Φρίκη στα Πετράλωνα: Τον βίαζε ο πατέρας του και του έδινε 5 ευρώ για να σιωπήσει

Metrosport Team07 Νοεμβρίου 2022

Όλο το χρονικό της φρίκης στα Πετράλωνα, με τις καταγγελίες για βιασμό και τις σεξουαλικές κακοποιήσεις τριών μικρών παιδιών από τον πατέρα τους και άλλα εννέα άτομα, εκ των οποίων τρεις γυναίκες, ξεδιπλώνεται μέσα από την πρόταση του εισαγγελέα στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Το Συμβούλιο κατέληξε στο να μην εκδώσει βούλευμα για δικονομικούς λόγους, καθώς ένας από τους κατηγορουμένους κατέθεσε αίτημα ακύρωσης της διαδικασίας. Ετσι, αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να ακολουθήσει το βούλευμα του Συμβουλίου, χωρίς κανείς φυσικά να γνωρίζει αν θα είναι παραπεμπτικό ή απαλλακτικό. Οι περιγραφές των όσων φέρεται να έζησαν τα τρία παιδιά του ζευγαριού, και ιδιαίτερα το μικρό αγόρι που από την ηλικία των 7 ετών καταγγέλλει ότι βιαζόταν, ξεχειλίζουν νοσηρότητα, φρίκη και αηδία.

Τα παιδιά, όπως αναφέρεται στην πρόταση, υπό το καθεστώς φόβου και απειλών ότι θα τα σκοτώσει ο πατέρας τους αν έλεγαν το παραμικρό, υπέμεναν σιωπηρά το μαρτύριο έως το καλοκαίρι του 2017. Στην πρόταση επίσης συμπεριλαμβάνονται και οι εκθέσεις δύο πραγματογνωμόνων-ψυχολόγων, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν είναι σε θέση να αποφανθούν για το αν βιάστηκαν ή όχι τα παιδιά και εκφράζουν αντιρρήσεις για το αν αληθεύουν οι καταγγελίες τους.

Η αποκάλυψη

Το καλοκαίρι του 2017, αν και έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την πρώτη φορά που επισκέφτηκαν ψυχολόγους και επιστημονικά κέντρα, το αγοράκι αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή του και να αποκαλύψει όλα όσα θλιβερά βίωνε. «Για πρώτη φορά στις 17 Ιουλίου του 2017 ο ανήλικος παθών άρχισε να αποκαλύπτει σε μάρτυρα ο οποίος μετά από πρόταση της μητέρας του και έναντι αμοιβής 300 ευρώ μηνιαίως έκανε ιδιαίτερα μαθήματα στα δύο παιδιά από τον Ιανουάριο του 2016, λόγω των σοβαρών μαθησιακών προβλημάτων που παρουσίασαν, εξαιτίας των ανωτέρω γενετήσιων πράξεων σε βάρος τους.

Ο εκπαιδευτικός ενημέρωσε τη μητέρα, η οποία ακολούθως με την από 3 Αυγούστου του 2017 αίτηση της προς το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών διαδικασίας ασφαλιστικών μέτρων ζήτησε την αφαίρεση προσωρινά της γονικής μέριμνας των τριών ανήλικων τέκνων από τον πατέρα τους, την αφαίρεση προσωρινά του δικαιώματος επικοινωνίας με τα ανήλικα τέκνα του, εκθέτοντας ότι κατά το παρελθόν ο ανήλικος γιος κακοποιήθηκε επανειλημμένα σεξουαλικά από τον πατέρα του, την επιδίκαση προσωρινής διατροφής.

Η μητέρα εμφανίστηκε στις 6 Σεπτεμβρίου του 2017 στον εισαγγελέα Ανηλίκων Αθηνών και εξέθεσε προφορικά ότι ο γιος της είχε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση από το περιβάλλον του και ο εισαγγελέας παρήγγειλε ψυχιατρική εκτίμηση του ανηλίκου για την οποία συντάχθηκε Παιδοψυχιατρική Εκθεση δύο παιδοψυχιάτρων. Μετά από πέντε συνεδρίες με τον ανήλικο κατά τις οποίες περιέγραψε τις ως άνω πράξεις των κατηγορουμένων σε βάρος του, αρνούμενος συστηματικά να αποκαλέσει “πατέρα” τον κατηγορούμενο πατέρα του.

Εμφανίστηκε εκ νέου στον εισαγγελέα Ανηλίκων Αθηνών και εξέθεσε προφορικά ότι και η ανήλικη κόρη της, η μικρότερη, υπέστη σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα της. Ο εισαγγελέας παρήγγειλε Παιδοψυχιατρική Εκτίμηση της ανήλικης κόρης για την οποία συντάχθηκε έκθεση δύο παιδοψυχιάτρων. Μετά από τέσσερις συνεδρίες με την ανήλικη περιέγραψε τις πράξεις των κατηγορουμένων σε βάρος της, αναφέροντας ότι δεν θέλει να ξαναδεί τον πατέρα της γιατί είναι κακός άνθρωπος και ότι στο μπάνιο... (σ.σ.: περιγράφεται ακριβώς η αποτρόπαια πράξη εις βάρος της).

Στο συμπέρασμα της έκθεσης εκτίθεται ότι η μικρή έχει φυσιολογική νοημοσύνη, έχει την ικανότητα διάκρισης μεταξύ αλήθειας και ψέματος, δεν ελέγχονται διαταραχές σκέψης και αντίληψης, παρατηρείται αξιοσημείωτη κινητική ανησυχία, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε το ανήλικο, υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις σεξουαλικής κακοποίησης και προτείνεται, μεταξύ άλλων, η μόνιμη απομάκρυνση και διακοπή κάθε επικοινωνίας του πατέρα με τα ανήλικα παιδιά του».

Αμφιβολίες

Αξίζει να επισημανθεί ότι δύο ψυχολόγοι δεν κατάφεραν να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα. «Η παθούσα μεγάλη κόρη για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2019 άρχισε να αποκαλύπτει στους μάρτυρες (έναν εκπαιδευτικό και μία γυναίκα) τις σε βάρος της πράξεις των κατηγορουμένων. Στην από 28 Δεκεμβρίου του 2020 Εκθεση Πραγματογνωμοσύνης της για τον αδελφό της καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, κατά την εκτίμησή της, κρίνεται αμφίβολο αν έχουν συμβεί πράξεις σεξουαλικής κακοποίησης όπως τις έχει περιγράψει ο μικρός.

Στην από 21 Δεκεμβρίου του 2020 Εκθεση Πραγματογνωμοσύνης της για τη μικρότερη κόρη, η ίδια ψυχολόγος διορισμένη από την ανακρίτρια καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, κατά την εκτίμησή της, κρίνεται αμφίβολο αν έχουν συμβεί πράξεις σεξουαλικής κακοποίησης όπως τις έχει περιγράψει η μικρότερη κόρη. Στις δύο εκθέσεις της η πραγματογνώμων αναφέρει ότι έγιναν μαγνητοφώνηση και απομαγνητοφώνηση των συνεδριών και στις οποίες οι παθόντες περιέγραψαν τις ως άνω σε βάρος τους πράξεις των κατηγορουμένων, αδυνατεί να καταλήξει σε βέβαιο συμπέρασμα περί του αν έχουν τελεστεί οι ως άνω πράξεις σε βάρος των δύο παθόντων και εκφράζει αμφιβολίες.

Σε αντίθεση με το συμπέρασμα των δύο πραγματογνωμόνων, στο οποίο εκφράζονται οι ανωτέρω αμφιβολίες από τα ακόλουθα αποδεικτικά στοιχεία, προκύπτει τέλεση των ως άνω πράξεων. Στην από 9 Απριλίου του 2021 έκθεσή τους για τον γιο και τη μικρότερη κόρη η πραγματογνώμων καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τόσο στην αφήγηση του ίδιου όσο και σε αυτή της μικρής κόρης διαφαίνονται ισχυρές ενδείξεις σεξουαλικής κακοποίησης, καθεμιά τους εξεταζόμενη με βάση το ηλικιακό κριτήριο, την περίοδο κακοποίησης, αλλά και τη στιγμή της αποκάλυψης, χωρίς να μπορεί να εξαχθεί βέβαιο συμπέρασμα για την ακρίβεια όλων όσα περιγράφηκαν, ελλείψει μάλιστα αυτοπτών μαρτύρων και ιατροδικαστικών ευρημάτων».

Καταλήγοντας στην πρότασή του ο εισαγγελέας ζητεί και οι δέκα κατηγορούμενοι να καθίσουν στο εδώλιο. «Σύμφωνα με τα όσα έχουν εκτεθεί, προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις που στηρίζουν κατηγορία εναντίον του κατηγορουμένου για τις πράξεις του βιασμού από κοινού και κατά μόνας κατ’ εξακολούθηση, των γενετήσιων πράξεων με ανηλίκους που δεν έχουν συμπληρώσει τα 12 έτη, αλλά και που συμπλήρωσαν τα 12 αλλά όχι τα 14 έτη από κοινού και κατά μόνας κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή, της κατάχρησης ανηλίκων από κοινού και κατά μόνας κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή και πρέπει αυτοί να παραπεμφθούν στο ακροατήριο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Περιφέρειας Εφετείου Αθηνών που θα οριστεί από τον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, για να δικαστούν για τις πράξεις αυτές».

Η νομική άποψη

Οι νομικοί εκπρόσωποι της μεγαλύτερης αδελφής, η οποία σήμερα είναι 22 ετών, Δήμητρα Πλαστήρα και Σπύρος Χαριτάτος, τονίζουν στο «ΘΕΜΑ»: «Αναμένουμε τη νέα πρόταση του εισαγγελέα, εκφράζοντας την κραυγή αγωνίας της 22χρονης εντολέως μας και μέσω αυτής και του 17χρονου αδελφού της, τόσο για τα γεγονότα που αφορούν την καταγγελία του 2017 όσο και για τη μήνυση που κατέθεσαν πριν από μήνες κατά της μητέρα τους, αλλά και την οριστική διευθέτηση του θέματος της γονικής μέριμνας. Πιστεύουμε ότι οι θεσμοί θα λειτουργήσουν άμεσα αυτή τη φορά εκπληρώνοντας τον ρόλο τους».


Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.