Γεραπετρίτης: «Να βγούμε σταδιακά απ' το lockdown»

Metrosport Team06 Νοεμβρίου 2020

Τις δύο επιλογές που είχε μπροστά της η κυβέρνηση, μετά τη ραγδαία εκθετική αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού των τελευταίων ημερών, περιέγραψε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, στην οποία μίλησε και για τον στόχο της εξόδου από το lockdown την 1η Δεκεμβρίου.

«Αυτή τη στιγμή ολόκληρη η Ευρώπη και ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο βρίσκονται σε μια φάση πάρα πολύ μεγάλης έντασης με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, παντού λαμβάνονται πολύ αυστηρά μέτρα. Πρόκειται για ένα κύμα που έχει πιο ισχυρά χαρακτηριστικά σε ό,τι αφορά τη μεταδοτικότητά του. Το Βέλγιο, που έχει ανάλογο πληθυσμό με το δικό μας, έχει κοντά στα 30.000 κρούσματα ημερησίως. Είναι μια τερατώδης κατάσταση που καθίσταται μη διαχειρίσιμη στην Ευρώπη», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Εμείς εξακολουθούμε να είμαστε σε πολύ καλύτερη μοίρα σε σχέση με τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, επειδή λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα και έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ανάλυση δεδομένων σε πολύ μεγάλο βάθος. Παρόλα αυτά, τις τελευταίες πέντε ημέρες, από τότε που αποφασίστηκε να πάμε σε ένα νέο μοντέλο, υπήρξε μια εκθετική αύξηση της τάξης του 30% – 40% σε κρούσματα, διασωληνώσεις, θανάτους. Αυτό δεν ήταν άμεσα εξηγήσιμο, οι ειδικοί δεν μπορούσαν να διαγνώσουν την πηγή που θα εξηγούσε το λόγο για την εκθετική αυτή αύξηση», είπε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε:

«Εχοντας αυτή τη μη εξηγήσιμη επιστημονικά, εκθετική αύξηση, είχαμε δύο επιλογές: η πρώτη επιλογή θα ήταν να περιμένουμε να δούμε αν θα αποδώσουν τα μέτρα που έχουμε λάβει το τελευταίο διάστημα. Είναι πολύ πιθανό τα μέτρα αυτά να έχουν αποτέλεσμα, εν τούτοις θα ήταν μια επιλογή υψηλού ρίσκου διότι θα στηριζόταν σε μια αβέβαιη παραδοχή. Επιλέξαμε τελικώς τη δεύτερη λύση, που ήταν να πάμε προληπτικά στην καθολική απαγόρευση, και περιορίζοντας την κινητικότητα του πληθυσμού να διασφαλίσουμε απολύτως ότι δεν θα έχουμε μια εκθετική αύξηση που θα δοκίμαζε τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας».


Ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι «η βασική μας στόχευση είναι από 1η Δεκεμβρίου να βγούμε και πάλι σταδιακά, με αυστηρά μέτρα, στη συνέχεια θα αφήσουμε όσο αντέχουμε την κοινωνία και την αγορά να μπορέσει να λειτουργήσει με προφυλάξεις. Θα υπάρξει ένα υψηλό επίπεδο συνειδητοποίησης για την τήρηση των μέτρων έτσι ώστε από 1η Δεκεμβρίου να ξαναβγούμε με προφυλάξεις».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.