Γιαχάγια: «Ξέρω ότι έχει παθιασμένους οπαδούς ο ΠΑΟΚ, δεν φοβάμαι τη γεμάτη Τούμπα»

Πέτρος Χαριζακλής03 Σεπτεμβρίου 2021

Ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει στα μέσα του Σεπτέμβρη τη Λίνκολν από το Γιβραλτάρ για την 1η αγωνιστική του Κόνφερενς Λιγκ. Ο Δικέφαλος του Βορρά θα ταξιδέψει στη μικρή χώρα της Ιβηρικής ανάμεσα στα δύο πρώτα παιχνίδια του για το ελληνικό πρωτάθλημα. Η Λίνκολν εντυπωσίασε με την πορεία της στα προκριματικά καθώς είναι η πρώτη ομάδα από τη χώρα του Γιβραλτάρ που καταφέρνει να μπει στους ομίλους κάποιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Προφανώς η διαφορά ποιότητας είναι μεγάλη, αλλά η Λίνκολν δεν έχει να χάσει τίποτα.

Το Metrosport.gr μίλησε με τον Γκανέζο αμυντικό μέσος της Λίνκολν, Μουσταφά Γιαχάγια, ο οποίος ξεκίνησε να μαθαίνει ποδόσφαιρο στη χώρα του αλλά σε ηλικία μόλις 18 ετών βρέθηκε στην Ολλανδία και τις ακαδημίες της Τβέντε. Εκεί ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά, προσαρμόστηκε δύσκολα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αλλά τελικά δεν κατάφερε να παίξει επίσημο αγώνα με την πρώτη ομάδα της Τβέντε, λόγω ενός τραυματισμού που τον άφησε πολύ καιρό εκτός.


Την τελευταία 5ετία βγάζει το ψωμί του στο Γιβραλτάρ, εδώ και δύο χρόνια στη Λίνκολν. Είναι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, το διευκρινίζουμε γιατί έχουν ακουστεί διάφορα για το ημι-επαγγελματικό ποδόσφαιρο της χώρας, μένει στην ισπανική πόλη Λα Λίνεα (δίπλα από το Γιβραλτάρ και ονειρεύεται κάποια στιγμή να παίξει σε υψηλότερο επίπεδο. Στη συνομιλία μας μας αποκάλυψε πως γνωρίζει τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ, πως έχει βρεθεί στην Ελλάδα σε ένα Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ ενώ τόνισε πως δεν φοβάται να βρεθεί στην «καυτή» Τούμπα, στο παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής των ομίλων.

-Γεια σου Μουσταφά. Πως αισθάνεσαι που θα παίξεις για πρώτη φορά σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης;

«Το συναίσθημα είναι απίστευτο, δεν ξέρω πως να το εξηγήσω, από όταν έπαιζα στη Γκάνα ονειρευόμουν πως θα παίξω στην Ευρώπη. Για όλους μας στην ομάδα ήταν όνειρο, όταν βγήκε το Κόνφερενς Λιγκ ως διοργάνωση, είπαμε πως πρέπει να το πετύχουμε. Φέτος με τα προκριματικά τα καταφέραμε, αφού το ονειρευτήκαμε».

-Ανδρώθηκες ποδοσφαιρικά στην Ολλανδία και την Τβέντε. Πως ήταν η προσαρμογή σου από το ποδόσφαιρο της Γκάνας στο ολλανδικό ποδόσφαιρο;

«Στην αρχή ήταν δύσκολα για μένα, να προσαρμοστώ, η ζωή μου ήταν δύσκολη. Είχα κάποιους τραυματισμούς».

-Γιατί δεν κατάφερες να παίξεις στην πρώτη ομάδα;

«Μετά από το πρώτο μου επαγγελματικό συμβόλαιο, τραυματίστηκα και έμεινα εκτός για 2,5 χρόνια και γι’ αυτό δεν κατάφερα να παίξω στην ομάδα. Σε αυτό το διάστημα, άλλαξαν πολλά, παίκτες, προπονητής, εγώ έπρεπε να συνεχίσω να προσπαθώ. Η Τβέντε με βοήθησε πολύ, μέχρι και στην Ελλάδα ήρθα για να κάνω θεραπείες. Ήρθα ως μεγάλο ταλέντο και με στήριξε η Τβέντε. Μετά τον τραυματισμό η ομάδα είχε οικονομικά προβλήματα και δεν μπόρεσαν να ανανεώσουν το συμβόλαιό μου, αν και ήθελαν».


-Πως πήρες την απόφαση να πας στο Γιβραλτάρ;

«Ηθελα να παίξω γιατί είχα καιρό να παίξω επίσημα παιχνίδια, δεν με ένοιαζε που θα πάω. Ημουν στην Ολλανδία και πήρα ένα μήνυμα από τον αδερφό μου πως μια ομάδα με θέλει, την Γιουρόπα, ο αδερφός μου ήξερε τον μεγαλομέτοχο, ήθελε να πάρει πρωτάθλημα και έτσι πήγα».

Ο τεχνητός χλοοτάπητας και η επικίνδυνη Λα Λίνεα


-Πως είναι το ποδόσφαιρο στο Γιβραλτάρ; Φαίνεται πως σου αρέσει γιατί είσαι 5 χρόνια στη χώρα.

«Δεν είναι από το υψηλότερο επίπεδο που ξέρεις, αλλά βελτιώνεται. Όταν ήρθα ήταν μόνο η Λίνκολν, εμείς πήραμε τα πάντα με την Γιουρόπα και τώρα υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ 3-4 ομάδων στο πρωτάθλημα. Ολοι παίζουμε στο ίδιο γήπεδο (σ.σ. και οι 11 ομάδες). Είναι μια χώρα πολύ μικρή, είναι τεχνητός χλοοτάπητας στο γήπεδο και δεν υπάρχει πρόβλημα. Είναι μεγάλο πλεονέκτημα για εμάς που οι άλλοι δεν έχουν συνηθίσει να παίζουν σε τέτοιο γήπεδο, είναι δύσκολο για τις άλλες ομάδες. Εγώ πάντως προτιμώ να παίζω στο φυσικό χορτάρι».

-Τι διαφορές υπάρχουν στην προηγούμενη ομάδα σου, την Γιουρόπα, και την τωρινή;

«Η Λίνκολν έχει περισσότερους παίκτες, είναι περισσότερο σαν μια οικογένεια και όταν έρχεσαι εδώ σαν σε υποδέχονται πολύ καλά».


-Πως είναι το καθημερινό πρόγραμμά σου;

«Όπως κάθε ποδοσφαιριστή, πηγαίνω στο γυμναστήριο το πρωί, έχω χρόνο με την οικογένεια μου, κάνω προπονήσεις στο γήπεδο αργότερα. Πριν τον κορωνοϊό είχαμε γήπεδο να προπονούμαστε, τώρα μερικές φορές ψάχνουμε γήπεδο. Κάποιες φορές προπονούμαστε σε γήπεδο ράγκμπι. Εγώ μένω στην Ισπανία, στη Λα Λίνεα, δεν έχει καλή φήμη, είναι λίγο επικίνδυνα, αλλά είναι καλύτερα από το παρελθόν. Κάποιοι παίκτες μένουν στην Ισπανία, ανάλογα με την οικογένειά τους, κάποιοι μένουν στη Μαρμπέγια. Δεν είναι μακριά, εγώ σε 15 λεπτά με τα πόδια μπορώ να είμαι στο γήπεδο».

-Κάνεις κι άλλη δουλειά εκτός από το να παίζεις ποδόσφαιρο;

«Εγώ δεν κάνω άλλη δουλειά, είμαι αφοσιωμένος στο ποδόσφαιρο. Κάποιοι κάνουν κι άλλες δουλειές, είναι 4 παίκτες στην ομάδα. Αυτοί που έχουν άλλες δουλειές είναι πάνω από 30+, είχαν από παλιά τις δουλειές τους. Δεν είναι θέμα χρημάτων, έχουν τη δουλειά και θέλουν να την κρατήσουν και μετά το ποδόσφαιρο».


- Ξέρεις καθόλου την ελληνική ομάδα αλλά και τους άλλους αντιπάλους σας;

«Δεν ξέρω πολλά. Εχω δει αρκετές φορές παιχνίδια του Ολυμπιακού, μία φορά έχω δει παιχνίδι του ΠΑΟΚ, λίγα λεπτά από το ματς με την Ριέκα. Είμαστε αφοσιωμένοι σε εμάς. Ξέρω ότι έχει παθιασμένους οπαδούς ο ΠΑΟΚ. Εχω δει Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ το 2015 στο Καραϊσκάκη, ήμουν στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο για να κάνω θεραπεία για τον τραυματισμό μου. Ηταν εξαιρετική ατμόσφαιρα σε ένα γεμάτο γήπεδο, έξω από το γήπεδο είχε και οπαδούς και των δύο ομάδων».

-Πως περιμένεις το πρώτο παιχνίδι των ομίλων κόντρα στον ΠΑΟΚ; Φοβάσαι την Τούμπα που θα είναι γεμάτη στον δεύτερο γύρο;

«Σαν παίκτης μου αρέσουν τα γεμάτα γήπεδα, μου δίνουν κίνητρο οι οπαδοί. Δεν φοβάμαι να παίξω στη γεμάτη Τούμπα. Θα είναι δύσκολο παιχνίδι (σ.σ. το πρώτο ματς στις 16/9) και για τους δύο, για εμάς περισσότερο. Εμείς θα προσπαθήσουμε να απολαύσουμε το παιχνίδι και να είμαστε ανταγωνιστικοί, να πάρουμε ό,τι μπορούμε από το παιχνίδι και ίσως να εκμεταλλευτούμε τον τεχνητό χλοοτάπητα. Ελπίζουμε πως θα έχουμε γεμάτο γήπεδο, οι οπαδοί δεν είναι τόσο τρελοί όσο στην Ελλάδα, αλλά απολαμβάνουν να βλέπουν τέτοια παιχνίδια».

-Ποιος είναι ο στόχος της ομάδας σε αυτά τα έξι παιχνίδια και ποιος ο προσωπικός σου; Ισως μια μεταγραφή;

«Να ζήσουμε την εμπειρία, θέλουμε να περάσουμε στην επόμενη φάση. Εγώ θέλω να παίξω καλά, μας βλέπουν αρκετές ομάδες, μας είδαν και στα προκριματικά. Αν έρθει μια ομάδα στη Λίνκολν για να με πάρει μεταγραφή φυσικά θα το συζητήσω. Κάθε παίκτης θέλει να εξελίσσεται και να πάει σε ένα καλύτερο πρωτάθλημα, σε μια άλλη χώρα, να ζήσει μια άλλη εμπειρία. Αυτή τη στιγμή απολαμβάνω να παίζω στη Λίνκολν και έχω συμβόλαιο μαζί της».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.