«Γι΄ αυτό έγραψα βιβλίο για τον Τσίπρα»

Δημήτρης Καλαϊτζής09 Μαρτίου 2020

Ο 20χρονος φοιτητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Φώτης Κυζάκης έγραψε βιβλίο για τον τέως πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα με τίτλο «Αλέξης Τσίπρας: Η τετραετία της ωρίμανσης» και σε συνέντευξή του στο metrosport.gr εξηγεί τους λόγους για τους οποίους έγραψε το βιβλίο.

Στα ράφια των βιβλιοπωλείων βρίσκεται από τις 17 Φεβρουαρίου το βιβλίο του δευτεροετούς φοιτητή, ενώ σήμερα (9/3) θα πραγματοποιηθεί η παρουσίασή του στο Καφέ του Βασιλικού Θεάτρου και θα το προλογίσουν οι Άρης Στυλιανού (Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ), Ευτυχία Τεπέρογλου (Επίκουρη Καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ) και Κατερίνα Νοτοπούλου (Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ).

Στο βιβλίο του, το οποίο χωρίζεται σε 12 κεφάλαια εκτιμά ότι ο πρώην πρωθυπουργός με τη συμφωνία των Πρεσπών επέδειξε πολιτικό θάρρος, αψήφισε πολιτικό κόστος και ήρθε σε σύγκρουση με πολλούς, ενώ την ίδια στιγμή οδήγησε τη χώρα έξω από τα μνημόνια.

Αρχικά, ο νεαρός φοιτητής ερωτήθηκε για το ποιο ήταν το ερέθισμα για να γράψει βιβλίο για τον Αλέξη Τσίπρα;

Όλα ξεκίνησαν από μια εργασία στο μάθημα Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Ζήτησα από την καθηγήτρια μου (την κ.Τεπέρογλου, η οποία προλογίζει και το βιβλίο) να εκπονήσω μια εργασία στα πλαίσια του μαθήματος με θέμα τους «Ηγέτες της Μεταπολίτευσης», την περιπτωσιολογική μελέτη δηλαδή της ηγεσίας των κύριων πολιτικών προσωπικοτήτων της μεταπολίτευσης. Καθώς παρουσίαζα την εργασία, τόσο λόγω του περιορισμένου χρόνου, που είχα, όσο όμως και λόγω της πολιτικής συγκυρίας (λίγο πριν τις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019), η παρουσίαση της εργασίας επικεντρώθηκε στην σύγκριση Τσίπρα-Μητσοτάκη. Αυτό το έναυσμα σε συνδυασμό με την τομή ουσιαστικά του Ιουλίου, που ανέδειξε έναν νέο Αλέξη Τσίπρα και έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ, με οδήγησαν στο να αναλύσω την τετραετία που πέρασε και να δημιουργήσω έναν συλλογισμό για την «Τετραετίας της Ωρίμανσης».

Στη συνέχεια, απάντησε για το τι σημαίνει για τον ίδιο ο Αλέξης Τσίπρας:

«Δεν είναι μόνο τι σημαίνει για μένα. Είναι τι σημαίνει ένας τόσο νέος πολιτικός, ένας προοδευτικός πολιτικός, για την σύγχρονη γενιά. Δηλαδή αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι το σύμβολο μιας νέας γενιάς ανθρώπων, που προσπαθούν να αλλάξουν τον κόσμο, την Ελλάδα, την Ευρώπη, να αλλάξουν ένα κράτος και την νοοτροπία ενός λαού, που ας είμαστε ειλικρινείς, είναι και οι δύο ακόμα πολύ πίσω. Τέτοια σύμβολα πολλές φορές κάνουν λάθη, δεν παύουν όμως να προσπαθούν για τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας, για τους μη προνομιούχους με όλες τις δυνάμεις τους και όταν ο χρόνος και η συγκυρία, δύο πολύ σημαντικές μεταβλητές της πολιτικής, το επιτρέπουν. Οπότε το τι συμβολίζει για έμενα ο Αλέξης Τσίπρας θεωρώ είναι αυτό που συμβολίζει για τον οποιοδήποτε ευαισθητοποιημένο νέο: Αλλαγή, Ανανέωση, Πρόοδο!

Και να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά, μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, που ένας πολιτικός δεν συμβολίζει την συνέχεια του πολιτικού παιχνιδιού αλλά ουσιαστικά την επανεκκίνηση του»!

Πώς θα τον χαρακτήριζες ως πρωθυπουργό;

«Το ερώτημα σας είναι πολύ σημαντικό, γιατί μου δίνει την δυνατότητα να περιγράψω και το περιεχόμενο του βιβλίου μου. Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως σας προείπα, είναι σύμβολο μιας νέας εποχής, μιας νέας μεταπολίτευσης, η οποία βρίσκεται αυτήν την στιγμή στην φάση δημιουργίας της. Τόσο ως πολιτικός όσο και ως πρωθυπουργός ήταν και είναι ακριβώς αυτό: νεωτερικός. Είχε ως στόχο ριζοσπαστικές αλλαγές, δεν είχε ωστόσο καταλάβει το σημαίνει Ευρωπαϊκή Ένωση, τι σημαίνει σύστημα εξουσίας όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και σίγουρα τι πάει να πεί ελληνικό κατεστημένο εξουσίας. Σίγουρα έκανε λάθη. Μόνο όσοι δεν δρουν, τελικά δεν φθείρονται, δεν κάνουν λάθη. Αντιθέτως, όταν δίνεις έναν τόσο άνισο αγώνα, απέναντι σε ένα τόσο παλιό, βαθιά ριζωμένο και διεφθαρμένο σύστημα συνειδήσεων, πρακτικών και αξιών είναι αδύνατο να μην σφάλλεις κάπου. Το στοίχημα όμως είναι να έχεις τα κότσια να τα παραδεχθείς και να επιστρέψεις στην λαϊκή εντολή, να προσαρμοστείς στις συνθήκες, να επιστρέψεις στον αγώνα και να κερδίσεις.

Την ίδια στιγμή, τόσο σαν πρωθυπουργός όσο και σαν πολιτικός, είχε και έχει πολιτικό θάρρος, ξέρει να βρίσκεται «στην σωστή πλευρά της ιστορίας». Και αυτό το αποδεικνύει η Συμφωνία των Πρεσπών, μια Συμφωνία που έλυσε ένα πρόβλημα πολλών ετών, που υπογράφθηκε παρά το πολιτικό κόστος, που αναβάθμισε την θέση της Ελλάδας, ως ηγέτιδα δύναμη σταθερότητας στα Βαλκάνια, και που τελικά «τηρείται και τιμάται!»

Τέλος είναι ο πολιτικός που έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια. Που σήκωσε αυτό το βάρος χωρίς να έχει κάποια ευθύνη απέναντι στην οικονομική κρίση και στην κακοδιαχείρηση των κομμάτων και των πολιτικών του παλαιοκομματικού ελληνικού πολιτικού συστήματος.

Όλα αυτά συνιστούν τον πολιτικό Αλέξη Τσίπρα, την πολιτική παρακαταθήκη της πρωθυπουργίας του: την νεωτερικότητα και την ανάγκη να παραδώσεις αυτό που παρέλαβες σε μια πολύ καλύτερη κατάσταση, τόσο από πλευρά εσωτερικής όσο και από πλευρά εξωτερικής πολιτικής».

Τι ήταν αυτό που σε παρακίνησε για να γράψεις βιβλίο για ένα πολιτικό πρόσωπο;

«Αυτό που με παρακίνησε να γράψω ένα βιβλίο για το συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο αλλά και γενικότερα για την πολιτική είναι η πεποίθηση που όλοι οι νέοι πρέπει να έχουμε: ότι η νέα γενιά είναι το μέλλον αυτού του τόπου και η φωνή αυτής είναι οι αξίες και η κουλτούρα του μέλλοντος. Αν οι νέοι άνθρωποι δεν ασχολούνται με την πολιτική τότε ποιος θα ασχοληθεί; Οι 50χρονοι και οι 60χρονοι; Εκείνοι ασχολήθηκαν, με τα γνωστά αποτελέσματα. Είμαι ένας νέος άνθρωπος, ένας φοιτητής Πολιτικών Επιστημών και σκέφτηκα «γιατί να μην γράψω ένα βιβλίο που να λέω την άποψη μου, που να κάνω την δική μου ανάλυση, που να παρουσιάζω τα δικά μου επιχειρήματα».

Ερωτηθείς για την εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου, απάντησε:

«Το βιβλίο παρουσιάζεται την Δευτέρα 9/3 στις 19:30 στο Καφέ του Βασιλικού Θεάτρου. Εκτός από εμένα, θα μιλήσουν για το βιβλίο πολύ σημαντικά πρόσωπα, τόσο για μένα προσωπικά όσο όμως και στην επιστημονική και πολιτική κοινότητα, που με τίμησαν και με τους προλόγους τους: η Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Ευτυχία Τεπέρογλου, η οποία με βοήθησε και με συμβούλεψε καθόλη την διάρκεια συγγραφής του βιβλίου και την ευχαριστώ πολύ για αυτό, ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, Άρης Στυλιανού, με τον οποίο έχουμε συνεργαστεί στενά για τα ζητήματα του Τμήματος, εγώ από την πλευρά ενός εκ των αντιπροσώπων των φοιτητών και ο κ.Στυλιανού ως Πρόεδρος του Τμήματος, και τέλος η Βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, μια από τις νεώτερες αντιπροσώπους του ελληνικού λαού στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Δουίτσης, ενώ πριν την παρουσίαση θα παίζει άρπα η αγαπημένη μου Γιώτα Μυσερλή».

Θα σε ενδιέφερε να ασχοληθείς με την πολιτική;

«Σίγουρα θα με ενδιέφερε ακριβώς διότι όπως προείπα, η γενιά μας είναι το μέλλον αυτής της χώρας. Είμαστε η γενιά του αύριο. Όλους μας πρέπει να μας ενδιαφέρει η πολιτική. Αν δεν έχουμε εμείς λόγο για το «τι μέλλει γενέσθαι», αν εμείς δεν εμπλακούμε στην πολιτική διαδικασία, τότε ποιος πρέπει να το κάνει».

Για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα:

«Κοιτάξτε, μέσα σε εφτά μήνες από την κανονικότητα περάσαμε στο χάος. Η τουρκική προκλητικότητα έχει αυξηθεί έχοντας μάλιστα έμπρακτα αποτελέσματα με την ανάρτηση από τον ΟΗΕ του τουρκολυβικού μνημονίου. Η κυβέρνηση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής έχει αποδειχτεί κατώτερη των περιστάσεων με αναδιπλώσεις και πολλές αποτυχίες, όπως πχ στο Μακεδονικό και το Τουρκολυβικό Μνημόνιο, σε αντίθεση με το Υπουργείο Εξωτερικών επί Νίκου Κοτζιά. Σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, αν κοιτάξουμε και την περιφέρεια μας, το πολυπόθητο Μετρό, που ο ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε κατά το 75% του έργου, μετατέθηκε από το 2021 στο 2023, για να γίνουν εξυπηρετήσεις. 

Είναι εμφανές λοιπόν ότι μιλάμε για μια χώρα (και όταν λέω χώρα αναφέρομαι στον πολιτικό δρώντα και όχι στο αόριστο στοιχείο πολιτικής κουλτούρας) τελείως διαφορετική σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Στον τομέα της οικονομίας, είναι εμφανές θεωρώ ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τρώει από τα έτοιμα και κάνει πράξη την πολιτική της στην πλάτη των πολιτικών και οικονομικών κεκτημένων της διαχείρισης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και του Αλέξη Τσίπρα. 

Όσον αφορά τα εργασιακά ήδη από τις εκλογές ήταν γνωστή η διάσταση απόψεων, αν θυμηθούμε και τις υποσχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη περί οδοστρωτήρα. Φυσικά δεν μπορώ να μην παραδεχτώ ότι ο πρωθυπουργός είναι και λίγο άτυχος καθώς πολλές κρίσεις (προσφυγικό, τουρκική προκλητικότητα, κοροναϊός κλπ) έχουν αναδειχθεί στην δικιά του κυβερνητική θητεία, παρόλαυτα είναι δύσκολο να του δοθούν ελαφρυντικά αν σκεφτεί κανείς την αντιπολίτευση που έκανε από την στιγμή που ανέλαβε αρχηγός της ΝΔ».

Τέλος, αναφέρθηκε στο αν μπορούν οι νέοι να αλλάξουν το σκηνικό στη χώρα:

«Μόνο οι νέοι είναι ικανοί να αλλάξουν τη χώρα. Ο ριζοσπαστικότητα και ο αυθορμητισμός τους είναι η κατάλληλη λύση στις δύσκολες ώρες που περνάμε τα τελευταία δέκα χρόνια. Αυτήν την στιγμή η χώρα μας χρειάζεται μια νεωτερική, σοβαρή και προοδευτική ηγεσία νέων ανθρώπων με πάθος να αλλάξουν τα πράγματα. Με πάθος να φύγουμε μπροστά! Αυτό φυσικά για να γίνει χρειάζεται αφύπνιση. Χρειάζεται οι νέοι άνθρωποι να αποκτήσουν ενδιαφέρον για την πολιτική και την ίδια στιγμή το ίδιο το πολιτικό σύστημα να τους δώσει την δυνατότητα και το πεδίο να δράσουν. Ξέρετε, ζούμε σε ένα κράτος με μεγάλη ιστορία, ζούμε σε ένα κράτος που γεννήθηκε από μια επανάσταση, που γιορτάζει 200 χρόνια σε λίγο καιρό. Είναι λοιπόν ειρωνεία να φοβόμαστε τις μεγάλες και τολμηρές αλλαγές».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.