Φρεγάτες: Τα drone καμικάζι αλλάζουν τον πόλεμο στη θάλασσα

Metrosport Team06 Μαρτίου 2024

Την ώρα που χρειάστηκαν μόνο δύο αντιπλοϊκοί πύραυλοι για να βυθιστεί το ρωσικό πολεμικό πλοίο Moskva των 12.000 τόνων, μία άλλη επίθεση των Ουκρανών με 12 ναυτικά drones αυτοκτονίας ήταν αρκετή για να καταστραφεί μία ρωσική κορβέτα 500 τόνων.

«Ενώ τα drones είναι προφανώς λιγότερο αποτελεσματικά, είναι πολύ πιο απλά στην παραγωγή και την ανάπτυξη από τους πυραύλους. Επιπλέον, η αυτονομία τους επιτρέπει να χτυπούν πλοία αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά», σημειώνει το meta-defense.fr.

Αυτή η νέα απειλή απαιτεί την υποχρεωτική παρουσία πυροβολικών συστημάτων μικρού διαμετρήματος CIWS ικανών τόσο να παρέχουν αντιπυραυλική άμυνα μικρού βεληνεκούς όσο και άμυνα επιφανείας από drone.

Επίσης απαιτείται να διαθέτουν τα πλοία δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου, καθώς και συστήματα όπως το VAMPIRE από την L3 HARRIS ή οι πύραυλοι FZ275 LGR 70 mm που καθοδηγούνται με λέιζερ από την THALES που είναι ενσωματωμένοι στο LMP (Multipurpose Modular Launcher).

Αυτές οι λύσεις θα έδιναν 360° προστασία από πολλαπλές επιθέσεις.

Τονίζεται ότι «κανένα πολεμικό πλοίο, καμίας χώρας, δεν είναι προετοιμασμένο για τέτοιου είδους απειλές».

«Είναι ακόμη χειρότερο για τα πλοία που δεν είναι εξοπλισμένα με συστήματα CIWS ή πυροβόλα μικρού διαμετρήματος τα οποία στη συνέχεια δεν έχουν μέσα να αμυνθούν, ακόμη και έναντι ενός ή δύο drones αυτοκτονίας», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Πηγή: enoplos.gr

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.