Γιάννης και Εθνική έχουν αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς με τους Τσέχους

Κωστής Παναγιώτου11 Σεπτεμβρίου 2022

«Καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια», λέει ο σοφός λαός. Ήρθε λοιπόν ξανά η ώρα για την Εθνική Ελλάδας να αντιμετωπίσει την Τσεχία σε μια μεγάλη διοργάνωση, με την οποία η "επίσημη αγαπημένη" και ο Γιάννης έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς από το πρόσφατο παρελθόν.

Δεν χρειάζεται να έχεις μνήμη ελέφαντα για να θυμηθείς τον αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλου 2019 που η Εθνική μας, ενώ νίκησε τους Τσέχους, αποκλείστηκε επειδή ήθελε νίκη με +12 πόντους, ούτε να ανατρέξεις πολλά χρόνια πίσω για φέρεις αναμνήσεις από το Προολυμπιακό τουρνουά του Καναδά που η γαλανόλευκη γνώρισε το κάζο από την παρέα του Σατοράνσκι κα του Βέσελι και έμεινε εκτός Ολυμπιακών Αγώνων.

Η μοίρα έπαιξε το δικό της παιχνίδι και έφερε ξανά τις δύο ομάδες αντιμέτωπες σε έναν αγώνα "ζωής και θανάτου", καθώς ο χαμένος δεν τα παίρνει όλα, όπως λέει το άσμα, αλλά μαζεύει τις βαλίτσες τους και επιστρέφει στην πατρίδα του.

Βέβαια, τα δεδομένα αυτή τη φορά είναι πολύ διαφορετικά για τους δύο αντιπάλους. Ο Γιάννης έχει αλλάξει από το 2019 δεν είναι ο ίδιος παίκτης με τότε, έχει μεσολαβήσει και ένα πρωτάθλημα με τους Μπακς ως MVP των τελικών. Καλοί, χρυσοί ο Θανάσης Σκουρτόπουλος και ο Ρικ Πιτίνο αλλά δεν μπορούν να μπουν στην ίδια ζυγαριά με τον Δημήτρη Ιτούδη. Επίσης, η Εθνική μας έρχεται από τον όμιλό της ως το απόλυτο αφεντικό, έχοντας πέντε στις πέντε νίκες, ενώ η Τσεχία, παρότι οικοδέσποινα του ομίλου της, στην Πράγα, προκρίθηκε στα νοκ-άουτ με αρνητικό ρεκόρ (2-3).

Ο Γιάννης ακόμα θα θυμάται του διαιτητές στην Κίνα

Το ταξίδι για το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Κίνα, το 2019, ξεκινούσε με όνειρα και ελπίδες για την Εθνική μας ομάδα, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στη σύνθεσή της, αλλά το φινάλε δεν ήταν αυτό που θέλαμε και περιμέναμε.

Στον πρώτο όμιλο η Ελλάδα αντιμετώπισε τη Βραζιλία, τη Νέα Ζηλανδία και το Μαυροβούνιο, παίρνοντας την πρόκριση στην επόμενη φάση νικώντας τους δύο τελευταίους, αλλά χάνοντας από τους Βραζιλιάνους σε ένα παιχνίδι θρίλερ, στο οποίο είχε διαφορά δέκα πόντων μέχρι τις αρχές του τρίτου δεκαλέπτου, αλλά η καθίζηση της Ελλάδας στο δεύτερο ημίχρονο σε συνδυασμό με το πείσμα των Βραζιλιάνων και τον εκπληκτικό Βαρεζάο έδωσε τη νίκη στη χώρα του καφέ, με 79-78.

Στο επόμενο γύρο οι ομάδες κουβαλούσαν τα αποτελέσματα του πρώτου ομίλου και όμιλος της Ελλάδας και της Βραζιλίας συναντήθηκε με εκείνο των ΗΠΑ και Τσεχία. Η Εθνική ηττήθηκε στο πρώτο παιχνίδι από τους Αμερικάνους (69-53) και το παιχνίδι με την Τσεχία – η οποία επικράτησε των Βραζιλιάνων – πήρε χαρακτήρα "do or die".

Η "γαλανόλευκη" ήθελε νίκη με διαφορά 12 πόντων και πάνω, με την προϋπόθεση οι ΗΠΑ να κερδίσουν τη Βραζιλία όπως και έγινε, για να πάει εκείνη στα προημιτελικά. Το παιχνίδι ξεκίνησε ιδανικά για την Ελλάδα, παίρνοντας διαφορά +6 πόντων από την πρώτη περίοδο (12-18). Το πρώτο ημίχρονο βρήκε την ομάδα του Θανάση Σκουρτόπουλου να βρίσκεται πίσω στο σκορ με +1 (33-32) και το Γιάννη να έχει χρεωθεί με τρία φάουλ, με ορισμένα σφυρίγματα των διαιτητών να προκαλούν την αντίδραση του ελληνικού πάγκου κα του παίκτη των Μπακς.

Οι διεθνείς μας όμως δεν πτοήθηκαν και συνέχισαν την προσπάθειας τους. Στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου κατάφεραν να προηγηθούν με +8 πόντους (49-57). Οκτώ λεπτά πριν τη λήξη η Ελλάδα είχε σκορ πρόκρισης (49-61). Ο Γ.Αντετοκούνμπο επιστέφει στο παιχνίδι στο 6:34, αλλά λίγο αργότερα κάθεται ξανά στον πάγκο, έχοντας χρεωθεί και τον πέμπτο του φάουλ.

Όσο περνούσε η ώρα η Τσεχία ροκάνιζε τη διαφορά και δύο λεπτά πριν το τέλος του αγώνα ο Μποχάτσικ έκανε το 68-70, κόβοντας τα όνειρα για πρόκριση. Ακολούθησε ένα μικρό ξέσπασμα από την Ελλάδα, φτάνοντας τη διαφορά στο +7 (68-75), αλλά ο χρόνος είχε στερέψει και η Τσεχία στην πρώτη της συμμετοχή σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου (μετά την ανεξαρτητοποίησή της, το 1993) προκρίθηκε στα προημιτελικά.

Κατώτερη των περιστάσεων, έχασε με κάτω τα χέρια στη Βικτόρια

Στο Προολυμπιακό τουρνουά του Καναδά η Εθνική μας ομάδα είχε στον πάγκο της τον Ρικ Πιτίνο και οι ελπίδες όλων για τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο ήταν πολλές. Μπορεί από την αποστολή της «γαλανόλευκης» να έλειπαν ο Θανάσης και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο Παπανικολάου και ο Παπαπέτρου, αλλά είχε στη σύνθεσή της τους Σλούκα, Παπαγιάννη, Καλάθη, Μήτογλου και Λαρεντζάκη.

Ο πρώτος αγώνας ήταν απέναντι στον Καναδά των πολλών NBAers. Σε ένα παιχνίδι που θύμισε κάτι από το μαγικό κόσμο του καλύτερου πρωταθλήματος στον κόσμο, η Ελλάδα ηττήθηκε με 91-97, αλλά άφησε υποσχέσεις για τη συνέχεια. Επόμενος αντίπαλος η Κίνα, την οποία νίκησε εύκολα (80-105) και προκρίθηκε στα ημιτελικά, βρίσκοντας την Τουρκία.

Η πρώτη περίοδος ήταν εφιαλτική και οι Τούρκοι πήραν διαφορά +14 (22-8). Οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με την ομάδα του Πιτίνο να μειώνει στους επτά πόντους (34-27). Το δεύτερο ημίχρονο ήταν όμως διαφορετικό και η Ελλάδα, όχι μόνο ροκάνισε τη διαφορά, αλλά πέρασε και μπροστά με +4 (47-51). Στο τελευταίο δεκάλεπτο οι διεθνείς μας πάτησαν το πόδι στο γκάζι και πήραν την πρόκριση στον τελικό της Βικτόρια, με τελικό σκορ 63-81.

Η Τσεχία σε ένα εκπληκτικό παιχνίδι με τον Καναδά επικράτησαν με 103-10, με τον Σατοράνσκι να σημειώνει το νικητήριο καλάθι, και πέρασαν στον τελικό, πετυχαίνοντας πάλι την Ελλάδα. Δυστυχώς, η "γαλανόλευκη" παρουσιάστηκε απροετοίμαστη στο παιχνίδι, χωρίς να βάλει δύσκολα στους Τσέχους, οι οποίοι φρόντισαν από το πρώτο δεκάλεπτο να δείξουν ότι το ήθελαν περισσότερο. Το τελικό 97-72 δεν κολακεύει την Εθνική μας, αλλά αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα των δύο ομάδων.΄

Επόμενο ραντεβού των δύο ομάδων σήμερα (11/9, 21:45), στη Mercedes Benz Arena του Βερολίνου.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.