Γιάννης Αντετοκούνμπο: Από το άσφαιρο ντεμπούτο στην Εθνική μέχρι τους 40 πόντους κόντρα στη Σερβία

Πέτρος Χαριζακλής02 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο επέστρεψε μετά από τρία χρόνια στην Εθνική Ελλάδας και το Metrosport.gr θυμάται τι έκανε ο Ελληνας σούπερ σταρ από τις πρώτες του κλήσεις στην Εθνική Νέων Ανδρών μέχρι και τα τελευταία του παιχνίδια πριν το Ευρωμπάσκετ 2022.

Ο Γιάννης όπως οι περισσότεροι γνωρίζουν, άρχισε την καριέρα του από τον Φιλαθλητικό και μετά τη δεύτερη χρονιά του στην ομάδα των Αθηνών, ήρθε και η κλήση στην Εθνική Νέων Ανδρών. Αυτό συνέβη τον Ιούνιο του 2013, καθώς μέχρι τον Μάιο του ίδιου έτους, ο Γιάννης δεν είχε πάρει την ελληνική υπηκοότητα. Αυτό συνέβη μόλις δύο μήνες πριν το draft που έγινε το καλοκαίρι και στη συνέχεια κλήθηκε στην Εθνική Νέων Ανδρών. Η πρώτη συμμετοχή του Γιάννη με τα γαλανόλευκα συνοδεύτηκε με την 5η θέση στο Πανευρωπαϊκό με απολογισμό 8 νίκες και 2 ήττες, κερδίζοντας στον αγώνα κατάταξης με 74-60 την Τουρκία. Σε εκείνο το παιχνίδι ο «Greek Freak» είχε πετύχει μόλις 3 πόντους, όμως τα καλά παιχνίδια του τα είχε κάνει στον όμιλο κόντρα σε Σερβία (14 πόντους) και Γερμανία (20 πόντους). Βέβαια νωρίτερα είχε κάνει το ντεμπούτο σε φιλικό με την Κροατία (62-52) όπου πέτυχε 11 πόντους.

Το ταλέντο του Γιάννη ήταν ήδη ορατό και δεν μπορούσε να περιοριστεί στην Εθνική Νέων Ανδρών. Ετσι, αφού τον Ιούλιο του 2013 έγινε draft από τους Μπακς και τον Οκτώβριο αγωνίστηκε για πρώτη φορά με τα «ελάφια», δεν άργησε να έρθει και η κλήση στην Εθνική Ανδρών της Ελλάδας το 2014. Στα 19 του ο Αντετοκούνμπο έπαιρνε το βάπτισμα του πυρός στην μεγάλη ομάδα της «γαλανόλευκης», έχοντας περάσει τη ρούκι σεζόν του στο ΝΒΑ. Ο Φώτης Κατσικάρης τον κάλεσε ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Ισπανία.

Η πρώτη του εμφάνιση στην Εθνική Ανδρών έγινε στις 8/8/2014 στη φιλική νίκη επί της Σερβίας (66-64) στο πλαίσιο του τουρνουά του Πο στη Γαλλία, χωρίς να σκοράρει, κάτι που έγινε την επόμενη μέρα στην ήττα από τη Γαλλία (11π.). Μετά τις πρώτες φιλικές εμφανίσεις, έφτασε η ώρα της τελικής φάσης, με τον Γιάννη να είναι ασφαλώς μία από τις μεγάλες ελπίδες της Εθνικής, σε ένα ρόστερ που είχε (μαζί με τον Αντετοκούνμπο), επτά παίκτες που έγραψαν τη δική τους ιστορία με τα «γαλανόλευκα» (Μπουρούσης, Μάντζαρης, Καλάθης, Παπανικολάου, Σλούκας, Πρίντεζης).

Ένας παίκτης του ΝΒΑ σαφώς και δε γινόταν να είναι παραγκωνισμένος, αλλά μην έχοντας ακόμα συμπληρώσει τα 20 του χρόνια, η διαχείρισή του από το τεχνικό επιτελείο ήταν προσεκτική. Στόχος ήταν για την ομάδα να εκμεταλλευτεί τα αθλητικά προσόντα του Greek Freak, ο οποίος ήταν άσος στο μανίκι στην άμυνα.

Στα έξι παιχνίδια που έδωσε η Ελλάδα στο Παγκόσμιο του 2014 ο Γιάννης μέτρησε 6,3 πόντους, 4,3 ριμπάουντ, έχοντας διψήφιο αριθμό πόντων με Πουέρτο Ρίκο (15π.) και Σενεγάλη (11π.), αλλά η πορεία σταμάτησε πρόωρα για την «επίσημη αγαπημένη», αφού μετά το εντυπωσιακό 5/5 στην πρώτη φάση στη Σεβίλλη, όλα τελείωσαν από την ήττα στο νοκ άουτ των «16» με τη Σερβία. Το αξιοσημείωτο είναι πως ακριβώς πριν εννέα χρόνια, σε ένα παιχνίδι του εκείνης της διοργάνωσης, ο Γιάννης δεν σκόραρε κόντρα στην Αργεντινή αλλά πήρε 6 ριμπάουντ σε 11.37’ που αγωνίστηκε.

Στη συνέχεια την επόμενη χρονιά, ο Γιάννης συμμετείχε και στο Ευρωμπάσκετ του 2015, όντας πλέον με αναβαθμισμένο ρόλο και με άλλη μία μεγάλη σεζόν με τους Μπακς στο ΝΒΑ. Οι 9,8 πόντοι και τα 6,9 ριμπάουντ που είχε θα βοηθήσουν την Ελλάδα να φτάσει ως τα προημιτελικά, αλλά στον προημιτελικό με την Ισπανία χάσαμε με 73-71 παρά το εντυπωσιακό νταμπλ-νταμπλ (12π., 17ριμπ.) του Γιάννη.

Το 2016 παρά την κοπιαστική σεζόν και τον ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας ήταν παρών με την Εθνική στο Προολυμπιακό του Τορίνου, για τη μεγάλη πρόκληση των Ολυμπιακών Αγώνων, ωστόσο η Κροατία ήταν ανυπέρβλητο εμπόδιο στον ημιτελικό του μίνι τουρνουά. Κόντρα σε Ιράν και Μεξικό ο Γιάννης πέτυχε 16 και 21 πόντους αντίστοιχα, αλλά με τους Κροάτες έμεινε στους 9 και η Εθνική ηττήθηκε με 66-61.


Το 2017 ο Greek Freak ευελπιστούσε μετά την πλέον παραγωγική σεζόν με τους Μπακς, την είσοδο στα playoffs και το βραβείο του MIP (Πιο Βελτιωμένου Παίκτη) πως θα διεκδικούσε μετάλλιο με την Εθνική στο Ευρωμπάσκετ. Ωστόσο το πρόβλημα τραυματισμού που τον ταλαιπωρούσε στον χόνδρο του δεξιού γονάτου, οδήγησε μια μετ’ εμποδίων παρουσία στην προετοιμασία και τελικά στο «απαγορευτικό» συμμετοχής του στο Ευρωμπάσκετ, που ξεσήκωσε αντιδράσεις από πλευράς ΕΟΚ, με ευθείες βολές περί σαμποτάζ από τους Μπακς και τον ίδιο καταρρακωμένο ψυχολογικά που δεν μπορούσε να βοηθήσει την Εθνική.

Επέστρεψε στην Εθνική Ομάδα, σε μια φιλική νίκη επί της Ουγγαρίας 83-59 το 2019 και υπήρξε μέλος της Εθνικής ανδρών, η οποία συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Κίνα το ίδιο έτος. Ωστόσο η Εθνική δεν τα πήγε καλά και μετά την πρόκριση από τον πρώτο όμιλο, στον δεύτερο έμεινε στην 3η θέση πίσω από ΗΠΑ και Τσεχία. Ο Γιάννης έκανε τρομερή εμφάνιση με νταμπλ νταμπλ (24 πόντους, 10 ριμπάουντ) κόντρα στη Νέα Ζηλανδία, ήταν επίσης εξαιρετικός κόντρα στις ΗΠΑ με νταμπλ νταμπλ και πάλι (15 πόντους, 13 ριμπάουντ), όμως ήταν απελπιστικά μόνος. Συνολικά στη διοργάνωση είχε μέσο όρο 14.8 πόντους, 8.8 ριμπάουντ, 2.4 ασίστ, 2.4 ασίστ και 0.6 μπλοκ σε πέντε αγώνες.



Το 2020, μετά από ψηφοφορία στον ιστότοπο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, βρέθηκε στην καλύτερη πεντάδα της Εθνικής Ομάδας των τελευταίων δύο δεκαετιών (2000-2020) σε Ευρωμπάσκετ, μαζί με τους Διαμαντίδη, Παπαλουκά, Σπανούλη και Πρίντεζη.

Το 2022 επέστρεψε στην Εθνική Ελλάδας για τα φιλικά με Ισπανία και Πολωνία αλλά και τα επίσημα με Σερβία και Βέλγιο για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στην ήττα από τη Σερβία με 94-100, ο Γιάννης έκανε ατομικό ρεκόρ πόντων στην Εθνική με 40 πόντους, ενώ πρόσθεσε και 8 ριμπάουντ και 5 ασίστ.



Αυτό που έμεινε τώρα είναι να δούμε τι θα κάνει ο Γιάννης στο Ευρωμπάσκετ του 2022 με την επίσημη αγαπημένη, ελπίζοντας πως θα καταφέρει να την βοηθήσει να πάρει ένα μετάλλιο, το πρώτο του με τη «γαλανόλευκη».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.