίκτες. Είναι μία μεγάλη προσωπικότητα. Κι αυτός ήταν πολύ χαρούμενος, που ήρθε να μας δει, αφού ήταν η πρώτη του φορά που ήταν κοντά στην ομάδα. Και ο κόσμος τον υποδέχθηκε όμορφα, οπότε κι αυτός το διασκέδασε. Έκανε αισθητή την παρουσία του. Πρώτα βγάλαμε μία ομαδική φωτογραφία και την ώρα που έφευγε του ζήτησα να βγούμε και μία μαζί. Δεν το αρνήθηκε. Μάλιστα μου είπε ότι μοιάζω εμφανισιακά με τον Ζιρού» είχε αναφέρει ο Ελληνας στόπερ.

Ο πανηγυρισμός και ο πολεμικός σταυρός

Ο ΠΑΣ Γιάννινα είχε υποδεχθεί τον Παναθηναϊκό για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδος, παίρνοντας τη νίκη με 2-1. Το σκορ άνοιξε μόλις στο 2ο λεπτό ο Μακέντα, οι Γιαννιώτες ισοφάρισαν με τον Παμλίδη στο 21’, για να κερδίσουν τελικώς στο 65’ με ωραία κεφαλιά του Κάργα. Η αφιέρωση του δεύτερου γκολ από τον αρχηγό του ΠΑΣ στην πόλη των Ιωαννίνων ήταν η αιτία να συγκινηθεί ο Στέφανος Γραμενιάτης: μια τεράστια μορφή της Αντίστασης που ζει στη Ρόδο μαζί με τη γυναίκα του, Παναγιώτα και την οικογένεια του γιου του, Χρήστου. 

Γεννημένος στα Ιωάννινα στις 28 Οκτωβρίου του 1927, από τα 17 του χρόνια υπό τις οδηγίες του Ναπολέοντα Ζέρβα που τύχαινε να είναι συγγενής του, πολέμησε στο αντάρτικο, περνώντας φτώχεια και κακουχίες, για να δει κάποτε την πατρίδα ελεύθερη. Φίλαθλος του ΠΑΣ Γιάννινα, όπως η σύζυγός του και ο γιος του, πήρε την απόφαση να ζητήσει ανταλλαγή της φανέλας του Γιάννη Κάργα με έναν από τους πολεμικούς σταυρούς του ως ένδειξη αναγνώρισης της αξίας της αφιέρωσης αυτής από τον αμυντικό της ομάδας των Ηπειρωτών.

* Ο Στέφανος Γραμενιάτης

Έτσι, ο γιος του επικοινώνησε με τον Νίκο Τσόλη, αθλητικό συντάκτη στα Γιάννινα, ο οποίος τον έφερε σε επαφή με τον Γιάννη Κάργα που θεώρησε μεγάλη του τιμή αυτή την πρόταση αλλά, φυσικά, δεν θα μπορούσε να δεχτεί τον πολεμικό σταυρό. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία, αποφάσισε ωστόσο να στείλει την πορτοκαλί εμφάνιση του ΠΑΣ Γιάννινα στον ήρωα της Αντίστασης, υπογεγραμμένη απ’ όλους τους παίκτες και τον προπονητή της ομάδας. 


* Ο πολεμικός σταυρός που θέλησε να προσφέρει στον Γιάννη Κάργα ο Στέφανος Γραμενιάτης

Η συγκλονιστική αφιέρωση στον πατέρα του: «Με καθοδηγούσε στη ζωή μου»

Ο Γιάννης Κάργας είχε σκοράρει στο Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο και είχε συγκινήσει με τα κλάματα, την αφιέρωση που έκανε και τα λόγια του. Όπως είχε εξηγήσει: «Το χάρηκα πάρα πολύ αυτό το γκολ. Έχω μάθει να δίνω την καρδιά μου σε κάθε ματς και όταν σκόραρα το αφιέρωσα στον μπαμπάκα μου που έχει φύγει από τη ζωή. Ένιωσα μια ικανοποίηση και του το αφιέρωσα και για μένα ήταν πολύ σημαντικό γκολ αυτή τη χρονική στιγμή. Αυτός ο άνθρωπος πάντα με καθοδηγούσε στη ζωή μου. Είναι κρίμα που δεν είναι εδώ να με βλέπει. Ό,τι έχω κάνει κατά πολύ μεγάλο ποσοστό το έχω πετύχει χάρη σ’ αυτόν.»

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.