Γιάννης Αντετοκούνμπο: Από φτωχόπαιδο στα Σεπόλια... Μίδας του παγκοσμίου μπάσκετ

Βασίλης Βλαχόπουλος02 Ιουνίου 2020

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ξεπέρασε τα όρια του franchise player, αυτή τη στιγμή αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά brands στο ΝΒΑ και η αναρρίχησή του στη λίστα Forbes απλά επιβεβαιώνει ότι πλέον κολυμπάει σε μια δεξαμενή δολαρίων.

Πρόσφατα το Forbes κοινοποίησε τη λίστα των (φετινών) καλύτερα αμειβόμενων αθλητών σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Αντετοκούνμπο βρίσκεται στην 18η θέση με απολαβές 47.6εκ. δολαρίων, οκτώ θέσεις ψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή. Και να φανταστεί κανείς ότι, ακόμη δεν υπέγραψε το supermax συμβόλαιο με τους Μιλγουόκι Μπακς το οποίο θα τον οδηγήσει στην κορυφή των καλύτερα αμειβόμενων αθλητών στο ΝΒΑ. Εφόσον οι Μπακς το καταθέσουν στο τραπέζι και εισπράξουν την αποδοχή του Έλληνα φόργουορντ, αυτό προβλέπει το απίστευτο ποσό των 247 εκατομμυρίων δολαρίων για την επόμενη πενταετία. Δηλαδή, οι ετήσιες απολαβές του με αφετηρία τη σεζόν 2021-22 και φινάλε την περίοδο 2025-26, θα ξεκινήσουν από τα 42.6 εκατομμύρια δολάρια και θα φτάσουν έως τα 56.3εκ. δολάρια!

Τα νούμερα προκαλούν ζάλη και είναι λογικό (κυρίως) για τους έχοντες γνώση της ιστορίας του αθλητή, των δυσκολιών που αντιμετώπισε και ξεπέρασε έως ότου φθάσει στο σημείο ανάδειξης σε MVP του ΝΒΑ, αλλά και την πορεία των εσόδων του στα τελευταία επτά χρόνια. Για παράδειγμα, το 2013, όταν εισέβαλε στον θαυμαστό κόσμο του ΝΒΑ, οι απολαβές του από τους Μπακς δεν ξεπέρασαν τα 1.8 εκατομμύρια δολάρια και με εξαίρεση την αγωνιστική περίοδο 2016-17 κυμάνθηκαν σχεδόν στο ίδιο επίπεδο. Ακολούθησε το τετραετές συμβόλαιο των 100 εκατομμυρίων δολαρίων το οποίο λήγει στο τέλος της επόμενης χρονιάς και φυσικά, αυτός είναι ο λόγος εκτόξευσης των εσόδων του.

Στην περίπτωση του Αντετοκούνμπο ισχύει βέβαια κάτι που παραδέχθηκε με πολύ σοβαρό βλέμμα ο Μάικλ Τζόρνταν στο ντοκιμαντέρ «The Last Dance». Για την ακρίβεια στο 5ο επεισόδιο της σειράς, ο «Air» αναφέρθηκε στη συμφωνία του με τη NIKE και εξήγησε ότι… «ό,τι κέρδισα, το κέρδισα λόγω της αξίας μου στο γήπεδο. Αν ήμουν έναν παίκτης των δύο πόντων και τριών ριμπάουντ ανά αγώνα, προφανώς και δεν θα είχα καμία τύχη». Αυτή είναι η πραγματικότητα, το ίδιο συνέβη και με τον Αντετοκούνμπο γιατί η αξία του στο χρηματιστήριο της παγκόσμιας (αθλητικής) αγοράς εκτοξεύτηκε λόγω της αντίστοιχης έκρηξης που σημείωσε και η αγωνιστική του. Το 2013 ήταν ένα μικροκαμωμένο παιδί το οποίο προσπαθούσε να πατήσει στο παρκέ, στα τελευταία χρόνια εξελίχθηκε σε «franchise player» και τώρα είναι ισχυρότατο brand στο ΝΒΑ καθώς κατοικοεδρεύει στην ίδια θέση με τους ΛεΜπρον Τζέιμς, Κέβιν Ντουράντ κ.α.

Στην τελευταία τετραετία, ο Αντετοκούνμπο προχώρησε σε εμπορικές συμφωνίες οι οποίες σχεδόν διπλασίασαν τις απολαβές του. Για παράδειγμα, η τωρινή λίστα του Forbes αναφέρει ότι τα έσοδά του από τα λεγόμενα business deals του αποφέρουν 19.6 εκατομμύρια δολάρια. Προς αυτήν την κατεύθυνση λειτούργησε καταλυτικά η συμφωνία του με τη NIKE καθώς αυτή τη στιγμή αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά brandsτης γνωστής εταιρίας υποδημάτων. Και από τα 20.000 δολάρια (συν 5.000 δολάρια bonus) που προέβλεπε η πρώτη συμφωνία, πλέον εισπράττει περί των 9εκ. δολαρίων τον χρόνο. Βασικό αντικείμενο της συμφωνίας είναι το «NikeZoom Freak 1», το πρώτο signature shoe του Γιάννη Αντετοκούνμπο το οποίο κυκλοφόρησε πέρυσι. Ο πρώτος καλαθοσφαιριστής για τον οποίον σχεδιάστηκε ειδικό παπούτσι από τη συγκεκριμένη εταιρία ήταν ο Μάικλ Τζόρνταν, το 1985. Η εκτίμηση της εταιρίας (σε επίπεδο τζίρου) προέβλεπε πωλήσεις της τάξεως των τριών εκατομμυρίων δολαρίων σε βάθος τετραετίας, αλλά το αποτέλεσμα ήταν υπεράνω κάθε εκτίμησης. Ο τζίρος των πωλήσεων του πρώτου (sneakers) Air Jordan της πρώτης χρονιάς, ξεπέρασε τα 123 εκ. δολάρια και φυσικά οδήγησε στην εκτόξευση της αξίας του brand. Οι δε απολαβές του MJ από τον πρώτο χρόνο συνεργασίας ήταν 250.000 δολάρια, οι οποίες αναπροσαρμόστηκαν μετά τις πωλήσεις. Σήμερα, ο MJ συνεχίζει να εισπράττει περί των 130 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, μόνο από τη NIKE.

Κρίνοντας πάντως από την τελευταία (εμπορικού χαρακτήρα) ενέργεια του Γιάννη Αντετοκούνμπο δείχνει ότι αλλάζει κατεύθυνση σε επίπεδο επένδυσης. Στην πραγματικότητα επηρεάστηκε από το επενδυτικό πρόσωπο του αδικοχαμένου Κόμπι Μπράιαντ ο οποίος το 2014 κι έναντι του ποσού των 6 εκατομμυρίων δολαρίων αγόρασε το 10% των μετοχών της εταιρίας Body Armor. Αυτή τη στιγμή, η αξία του ίδιου ποσοστού των μετοχών εκτιμάται στα 200 εκατομμύρια δολάρια. Επί σειρά ετών, ο Αντετοκούνμπο είχε εμπορική συνεργασία με την Gatorade, πλέον όμως αγόρασε σημαντικό μέρος των μετοχών της εταιρίας ReadyNutrition η οποία επίσης «λανσάρει» ενεργειακά ποτά.

Ο περσινός τζίρος της εταιρίας ανήλθε στα 100 εκατομμύρια δολάρια, εκτιμάται όμως ότι μετά την είσοδο του Αντετοκούνμπο στο group των μετόχων αλλά και το promotion που κάνει μέσω από τους λογαριασμούς του στα social media, η αξία της Ready Nutrition θα εκτοξευτεί. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την JBLAudio Family η οποία έχει υπό την ευθύνη της την ηχητική κάλυψη του 50% των γηπέδων στο ΝΒΑ. Στην προκειμένη περίπτωση, ο «Greek Freak» δεν απέκτησε εταιρική σχέση, αλλά μια μορφή συνεργασίας.

Η θέση του Αντετοκούνμπο στη λίστα Forbes προβλέπεται να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο στην επόμενη χρονιά, εφόσον μάλιστα ο παίκτης πραγματοποιήσει τα αθλητικά όνειρά του, το πιθανότερο είναι να τον δούμε και στην κορυφή. Γιατί είναι απίστευτος ο ντόρος γύρω από το όνομά του και ο τζίρος των Μιλγουόκι Μπακς μέσα από την εμπορική εκμετάλλευση του brand Αντετοκούνμπο προσδιορίζεται στα 1.1 δισεκατομμύρια δολάρια. Και να φανταστεί κανείς ότι, όταν το 2013 ο Αντετοκούνμπο μπήκε στο ΝΒΑ, οι Αμερικανοί δυσκολεύονταν να αναφέρουν το όνομά του κι έτσι προήλθε το παρατσούκλι «Greek Freak» καθώς ήταν πιο εύκολο για τους broadcasters να το αναφέρουν έπειτα από μυθικά σαρδάμ.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.