From father to son: Από τον Μαλντίνι στην αγκαλιά του Κονσεϊσάο

Χάρης Εμμανουηλίδης15 Ιανουαρίου 2022

Το ποδόσφαιρο αποτελείται από μικρές ιστορίες που δημιουργούν ένα παζλ συγκινήσεων για το φίλαθλο κοινό, χαρές, λύπες, νίκες και ήττες που κάνουν το άθλημα να μοιάζει λίγο σαν… παραμύθι.

Ένα από αυτά τα κεφάλαια στο βιβλίο της ποδοσφαιρικής ιστορίας γράφτηκε τις προηγούμενες ημέρες όταν ο Κονσεϊσάο junior άκουσε το όνομα του από τον πατέρα του Σέρτζιο και πέρασε ως αλλαγή στο 87ο λεπτό της αναμέτρησης της Πόρτο στην έδρα της Εστορίλ και έφερε το παιχνίδι… τούμπα, σκοράροντας το 3ο γκολ της ομάδας του για την ολική ανατροπή προσφέροντας μία έκρηξη συναισθημάτων από αυτές που σου δίνουν έναν λόγο παραπάνω για να ασχολείσαι με το ποδόσφαιρο.

Με αφορμή αυτό το ερέθισμα, φέρνουμε στο πιάτο σας περιπτώσεις πατέρα και γιου που συνυπήρξαν στην ίδια ομάδα έχοντας ακολουθήσει την δική τους πορεία στον χώρο του ποδοσφαίρου. Από την οικογένεια Ζιντάν μέχρι την οικογένεια… Βαρέλα αλλά και τον Δώνη!

674 περιπτώσεις πατέρα και… γιου

674 περιπτώσεις πατέρα και γιου. 674 περιπτώσεις που ο πατέρας έβαλε τον διάδοχο του στο παιχνίδι έστω και για ένα λεπτό. Λίγες δεν τις λες…

Στα δικά μας… μέρη, παράδειγμα αποτελεί τόσο ο Σάκης Τσιώλης, όσο και ο Γιώργος Δώνης. Ξεκινώντας με τον πρώτο, έχει βρεθεί στα ίδια αποδυτήρια με τον γιο του 3 φορές καθώς ο Βαγγέλης Τσιώλης ξεκίνησε το ποδοσφαιρικό του ταξίδι από την Αναγέννηση Καρδίτσας πριν το 2000 βρεθεί πάλι με τον πατέρα του στον Πανηλειακό αλλά δεν σταμάτησαν εκεί καθώς το 2008 – 09 πέρασαν μαζί τη θητεία του κόουτς στον Θρασύβουλο.

Συνεχίζοντας να ψάχνουμε συναντάμε στη Θεσσαλονίκη δύο ακόμη περιπτώσεις πατέρα – γιου σε ρόλο προπονητή – παίκτη, όπως ο Αλέκος Βοσνιάδης με τον γιο του, Παναγιώτη, όταν ο πρώτος καθόταν στην άκρη του πάγκου του Ηρακλή, ενώ ο Δημήτρης Καλαϊτζίδης στον Απόλλωνα Πόντου είχε επί σειρά ετών στην ομάδα και τον γιο του Γιάννη, συνθέτοντας και αυτοί ένα ιδιαίτερο δίδυμο, έχοντας συνεργαστεί και στη Βέροια. Ο Μάκης Κατσαβάκης είχε τη χαρά να έχει τον γιο του, Νίκο, τόσο στη Βέροια όσο και στην Καβάλα με τον Πανσερραϊκό πριν φύγει για την Κύπρο.

Ταξιδεύοντας λίγο πιο Νότια και ειδικότερα στην Αθήνα, ο Γιώργος Δώνης βρέθηκε στον Παναθηναϊκό και είχε υπό τις οδηγίες του τον Χρήστο, όπου βρέθηκαν μαζί για δύο έτη, μέχρι να αποτελέσουν αμφότεροι παρελθόν από το «τριφύλλι» έχοντας ‘’τρέξει’’ μαζί από το 2018 έως το 2020! Στην Κρήτη και ειδικότερα στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο Μιχάλης Σηφάκης αγωνίστηκε για 11 παιχνίδια υπό της οδηγίες του πατέρα του, Μύρωνα, ο οποίος έβαλε τον γιο του στον… χορό.

Σε μία ειδική κατηγορία, ανήκει ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, Φερνάντο Βαρέλα, με τον γιο του Γκουστάβο, οι οποίοι βρέθηκαν υπό την ίδια ποδοσφαιρική στέγη, μην έχοντας ωστόσο την ευκαιρία να αγωνιστούν μαζί, καθώς ο Γκουστάβο πλέον θα συνεχίσει την καριέρα του στην Πορτογαλία με τη φανέλα της Μπενφίκα.

Οι περιπτώσεις του εξωτερικού

Στην Ισπανία ενδεικτική περίπτωση είναι ο Ζινεντίν Ζιντάν ο οποίος έχει 5 γιους, καταφέρνοντας να συνεργαστεί με τους 3 εξ αυτών, Ένσο, Λούκα και Τεό, τόσο στην πρώτη ομάδα όσο και στην αναπτυξιακή της Ρεάλ Μαδρίτης, αποτελώντας μία μοναδική περίπτωση. Ξεκινώντας με τον μεγαλύτερο ηλικιακά, Ένσο, πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που κατέγραψε 24 συμμετοχές με τον πατέρα του στην άκρη του πάγκου σε Ρεάλ Μαδρίτης και Ρεάλ Καστίγια. Ο δεύτερος, Λούκα έχει στην κατοχή του ένα Champions League, ένα Παγκόσμιο Κϋπελλο Συλλόγων, ένα Super Cup Ευρώπης και ένα Supercopa και όλα αυτά με μόλις 2 συμμετοχές. Απίστευτο! Ο τελευταίος δεν κατάφερε να καταγράψει κάποια επίσημη συμμετοχή με τον Ζιζού, αλλά συμμετείχε μόνο σε προπονήσεις μαζί του.

Εν συνεχεία, ο Πάολο Μαλντίνι βρέθηκε σε 20 παιχνίδια να ακούει τον πατέρα του, Τσέζαρε, να του δίνει οδηγίες από τον πάγκο. Αξιοσημείωτο στοιχείο της κοινής τους παρουσίας είναι όταν ο πρώτος έκανε ντεμπούτο στην under 21 της Ιταλίας το 1986, ενώ μία σημαντική στιγμή αν και όχι… ευχάριστη ήταν όταν αποκλείστηκαν με από την Γαλλία στο Μουντιάλ στη διαδικασία των πέναλτι το 1998. Στα… μεγάλα ονόματα, συναντάμε και αυτό των Κρόιφ, Γιόχαν και Τζόρντι, έχοντας βρεθεί μαζί σε 54 παιχνίδια στην Μπαρτσελόνα, πριν ο Τζόρντι ξεκινήσει να ακολουθεί τον δικό του δρόμο.

Γιός σκόρερ και πατέρας προπονητής, όχι και τόσο συχνό!

Η επίσημη ιστοσελίδα της Superleague παρουσίασε τις περιπτώσεις όπου πατεράδες έχουν πανηγυρίσει γκολ του γιού τους με διπλή ιδιότητα. Και του πατέρα και του προπονητή.

23 Δεκεμβρίου 1962: Στον Εθνικό εργάζεται ως προπονητής ο Αυστριακός Λούκας Χάρι Αουρέντνικ, γνωστό όνομα στη χώρα του, αλλά και στην Ελλάδα, αφού από την διετία 1959-61 ήταν ο πρώτος προπονητής της ΑΕΚ στην Α' Εθνική. Όταν ξαναήλθε στην Ελλάδα για τον Εθνικό το 1962 έφερε και τον γιό του Γιούργκεν.

Ο Εθνικός έπαιρνε πολλά γκολ από τους μέσους του, Αντωνάτο και Νικηφοράκη και λιγότερα από τους επιθετικούς του Χατζηϊωάννογλου και Βαμβακούση. Εκείνη την ημέρα στην Τούμπα ο Βιεννέζος προπονητής αποφάσισε να ξεκινήσει για πρώτη φορά στην ενδεκάδα τον Γιούργκεν. Ο ΠΑΟΚ άνοιξε το σκορ στο 3' με τον Βασιλειάδη, ο Αντωνάτος ισοφάρισε στο 20' και δύο λεπτά αργότερα σκοράρει και ο Αουρέντνικ, 1-2 ο Εθνικός. Στο δεύτερο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ ανέτρεψε το σκορ με γκολ του Παπαδόπουλου στο 50' και του Γιακουμή στο 66.

Ο Γιούργκεν έκανε άλλες δύο συμμετοχές, μια το Μάρτη του 1963 και μια τον Μάιο του 1963 και δεν ξαναέπαιξε. Με αυτό το ονοματεπώνυμο - και μάλλον για αυτόν πρόκειται - βρίσκουμε Αυστριακό να μετακομίζει στη Νέα Ζηλανδία το 1974 και να γίνεται ονομαστός σεφ στο Όκλαντ.

Πέθανε το 2008, σε ηλικία 66 ετών σύμφωνα με δημοσιεύματα, κάτι που σημαίνει ότι όταν έπαιξε και σκόραρε με τον Εθνικό ήταν γύρω στα 20. Δεν έχει καταγραφεί πουθενά ακριβής ημερομηνία γέννησής του.

28 Απριλίου 1963: Την ίδια σεζόν με τον Αουρέντνικ, στον Ηρακλή δουλεύει ένας άλλος Αυστριακός, ο Τέοντορ Μπρίνεκ. Η ομάδα κάνει καλή πορεία αν και έχουν φύγει οι αδελφοί Χασεκίδη στην Αμερική, αλλά δεν έχει εύκολο γκολ.

Ο Πλούταρχος Καραβέργος και ο Πλαστήρας Ξυλάς έχουν πάρει το βάρος του σκοραρίσματος. Στις 28 Απριλίου το πρωτάθλημα έχει φτάσει στην 25η αγωνιστική και ο Μπρίνεκ δεν έχει στη διάθεσή του τον Ξυλά, οπότε βάζει επιθετικό τον γιό του, για τον οποίο δυστυχώς δεν έχουμε στη διάθεσή μας ούτε το μικρό του όνομα. Το παιχνίδι είναι στη Λεωφόρο με τον Φωστήρα και ο Ηρακλής θα νικήσει 1-0 με γκολ του Μπρίνεκ… Τζούνιορ στο 74ο λεπτό. Ο Μπρίνεκ θα παίξει άλλα δύο παιχνίδια ως το τέλος και το καλοκαίρι φεύγει με τον πατέρα του.

Δηλαδή στην ίδια σεζόν δύο Αυστριακοί προπονητές έφεραν στην Ελλάδα τους επιθετικούς γιούς τους, τους χρησιμοποίησαν σε τρία παιχνίδια ο καθένας και αυτοί σκόραραν στο ντεμπούτο τους, χωρίς να έχουν συνέχεια στην κατηγορία!

15 Ιανουαρίου 1997: Ο Μάκης Κατσαβάκης έχει επαναφέρει το καλοκαίρι του 1996 τη Βέροια στην Α' Εθνική και έχει πάρει στην ομάδα και το γιό του Νίκο, σε ηλικία μόλις 17 ετών. Αν και η κατηγορία είναι απαιτητική, από τον Οκτώβρη ο Κατσαβάκης αρχίζει να χρησιμοποιεί το Νίκο σαν αλλαγή. Και στις 15 Ιανουαρίου 1997 ο Νίκος κάνει την έβδομη συμμετοχή του στο παιχνίδι με την Καστοριά.

Η Βέροια προηγείται ήδη 3-0 και στο 59ο λεπτό φεύγει από το παιχνίδι ο Τάσος Μητρόπουλος, για να μπει ο Νίκος Κατσαβάκης. Που στο 80ο λεπτό θα κάνει το τελικό 4-0. Ο Νίκος δεν ξαναέβαλε γκολ στην Α' Εθνική, αν και πήγε στην Καβάλα με τον πατέρα του πάλι. Έκανε μεγάλη καριέρα στην Κύπρο και τώρα ασχολείται διοικητικά με τον Πανσερραϊκό.

Αυτές οι τρεις περιπτώσεις ήταν οι μόνες στα χρόνια της Α' Εθνικής, που σκόραρε ποδοσφαιριστής σε αγώνα που ο πατέρας του και προπονητής της ομάδας του ήταν το ίδιο πρόσωπο. Μέχρι που το έκανε και ο Χρήστος Δώνης.

Αξίζει να πούμε ότι το 1963-64 με τον Εθνικό σκόραρε ο Παναγιώτης Φερλέμης, έχοντας προπονητή τον αδελφό του Γιάννη, ενώ ο Λάγιος Ντέταρι έχει σκοράρει για τον Ολυμπιακό, με προπονητή τον... πεθερό του, Ίμρε Κόμορα!

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.