Γεραπετρίτης: «Κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία»

Metrosport Team16 Οκτωβρίου 2020

Τις θέσεις του για την στρατηγική της Ελλάδας έναντι των τουρκικών προκλήσεων, την επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας μας και την στάση της ΕΕ, εν όψει και της σημερινής συζήτησης για την προκλητικότητα του καθεστώτος Ερντογάν στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης.

"Η διπλωματία δεν είναι ένας αγώνας ταχύτητας αλλά ένας αγώνας δρόμου που θέλει στρατηγική. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε ένα περιθώριο προς τη Τουρκία έως το τέλος Δεκεμβρίου να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, ώστε να προσέλθει στις συζητήσεις και από την άλλη πλευρά έχουμε μια αναβάθμιση της επιχειρησιακής θέσης της Ελλάδος. Απεδείχθη στο ανατολικό Αιγαίο, απεδείχθη στην Μεσόγειο", δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας.

“Εχουμε πλήρη επίγνωση της τουρκικής επιθετικότητας. Το ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της βρίσκεται πάντοτε δυνητικά πάνω στο τραπέζι. Αφήνουμε ανοιχτό ένα παράθυρο στη διαμεσολάβηση. Εμείς είμαστε σταθερά με τη γνήσια συζήτηση και με το διεθνές δίκαιο. Απειλές και εκβιασμούς δεν πρόκειται να ανεχθούμε”, προειδοποίησε ο κ. Γεραπετρίτης και ξεκαθάρισε ότι “η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία, τα εθνικά χωρικά ύδατα, τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια. Οι εύκολοι λεονταρισμοί για την επέκταση μονομερώς στα δώδεκα μίλια, που αποτελεί ένα δικαίωμα της ελληνικής Πολιτείας και το οποίο θα ασκήσει σε χρόνο τον οποίο η ίδια θα επιλέξει, δεν είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να τεθεί εν θερμώ”

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.