Γιαννακάκης: Επιχειρούμε να δούμε τι είναι «τα χρόνια της αθωότητας»

Metrosport Team23 Φεβρουαρίου 2022

Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» φιλοξενήθηκε ο Ηλίας Γιαννακάκης.

Ο Έλληνας σκηνοθέτης μίλησε για τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ «Τα χρόνια της αθωότητας» που καταγράφει την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου από τις απαρχές του μέχρι την καθιέρωση του επαγγελματικού πρωταθλήματος, την αγωνιστική περίοδο 1979-80.

Μεταξύ άλλων, ο Ηλίας Γιαννακάκης δήλωσε:

«Το πρώτο επεισόδιο της σειράς αναφερόταν στην περίοδο από το 1920 ως το 1959, μια εποχή σημαδεμένη από τη Μικρασιατική Καταστροφή και διώξεις. Όλα αυτά ήταν μέρος της καθημερινότητας της οποίας μέρος ήταν και οι ποδοσφαιριστές. Ήταν συγκινητικοί και ο Νεστορίδης και ο Κανάκης. Φεύγοντας με το τρόλεϊ μου το είχε αφηγηθεί ο ίδιος ο Κανάκης - που έφυγε από τη ζωή - τον γέμισαν οι πάμπτωχοι άνθρωποι με ό,τι είχαν από το υστέρημα τους. Η προσπάθεια ήταν να δείξουμε αυτήν την πλευρά που ήταν πραγματική χωρίς να εξωραΐσουμε την εποχή.

Η ποδοσφαιρική ιστορία αποκτά σημασία μέσα από τα πρόσωπα. Το ποδόσφαιρο μας προσφέρει να δούμε τα χρόνια ως έναν μυθιστορηματικό καμβά. Αν αυτό διαβαστεί σωστά, αποκτά μια εξαιρετική διάσταση.

Η περίπτωση του Σοφιανού την έχω εξετάσει και σε άλλα γραπτά και ντοκιμαντέρ. Ήταν ένας και μοναδικός στο ποδόσφαιρο. Ήταν πάμπτωχο παιδί, γεννημένος στη Γούβα την πιο δύσκολη γειτονιά της Αθήνας ίσως και της Ελλάδας. Ήταν φόβος και τρόμος. Γεννήθηκε και μεγάλωσε σε συνθήκες ακραίας φωτιάς. Δεν μπορούσε να ξεφύγει από τη μοίρα του. Ήταν γλυκύτατος άνθρωπος και αρτίστας. Τον βάζανε στις φυλακές Αβέρωφ έβγαινε, έπαιζε ένα παιχνίδι και τον ξαναβάζανε μέσα.

Θέλω να σταθώ και στον Κωνσταντίνο Καμάρα, είναι αφηγητής της σειράς και γιος του Αριστείδη Καμάρα. Έχει ζήσει το παλιό ποδόσφαιρο όσο πιο κοντά γίνεται. Μας ενδιέφερε να δούμε τι υπήρχε πριν τον επαγγελματισμό στο ποδόσφαιρο. Προσπαθούμε να του ανιχνεύσουμε με ερωτήματα. Επιχειρούμε να δούμε τι είναι «τα χρόνια της αθωότητας». Μήπως είναι μια ουτοπία, μήπως το έχουμε εξιδανικεύσει.

Αυτό που θεωρώ ότι μας αφορά είναι ότι εκείνη η περίοδος είχε πολύ ζόφο, αίμα, ιστορικές ταραχές, είναι μια ακραία κατάσταση. Και αυτήν προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε.

Αυτά τα δυο παιχνίδια Ολυμπιακού-Μίλαν δεν είχαν παιχτεί ποτέ. Εκτός από τα αρχεία της ΕΡΤ, βρήκαμε σε ιδιωτικά αρχεία πολλά παιχνίδια που δεν έχουν παιχτεί. Βρήκαμε αρχεία από το Σιντριβάνι και ένα παιχνίδι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού το 1961 όπου υπήρχαν επεισόδια. Γινόταν και πριν τον Κούδα, η «κολόνια» κρατάει από παλιά. Θα δούμε τα παραλειπόμενα της κατάκτησης του κυπέλλου του 1976 από τον Ηρακλή. Θα δούμε το φοβερό ντέρμπι ΠΑΟΚ-Άρης του 1972 όπου συνελήφθησαν ποδοσφαιριστές και ήταν το τέλος της μεγάλης ομάδας του Άρη. Όταν έθεσα το ερώτημα στον Άγγελο Σπυρίδωνα το κουβαλούσε τόσο ως βάρος και είναι τόσο συγκινητική η αντίδρασή του και έρχεται να υπογραμμίσει το άλλο ήθος εκείνης της εποχής. Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση. Ασχοληθήκαμε πολύ με την ομάδα του Άρη που πηρέ το κύπελλο του 1970».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.