Γιαμουρίδης: «Το ποδόσφαιρο σε υποδεέστερη μοίρα»

Χρήστος Λιάπης19 Μαρτίου 2020


Σε αδράνεια βρίσκεται το ποδόσφαιρο λόγω του κορωνοϊού και ο κατάλληλος άνθρωπος που θα μπορούσε να μιλήσει για αυτό το θέμα δεν μπορούσε να είναι άλλος από τον προπονητή του Μακεδονικού Λητής Ιερόθεο Γιαμουρίδη ο οποίος ταυτόχρονα είναι και εργαζόμενος στο ΕΚΑΒ. Μαζί του είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για αυτά που βιώνει ο ίδιος αλλά και η ομάδα του: «Ημασταν από τις πρώτες ομάδες που ανέστειλαν τις προπονήσεις πριν ακόμη βγάλει την απόφαση της η ΕΠΣ Μακεδονίας λόγω του γεγονότος ότι είμαι ταυτόχρονα και εργαζόμενος στο ΕΚΑΒ και είχα από πρώτο χέρι την ενημέρωση για την επικινδυνότητα του ιού. Αυτό που παρατηρώ είναι ότι οι νεαρότεροι ακολουθούν πιο πιστά τις οδηγίες και τις εντολές των γιατρών ενώ με λυπεί πολύ ότι οι μεγάλες ηλικίες, οι άνω των 70 ετών που κινδυνεύουν περισσότερο, δεν συμμορφώνονται».

Τι είπατε στους παίκτες σας;

«Πριν κάνουμε την τελευταία προπόνηση ενημέρωσα τα παιδιά για τον ιό, ότι θα πρέπει να κάνουν καλό πλύσιμο των χεριών πριν έρθουν σε επαφή με το πρόσωπο και όχι συναθροίσεις. Αυτή τη στιγμή έχω μαζί τους τηλεφωνική επικοινωνία. Τους είπα να μην τους ενδιαφέρει καθόλου το ποδόσφαιρο. Αυτό που θα πρέπει να τους ενδιαφέρει είναι πως θα τελειώσει αυτή η πανδημία και θα τελειώσει πιο γρήγορα όταν ακολουθούμε πιστά τις εντολές των γιατρών. Να μην ενθουσιαζόμαστε γιατί αυτή τη στιγμή τα κρούσματα δεν είναι πολλά και είναι λίγοι οι θάνατοι σε σύγκριση με άλλες χώρες. Οφείλουμε να συνεχίσουμε έτσι για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Τι να κάνει ο απλός κόσμος;

«Να ακολουθήσει τις οδηγίες των γιατρών. Να μην πηγαίνουμε σε συναθροίσεις εκεί που έχει πολύ κόσμο, να μένουμε στο σπίτι, όταν βγαίνουμε έξω να κρατάμε απόσταση δύο μέτρων από τον συμπολίτη μας, να φοράμε μάσκα και γάντια, να απολυμαίνουμε τους χώρους που είμαστε και να πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας πάνω από 30 δευτερόλεπτα πριν έρθουν σε επαφή με το πρόσωπο. Μας έχουν διαβεβαιώσει οι αρχές ότι υπάρχει επάρκεια αγαθών και για αυτό δεν πρέπει να συνωστιζόμαστε στα σούπερ μάρκετ. Να βοηθήσουμε όλοι μαζί, να καταπολεμηθεί ο ιός και όσο το δυνατόν γρηγορότερα γιατί από εμάς εξαρτάται. Οι ειδικοί λένε ότι τα μέτρα που έχουν παρθεί θα δώσουν αποτελέσματα σε δύο τρεις εβδομάδες. Οπότε σε δύο τρεις εβδομάδες θα μπορούν και αυτοί να μας πουν περισσότερα. Ευελπιστώ ότι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα γιατί πάρθηκαν νωρίς τα μέτρα και ο περισσότερος κόσμος τα εφαρμόζει αν και όπως είπα με λυπεί ότι δεν συμμορφώνονται οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας"

«Σε υποδεέστερη μοίρα το ποδόσφαιρο»

«Δεν έδωσα στους παίκτες μου καμία οδηγία. Θεωρώ ότι το Πρωτάθλημα θα είναι δύσκολο να ξεκινήσει καθώς θα θέλουν όλες οι ομάδες ένα χρόνο προσαρμογής» επισημαίνει ο Ιερόθεος Γιαμουρίδης και προσθέτει: «Αν ξεκινήσει μετά τον Απρίλιο θα είναι σαν να είχαμε καλοκαίρι και διακοπή άρα πρέπει να κάνουν προετοιμασία οι ομάδες. Αν κάνουν προετοιμασία, πόση προετοιμασία θα κάνουν; Πότε θα ξεκινήσει και αν ξεκινήσει, αυτό απασχολεί άλλους. Αυτό που μετράει για μένα είναι η υγεία και το έχω αποδείξει. Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι, ένα μέσο για να ψυχαγωγούμαστε αλλά όχι και να το βάλουμε στο μυαλό μας όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πανδημία. Τους λέω τους παίκτες μου να περιμένουν, να βγούμε όλοι υγιείς από αυτή τη διαδικασία και όταν τελειώσει αυτή η πανδημία, να είμαστε όλοι μαζί. Το ποδόσφαιρο έρχεται σε πολύ υποδεέστερη μοίρα, ούτε καν σε δεύτερη και τρίτη μοίρα».

Σε εκ νέου ερώτηση για τη συνέχεια των Πρωταθλημάτων είπε: «Πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξει ο χρόνος και αν υπάρχει χρόνος μέχρι και τον Ιούνιο για να ολοκληρωθούν τα Πρωταθλήματα. Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει αφού περάσει η πανδημία. Αν πάει μέχρι τέλη Μαϊου δεν θα μπορεί να ξεκινήσει ξανά το Πρωτάθλημα. Αυτή τη στιγμή είμαστε ακόμη στην αρχή, πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Μετά την πανδημία να πάρουμε τηλέφωνο στους γνωστούς μας και να μας απαντήσουν, στην άλλη γραμμή". 

Η συζήτηση με τον Ιερόθεο Γιαμουρίδη φτάνει προς το τέλος  της και αυτός μας επισημαίνει: "Να τονίσεις ότι ακόμη δεν έχει  τελειώσει τίποτε και ο καθένας να δώσει τη μάχη του, να δείξει υπευθυνότητα και να τηρήσει ευλαβικά αυτά που έχουν πει οι γιατροί. Εγώ έχω να βγω έξω από το σπίτι μου, από την προηγούμενη Δευτέρα. Για δέκατη μέρα είμαι κλεισμένος στο σπίτι μου, δεν πάω πουθενά. Ανήκω βέβαια στην ομάδα υψηλού κινδύνου και για αυτό προσέχω περισσότερο. Το πρώτο μας μέλημα είναι να βγούμε νικητές από αυτή τη δοκιμασία, από αυτή τη μάχη, όσο το δυνατόν περισσότεροι».

Aπό την εφημερίδα Μetrosport

 


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.