Άμυνα για τα μπάζα, ο Γκαρσία πρέπει να πάρει σημαντικές αποφάσεις

Δημήτρης Μπούζας01 Μαρτίου 2021

Θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει άτυχο τον  ΠΑΟΚ; Δεν το νομίζω. Κι αυτό γιατί απλά έδωσε ακόμη μια παράσταση πανομοιότυπη με εκείνες που κατά διαστήματα δίνει, προκειμένου να μας υπενθυμίσει πως δεν έχει απαλλαγεί ακόμη από τους «δαίμονες» του. Ή αν θέλετε τις παθογένειες που τον βασανίζουν και του στερούν το οξυγόνο να αναπνεύσει κάποια στιγμή σταθερά και με άνεση. Το να αναποδογυρίζει την καρδάρα με το γάλα του έγινε συνήθεια φαίνεται, από την οποία δύσκολα θα καταφέρει να απομακρυνθεί. 

Το είδαμε και  στην Τρίπολη να πυροβολεί τα πόδια του και να κυνηγάει την ουρά του, σε ένα παιχνίδι που «το είχε» κυριολεκτικά στην κατοχή του και το χάρισε με μια δραματική γενναιοδωρία στον αντίπαλο του. Κάποιες φορές στο παρελθόν, αυτού του είδους τις γενναιοδωρίες τις χαρακτηρίζαμε «προσφορά του καταστήματος». Εννοώντας κατάστημα σαφέστατα μια άμυνα η οποία πλέον έχει ξεπεράσει τα όρια του δράματος και προσεγγίζει τα αντίστοιχα της τραγωδίας. 

Η τραγελαφική αμυντική λειτουργία των ηττημένων είναι το κυρίαρχο μήνυμα του  παιχνιδιού. Γκολ – δώρο την ώρα που κυριαρχούσε η ομάδα, με πρωταγωνιστή έναν παίκτη που όφειλε να προσέχει στοιχειωδώς τον αντίπαλο του ο οποίος έκανε το 1-0. «Μαχαιριά» πραγματική στην ψυχολογία της ομάδας. Ο συμπαθέστατος Ροντρίγκο «έβοσκε» στην κυριολεξία κάπου αλλού από εκεί που έπρεπε να ήταν. 

Κυνηγώντας λοιπόν το σκορ, οι φιλοξενούμενοι χωρίς συντονισμό και προοπτικές ανατροπής, έδειχναν αδύναμοι να πετύχουν τον στόχο τους. Έτσι έληξε το πρώτο 45λεπτο τελείως ανάποδα από πλευράς κυριαρχίας και ευκαιριών. 

Στην επανάληψη έγιναν αλλαγές που προσπάθησαν για την ανατροπή και της εικόνας αλλά και για την ισοφάριση. Πέτυχαν μόνο το πρώτο. Το δεύτερο έμεινε όπως ήταν, με συνέπεια να χαθούν πολύτιμοι βαθμοί και να επιστρέψει ένας προβληματισμός και μια νέα ανησυχία με το πισωγύρισμα. Ο κόουτς έχοντας το πρόβλημα να καλύψει κάποιες βασικές απουσίες, συγχρόνως όμως να ξεκουράσει ως όφειλε και παίκτες που προέρχονταν από πρόσφατους τραυματισμούς, αναγκάστηκε να αλλάξει πλάνα. 

Έτσι αποτόλμησε στις επιθετικές πτέρυγες να χρησιμοποιήσει Μουργκ και Λάμπρου, όπως και στη μεσαία γραμμή να δοκιμάσει το δίδυμο Ελ Καντουρί - Τσιγγάρα. Και στις δύο περιπτώσεις δεν δικαιώθηκε. Οι παίκτες που χρησιμοποίησε δεν είχαν την απόδοση που προσδοκούσε. Μέσα στην γενική ακαταστασία του πρώτου 45λεπτου χάθηκε και η ουσία και η ποδοσφαιρική ποιότητα του Ουάρντα. 

Με τις αλλαγές όπως προαναφέραμε, ήρθε μια σχετική ισορροπία και διαμορφώθηκαν οι προοπτικές για την ισοφάριση. Ο Τζόλης κι ο Ζίβκοβιτς έδωσαν πνοή, αναστάτωσαν την αντίπαλη άμυνα και αν είχαν χρόνο, ίσως θα μπορούσαν να πετύχουν κάτι περισσότερο. Δυστυχώς όμως και την ώρα της μεγάλης πίεσης στο δεύτερο ημίχρονο, ήρθε η δεύτερη «μαχαιριά» με ένα φτηνό γκολ, με τους Βαρέλα και Μιχαηλίδη να αντιδρούν καθυστερημένα και άτσαλα. Από εκεί και πέρα υπήρξε ένας μονόλογος που οδήγησε μόνο στη μείωση του σκορ

Πιστεύουμε ότι από το  παιχνίδι ο Γκαρσία έβγαλε κάποια συμπεράσματα και είδε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για τα οποία θα πρέπει να πάρει σημαντικές αποφάσεις. Και επιβάλλεται να τις πάρει σύντομα ενόψει της συνέχειας. Μιας συνέχειας που δεν αφορά μόνο το ντέρμπι της Κυριακής, αλλά το πρόγραμμα όλων των υπόλοιπων υποχρεώσεων της ομάδας. 

Σε ατομικό επίπεδο, ο Ζίβκοβιτς είχε μια θετική επέμβαση, αλλά από εκεί και πέρα άφησε την ίδια εικόνα ενός μέτριου τερματοφύλακα που δεν μπορεί να δώσει βαθμούς στην ομάδα του και λύσεις στα δύσκολα. Ο Ροντρίγκο ήταν απαράδεκτος και κυρίως υπεύθυνος για το πρώτο γκολ. Δεν τα πήγε καλά ο Βαρέλα, το ίδιο και ο Μιχαηλίδης. Σχεδόν ανύπαρκτος ο Ελ Καντουρί, με μικρή προσφορά με εξαίρεση στο φινάλε της αναμέτρησης ο Τσιγγάρας. Ελάχιστος για μια ακόμη φορά ο Μουργκ, χωρίς ψυχολογία ο Λάμπρου. Μοναδική απειλή για τους αντιπάλους και ελπίδα για τους φιλοξενούμενους αλλά σε ένα πολυδιάστατο και δύσκολο ρόλο να αγωνίζεται να συντονίσει τους συμπαίκτες του, ο Ουάρντα. Δεν κατάφερε όμως να αναστρέψει την κατάσταση. 

Εκτός κλίματος ο Καγκάβα. Τζόλης και Ζίβκοβιτς άλλαξαν πολλά, αλλά όχι το αποτέλεσμα. Ίσως αν είχαν πολύ περισσότερο χρόνο και αν ξεκινούσαν από την αρχή, να είχαμε άλλα πράγματα. Η επιλογή όμως του Γκαρσία να τους προφυλάξει λόγω των πρόσφατων τραυματισμών που είχαν ήταν σωστή και ως εκ τούτου αναγκαία. 

Ο Ευαγγέλου άφησε το σκληρό παιχνίδι – έφαγε πολύ ξύλο ο Κρμέντσικ – και ο ένας επόπτης ήταν προκλητικός τη στιγμή που μπροστά του συνέβησαν αρκετά αντιαθλητικά μαρκαρίσματα και δεν σήκωσε ούτε μια φορά τη σημαία του. Το ωραίο γκολ που πέτυχε ο Κρμέντσικ ακυρώθηκε από το VAR για κάποια... εκατοστά. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ δέχθηκαν την απόφαση αδιαμαρτύρητα. Εν πάση περιπτώσει και συνοψίζοντας, καλό θα ήταν ο Πάμπλο και οι παίκτες του να διαγράψουν αν γίνεται από χθες το τι συνέβη στην Τρίπολη, γιατί μπροστά τους έχουν πολύ σημαντικές υποχρεώσεις.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.