Γαλιτσάνος: «Πρέπει να υπάρχει σωστή αποκατάσταση στους αθλητές μετά από νόσηση από κορωνοϊό»

Metrosport Team05 Ιανουαρίου 2022

Στο Metropolis 95,5 και στην εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» φιλοξενήθηκε ο ειδικός αθλητίατρος, Σίμος Γαλιτσάνος, και μίλησε για την επιστήμη του, την διαχείριση καταστάσεων των αθλητών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τη μετάλλαξη Ομικρον αλλά και τις συνέπειες του κορωνοϊού στους αθλητές. 

Μεταξύ άλλων όσα είπε:

«Την αθλητιατρική την έχει ανάγκη η Ελλάδα, αλλά δεν έχει αναγνωριστεί. Πρωτοπορία είναι η ιταλική σχολή από την οποία προέρχομαι. Η πανδημία είναι μια κατάσταση δύσκολη να διαχειριστεί παγκοσμίως, και στους αθλητές. Το πως επηρεάζει ψυχολογικά τους αθλητές, τα λοκντάουν, τις ελευθερίες. Ολοι μιλάμε για την Ομικρον, αλλά μόνο με τα μοριακά ξέρουμε αν έχει κάποιος αυτή τη μετάλλαξη. Χρειάζεται ο εμβολιασμός στους αθλητές και φυσικά η συνεχής παρακολούθηση από το ιατρικό επιτελείο της ομάδας. Η μετάδοση της μετάλλαξης είναι πολύ γρήγορη και πρέπει να τηρούνται πιο αυστηρά τα πρωτόκολλα. Πρέπει να είναι όλοι πολύ προσεκτικοί, και ισχύει και για τους αθλητές. 

Πρέπει να προσέξουμε τις συνέπειες που θα υπάρξουν από τη νόσηση κάποιου ποδοσφαιριστή. Οι συνέπειες είναι είτε άμεσες είτε μακροχρόνιες. Σε ένα πλήρη έλεγχο ενός αθλητή, πρέπει να υπάρχει καθημερινός έλεγχος, καρδιακής συχνότητας, οι σφυγμοί, το αναπνευστικό, και το καρδιαγγειακό σύστημα. Τα άμεσα συμπτώματα εμφανίζονται στις 2-3 εβδομάδες. Μετά από τον ένα μήνα, εμφανίζονται κι άλλα συμπτώματα, όπως το σύνδρομο της αποπροπόνησης καθώς πέφτουν τα προπονητικά του ερεθείσματα, κάτι που έχουν συνηθίσει από τα χρόνια οι ποδοσφαιριστές. Στις τρεις εβδομάδες έχουμε 8% πτώση της καρδιακής κατοχής και αντιμετωπίζουμε βραδυκαρδία. Στην επανένταξη μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα και πρέπει να προσέχουν πολλοί».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.