Για το πρόβλημα του Άρη δεν φταίει μόνο ο… πάγκος

Βασίλης Μάστορας29 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Άρης έσωσε χθες την παρτίδα στον αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα, ισοφάρισε σε 2-2 παρότι έχανε στο ημίχρονο 0-2, αλλά αυτό δεν διώχνει τον προβληματισμό για την απόδοση του. Έτσι όπως εξελίχθηκε ο αγώνας ο βαθμός μπορεί στα μάτια κάποιων να μοιάζει και με… νίκη, αλλά τα πράγματα είναι περισσότερο σοβαρά απ’ ότι φαίνεται. Κι αυτό γιατί ο Άρης εκτός από τον φιλικό αγώνα με τη Σάλκε δεν είχε μέχρι και χθες ένα αξιόπιστο αγωνιστικό ενενηντάλεπτο. Στην πρεμιέρα με τη Λαμία αφού ταλαιπωρήθηκε αρκετά, αντέδρασε στο 72’ και γύρισε τον αγώνα, στον Βόλο απλώς κατάφερε να νικήσει στηριζόμενος στο αγωνιστικό πάθος και χθες είχε ένα κακό πρώτο ημίχρονο και ένα υποφερτό δεύτερο. Στηρίχθηκε όμως σε δύο προσωπικά γκολ του Φετφατζίδη και του Ματίγια και κατάφερε να φέρει τον αγώνα στα ίσα. Στην αναφορά για την αγωνιστική μετριότητα του Άρη, σαφώς στην κορυφή της αξιολόγησης βρίσκεται ο αγώνας με την Κόλος που θα στοιχειώνει την ομάδα σε όλη τη φετινή αγωνιστική περίοδο.
Σ’ όλους αυτούς τους αγώνες ο Άρης είχε τις ίδιες παθογένειες. Κακή μεσοαμυντική λειτουργία, με χαρακτηριστικό τα πολλά λάθη, αργή και χωρίς πλάνο ανάπτυξη και αδυναμία η μπάλα να φτάσει στον φορ. Με αυτά τα δεδομένα ο Άρης έκανε ό,τι έκανε με σουτ έξω από την περιοχή κι αυτό δεν είναι ορθολογικό ποδόσφαιρο. 

Χθες απέναντι σ’ έναν αντίπαλο που αγωνίσθηκε για τελευταία φορά σε επίσημο αγώνα τον περασμένο Μάρτιο και απείχε από τη Super League1 έναν χρόνο, οι «κίτρινοι» αιφνιδιάστηκαν. Βρέθηκαν να χάνουν με 2-0 στο 22’ με ένα υπέροχο γκολ του Νάουμετς και ένα λάθος του Κουέστα που έδωσε την ευκαιρία σε Εραμούσπε και Παντελάκη να συνεργαστούν και να αυξήσουν το σκορ.

Ο Άρης δεν έδειχνε ότι μπορούσε να αντιδράσει. Ο Μπερτόγλιο ήταν η μεγαλύτερη απειλή επιθετικά, αλλά έναν κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Οι Σάσα και Ματίγια ήταν… απόντες και η άμυνα έχανε τις θέσεις της. Έτσι ο Άρης είχε προβλήματα στο επιθετικό τρανζίσιον των φιλοξενούμενων και δεν μπορούσε να κάνει οργανωμένες επιθέσεις. Με τους παίκτες των Ιωαννίνων να υπηρετούν με ευλάβεια τις οδηγίες του προπονητή τους, δημιουργούσαν πολλά προβλήματα στην ομάδα του Άρη όταν είχε κατοχή της μπάλας. Ο λόγος; Γιατί οι Γιαννιώτες έκλειναν τους διαδρόμους, έπεφταν πρώτοι στην μπάλα και είχαν περισσότερη αποφασιστικότητα στο παιχνίδι τους του. Απέναντι τους ο Άρης είχε πρόβλημα αυτοπεποίθησης και αγωνιστικού ρυθμού. Έτσι ό,τι έκανε το έκανε με σουτ έξω από την περιοχή με την απουσία του Τζένγκο να είναι αισθητή, καθώς ο Μάντζιος επέλεξε δίδυμο μέσων τους Ματίγια και Σάσα. 

Η διαφαινόμενη ήτα οδήγησε τον νέο προπονητή του Άρη να προχωρήσει σε αλλαγές με στόχο να σώσει την παρτίδα. Εβγαλε τον Ντάτκοβιτς που ήταν πηγή κινδύνου, πέρασε τον Ροζ δίπλα στον Δεληζήση και έβαλε στον άξονα τον Τζένγκο. Λίγο αργότερα και ενώ ο Άρης μείωσε σε 1-2 με ένα γκολ-ποίημα του Φετφατζίδη, έβαλε στον αγώνα και τον Μαντσίνι στη θέση του Σάσα ο οποίος ήδη είχε ρόλο δεξιού ακραίου αμυντικού. Οι αλλαγές έφεραν αγωνιστική ισορροπία στον Άρη, αλλά η βελτίωση δεν έφθασε στα ύψη. Οι «κίτρινοι» εκμεταλλεύτηκαν κυρίως το γεγονός ότι οι φιλοξενούμενοι άρχισαν να χάνουν ρυθμό και ένα γκολ-φάουλ για ΜVP της αγωνιστικής του Ματίγια και έτσι κατάφεραν να ισοφαρίσουν. 

Αυτό το αποτέλεσμα δεν πρέπει να ρίξει στάχτη στα μάτια των ανθρώπων του Άρη. Ούτε φυσικά χρεώνεται στον Μάντζιο ο οποίος δεν είχε χρόνο να αλλάξει πολλά πράγματα στην ομάδα. Απ’ ότι φαίνεται το πρόβλημα του Άρη δεν είναι τόσο στον… πάγκο, όσο σ’ αυτά που κάνουν οι ποδοσφαιριστές μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Τα πρώτα βιολιά της περσινής αγωνιστικής περιόδου, παίκτες όπως οι Ματίγια, Σάσα και Γκάμα, δεν έχουν βρει ρυθμό. Ακόμη και ο Φετφατζίδης, ο οποίος το πιθανότερο είναι από σήμερα να μην ανήκει στο ρόστερ, δεν έκανε φέτος ένα σπουδαίο παιχνίδι. Τι σημαίνουν αυτά; Ότι ο Μάντζιος θα πρέπει να βρει τους λόγους που η ομάδα δεν έχει ρυθμό και, κυρίως, ότι θα πρέπει να αποκτηθούν και άλλοι παίκτες ώστε να ολοκληρωθεί το αρχικό μεταγραφικό πλάνο. Κι όλα αυτά το γρηγορότερο.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.