Γ. Κουκοδήμος: Ο γιος του Ολυμπιονίκη που ζει το όνειρο του στην Ανόρθωση και θαυμάζει Τσιμίκα και Γιαννούλη 

Παναγιώτα Χαλκιά03 Ιουλίου 2022

Το μήλο κάτω από τη μηλιά έπεσε, απλά αντί να κάνει άλματα, κλωτσά μια μπάλα. Ο Ολυμπιονίκης του άλματος εις μήκος, Κώστας Κουκοδήμος, φρόντισε να εμφυσήσει στο γιο του την αγάπη του για τον αθλητισμό και έγινε έρεισμα για εκείνον ακόμη και όταν τον είδε να στρέφεται στο ποδόσφαιρο.

Ο Γιώργος άνοιξε τα φτερά του από μικρή ηλικία για να μπορέσει να δώσει σάρκα και οστά στο όνειρο του, που είναι να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Έκανε τα πρώτα του βήματα στις ακαδημίες του Πιερικού, στα 14 του χρόνια αποφάσισε να αφήσει τη θαλπωρή της οικογένειας για τον Λεβαδειακό και πλέον, βρίσκεται στην Κύπρο, όπου δοκιμάζει τον εαυτό του στην ομάδα Νέων της Ανόρθωσης και σπουδάζει, παράλληλα, και νομική.

Είναι ένα παιδί χαμηλών τόνων που κρατά απόσταση από τα social media, παραμένει προσηλωμένο στους στόχους του και προσπαθεί καθημερινά να βελτιωθεί και να φτάσει (γιατί όχι;) στο επίπεδο του ινδάλματος του, Άντριου Ρόμπερτσον. Θα ήθελε να αγωνισθεί στην Premier League, παρακολουθεί στενά τους Γιαννούλη και Τσιμίκα ενώ όνειρο του είναι να φορέσει τα «γαλανόλευκα».

Είναι σίγουρος ότι δεν θα ήθελε να κάτσει στα έδρανα της Βουλής, αφού «η πολιτική δεν είναι για όλους», αλλά φλερτάρει με τη σκέψη να υπερασπίζεται κάποιον ως δικηγόρος. Νιώθει τυχερός για τη στήριξη που έχει λάβει από την οικογένεια του, και ιδιαίτερα από τον πατέρα του, που είναι και ο «μέντορας» του, ενώ έχει αδυναμία στη μητέρα του γιατί «μαμά είναι, πώς να το κάνεις;».

«Ευκαιρία η Ανόρθωση, να ανέβω στην πρώτη ομάδα»

ΑνήκεΙς στην ομάδα Νέων της Ανόρθωσης από το περασμένο καλοκαίρι. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου έως τώρα;

«Είμαι ευχαριστημένος από την ομάδα. Οι προπονητές μου είναι καλοί και βοηθούν. Είμαι με παιδιά της ηλικίας μου. Το κλίμα είναι καλό και θέλω να παραμείνω και την επόμενη σεζόν εδώ. Είμαστε μια οικογένεια».

Πώς προέκυψε η μεταγραφή εκεί;

«Μεγάλο ρόλο έπαιξαν οι σπουδές μου. Ήθελα να σπουδάσω νομική και επέλεξα το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέσω ενός γνωστού βρέθηκα και στην Ανόρθωση. Είναι μια μεγάλη ομάδα και χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ. Είναι μια ευκαιρία για μένα».

Υπάρχει κάτι που σε προβλημάτισε πριν πάρεις την απόφαση να πας στην Κύπρο;

«Όχι, δεν είχα καμία αμφιβολία για αυτή την κίνηση. Πήρα τη σωστή απόφαση».

Οι γονείς σου πώς αντέδρασαν όταν τους είπες ότι θα φύγεις;

«Γενικά είναι άνθρωποι που με εμψυχώνουν και θέλουν να παίρνω πρωτοβουλίες. Χάρηκαν ιδιαίτερα. Δεν είχαμε αντιδράσεις καθώς είχα φύγει λόγω του ποδοσφαίρου από μικρή ηλικία από το σπίτι».

Φέτος, η χρονιά σου επιφύλαξε έναν τραυματισμό. Πώς προέκυψε και πώς τον αντιμετώπισες;

«Η αλήθεια είναι ότι η χρονιά ήταν δύσκολη λόγω του τραυματισμού. Έσπασα το πόδι μου σε μια διεκδίκηση στον αέρα. Δεν προσγειώθηκα καλά και έπαθα ζημιά στην κνήμη και στην περόνη. Χρειάστηκε να μείνω εκτός 3.5 μήνες. Δεν έμεινα καθόλου στο κρεβάτι, στηριζόμουν στις πατερίτσες και πήγαινα και κολυμβητήριο. Τουλάχιστον, πρόλαβα να παίξω σε λίγα παιχνίδια στο τέλος της χρονιάς».

Θα ήθελες να ανέβεις στην πρώτη ομάδα;

«Είναι ένας από τους στόχους μου. Η προετοιμασία δεν έχει αρχίσει ακόμη, δεν ξέρω αν θα πάω στην πρώτη ομάδα. Ελπίζω να γίνει».

«Νιώθω μεγαλύτερη ασφάλεια ως αριστερό μπακ»

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το ποδόσφαιρο;

«Γενικά από μικρή ηλικία άρχισε να μου αρέσει ο αθλητισμός. Ο πατέρας μου ήταν αθλητής του στίβου και νομίζω, ήταν κάτι φυσιολογικό. Υπήρχε ένα γήπεδο κοντά στο σπίτι, πήγα εκεί και άρχισα να παίζω».

Δοκίμασες και άλλα αθλήματα;

«Όχι, μόνο ποδόσφαιρο».

Ο μπαμπάς σου ήταν αθλητής του στίβου. Πώς και δεν επέλεξες να ασχοληθείς με κάποιο αγώνισμα;

«Δεν ξέρω. Είχα έφεση στο ποδόσφαιρο από μικρός και δεν σκέφτηκα να κάνω κάτι άλλο. Σε ένα ομαδικό άθλημα και σε κακή ημέρα να είσαι, μπορείς να βοηθήσεις τους συμπαίκτες σου».

Σου αρέσει η θέση του αμυντικού; Έχεις δοκιμαστεί και σε άλλες;

«Άρχισα ως εξτρέμ αλλά με τα χρόνια πήγα πιο πίσω. Οι προπονητές μου θεώρησαν ότι με την έκρηξη και την ταχύτητα που είχα, θα μου ταίριαζε περισσότερο να γίνω μπακ. Είναι πιο εύκολα από εκεί για να ανέβω επίπεδο. Η θέση μου αρέσει πολύ, μου ταιριάζει. Βλέπω τον εαυτό μου ως αριστερό μπακ. Με βοήθησε φέτος ο προπονητής μου, Μάρκος Σπανός, να εξελιχθώ. Νιώθω μεγαλύτερη ασφάλεια ως μπακ».

Είπες ότι ήσουν εξτρέμ αρχικά. Τώρα ως οπισθοφύλακας, σου αρέσει να ανεβαίνεις ή περιορίζεσαι στα αμυντικά σου καθήκοντα;

«Μου αρέσει να ανεβαίνω. Να βοηθάω και επιθετικά, όχι μόνο αμυντικά την ομάδα».

Φέτος, δοκιμάσθηκες και ως στόπερ. Πώς ήταν η εμπειρία;

«Φέτος, χρειάστηκε να αγωνιστώ σε ένα - δύο παιχνίδια ως στόπερ. Μου αρέσει και αυτή η θέση και μου είναι και εύκολη λόγω ταχύτητας. Πιστεύω το μόνο μειονέκτημα είναι το ύψος μου αλλά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο μπορείς να πορευτείς και έτσι».

«Ο φετινός προπονητής μου μού έμαθε να δουλεύω σκληρά»

Άρχισες από τις ακαδημίες του Πιερικού;

«Άρχισα από τις ακαδημίες του Πιερικού, μετά στα 14 πέρασα κάποια δοκιμαστικά και με πήρε ο Λεβαδειακός. Έπαιξα στην Κ17 και Κ19 της ομάδας. Πέρυσι το καλοκαίρι ήρθα στην Κύπρο και ελπίζω να μείνω εδώ».

Έκανες δοκιμαστικά και σε κάποια ομάδα από τους μεγάλους;

«Γενικά πήγαινα σε δοκιμαστικά. Βρέθηκε ο Λεβαδειακός και με πήρε. Όταν ήμουν πιο μικρός είχα δοκιμασθεί στον Ολυμπιακό αλλά δεν προχώρησε».

Ξεχωρίζεις κάποιον προπονητή;

«Όλοι οι προπονητές μου με βοήθησαν να βελτιωθώ και να μάθω πράγματα για το ποδόσφαιρο. Ο προπονητής που είχα φέτος είναι εκείνος που ήρθαμε πιο κοντά και μου έμαθε περισσότερα πράγματα. Μου έμαθε να δουλεύω σκληρά».

«Άλλαξα αντίληψη και σωματοδομή στην Κύπρο»

Η ζωή στην Κύπρο σου αρέσει; Υπάρχουν διαφορές με την Ελλάδα;

«Δεν είναι Ελλάδα αλλά ωραία είναι. Οι διαφορές είναι μεγάλες αλλά θεωρώ ότι στην Κύπρο για έναν αθλητή είναι καλύτερα».

Γιατί;

«Δεν υπάρχει νυχτερινή ζωή».

Πώς είναι η καθημερινότητα σου;

«Το πρωί πηγαίνω για μάθημα. Έπειτα, θα πάω γυμναστήριο ή θα κάνω ατομική προπόνηση. Το μεσημέρι προπονούμαι με την ομάδα και μετά κάνω έξτρα πράγματα στο σπίτι για να βελτιωθώ. Δουλεύω κάποιες αδυναμίες μου. Δεν αφήνω τον χρόνο να πάει χαμένος».

Ακολουθείς κάποια διατροφή;

«Ναι, κάνω διατροφή. Πηγαίνω στο διατροφολόγο μου γιατί πρέπει να είμαι σε φόρμα».

Τι έχεις βελτιώσει αυτό το διάστημα που είσαι στην Κύπρο;

«Άλλαξε η αντίληψη μου, δηλαδή ο τρόπος που βλέπω το παιχνίδι και η σωματοδομή μου».

«Πρότυπο ο Ρόμπερτσον, μάθημα κάθε παιχνίδι Τσιμίκα - Γιαννούλη»

Πώς περνάς εκεί τον ελεύθερο σου χρόνο;

«Συνήθως διαβάζω για το πανεπιστήμιο. Παίζω και βιντεοπαιχνίδια».

Έχεις κάποιο παρατσούκλι;

«Από μικρό με φωνάζουν Κουκ».

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου παίκτης;

«Ο Ρόμπερτσον της Λίβερπουλ. Είναι ο καλύτερος παίκτης στη θέση μου αυτή τη στιγμή. Είναι πρότυπο για εμένα. Θέλω να κάνω την καριέρα του και να του μοιάσω. Είναι, βέβαια, και ο Τσιμίκας. Τέτοιοι παίκτες μόνο πρότυπα μπορεί να είναι».

Ποιο το μεγαλύτερο σου όνειρο;

«Θέλω να κάνω μια επιτυχημένη καριέρα στο ποδόσφαιρο. Είναι όνειρο να παίξω στην Premier League αλλά αν έρθει πρόταση και από κάποιο άλλο πρωτάθλημα, δεν θα είμαι αρνητικός».

Τι θα ήθελες να έχει βελτιώσει ο Γιώργος σε πέντε χρόνια;

«Θα ήθελα να είμαι πιο ώριμος στο παιχνίδι μου. Να έχω βελτιώσει τις αμυντικές μου ικανότητες. Επειδή αγωνιζόμουν ως εξτρέμ, δεν έχω τόσο γρήγορες επιστροφές. Υπάρχουν περιθώρια να βελτιωθώ αμυντικά και το θέλω πολύ».

Θα ήθελες να παίξεις κάποια στιγμή με τα γαλανόλευκα;

«Φυσικά! Είναι ένα όνειρο η Εθνική. Κάποια στιγμή πιστεύω να τα καταφέρω».

Υπάρχει κάποιος Έλληνας παίκτης που ξεχωρίζεις και γιατί;

«Ο Τσιμίκας και ο Γιαννούλης. Αγωνίζονται και οι δύο ως αριστερά μπακ σε ένα από τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα του κόσμου. Κάθε παιχνίδι τους είναι μάθημα για εμένα, τους παρακολουθώ».

Θα ήθελες να πάρεις κάτι από εκείνους;

«Θα ήθελα να πάρω τη σέντρα του Τσιμίκα και τις επιθετικές του αρετές. Το ίδιο και από τον Γιαννούλη. Αμυντικά, θεωρώ, ότι ο Γιαννούλης είναι καλύτερος».

«Μέντορας ο μπαμπάς, βράχος η μαμά»

Ποια η σχέση με τον μπαμπά σου;

«Είμαστε πολύ κοντά. Είμαστε και φίλοι. Θεωρώ ότι είναι ο μέντορας μου. Είναι καθημερινά δίπλα μου, με στηρίζει, με καθοδηγεί και με συμβουλεύει. Με εμψύχωνε από την αρχή να παίξω ποδόσφαιρο, είδε το ταλέντο μου. Είμαι τυχερός».

Είναι ενεργός πολιτικός. Σου αρέσει να ασχολείσαι με τα κοινά;

«Όχι, όχι με τίποτα (γέλια). Δεν θα ήθελα να ασχοληθώ. Δεν είναι για όλους η πολιτική».

Γιατί επέλεξες να σπουδάσεις νομική;

«Ήταν κάτι που ήθελα να το κάνω από μικρός. Ωστόσο, επειδή λόγω του ποδοσφαίρου έφυγα νωρίς από το σπίτι, αποφάσισα να ρίξω όλο το βάρος εκεί και δεν είχα χρόνο για διάβασμα. Δεν έδωσα πανελλήνιες. Μετά προέκυψε η Κύπρος και αφού μπορούσα να συνδυάσω και το ποδόσφαιρο και τη νομική, το έκανα».

Σκέφτεσαι να το ακολουθήσεις;

«Μου αρέσει πολύ. Θα ήθελα να εξασκήσω το επάγγελμα. Να μπω στο δικαστήριο».

Ο ρόλος της μαμάς σου ποιος είναι;

«Η μαμά μου είναι ο βράχος μας. Είναι το στήριγμα όλων. Είναι μαμά, πώς να το κάνουμε; (γέλια)».

Δεν είσαι και τόσο ενεργός στα Social media. Είναι επιλογή σου;

«Δεν ασχολούμαι και τόσο. Δεν μου αρέσει να ανεβάζω φωτογραφίες, προτιμώ να είμαι πιο χαμηλών τόνων. Βάζω μόνο εικόνες με την οικογένεια μου και το ποδόσφαιρο».

Τι είναι αυτό που σε χαρακτηρίζει ως άνθρωπο;

«Ότι δεν τα παρατάω ποτέ και η πειθαρχία, που μου έμαθε ο μπαμπάς».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.