Φθάνουν στη Γη τα «απόνερα» της ισχυρής έκλαμψης που εκτόξευσε ο Ήλιος - Δεν βλάπτει τους ανθρώπους

Metrosport Team29 Οκτωβρίου 2021

Σήμερα ή το Σαββατοκύριακο αναμένεται να πλήξουν τη Γη τα ηλιακά φορτισμένα σωματίδια από την έκλαμψη και τη στρεμματική έκρηξη μάζας του Ηλίου, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της NASA. Μάλιστα, τα σωματίδια ενδέχεται να προκαλέσουν θεματικό σέλας στις βόρειες αρκτικές περιοχές.

Το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής της NASA κατέγραψε την εικόνα μιας ηλιακής έκλαμψης, που κορυφώθηκε την Πέμπτη (28/10). Η εικόνα, χρωματισμένη σε γαλαζοπράσινο, δείχνει ένα υποσύνολο ακραίου υπεριώδους φωτός.

Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι ισχυρές εκρήξεις ακτινοβολίας. Η επιβλαβής ακτινοβολία από μία έκλαμψη, εξηγεί η NASA, δεν μπορεί να περάσει από την ατμόσφαιρα της Γης, επηρεάζοντας τους ανθρώπους που βρίσκονται στο έδαφος. Ωστόσο, σημειώνει, όταν είναι αρκετά έντονες μπορούν να διαταράξουν την ατμόσφαιρα στο στρώμα που ταξιδεύουν τα σήματα GPS και των επικοινωνιών.

Η χθεσινή έκλαμψη ήταν ισχύος Χ1. Η Χ είναι η πιο ισχυρή κατηγορία, οι Χ2 έχουν διπλάσια ένταση από τις Χ1 και οι Χ3 διπλάσια από τις Χ2. Πιο ασθενείς είναι οι εκλάμψεις της κατηγορίας C, ενώ οι ενδιάμεσες της κατηγορίας Μ.

Πηγή:protothema

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.


Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.