Φιλίπε Σοάρες: Ένας box to box μέσος στα χέρια του Λουτσέσκου

Κωστής Παναγιώτου23 Ιανουαρίου 2022

Γράφει ο Κωστής Παναγιώτου

Η μεταγραφική ενίσχυση του ΠΑΟΚ συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον. Ο Ζοσέ Μπότο έχει σηκώσει τα μανίκια και εξετάζει τις περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που μπορούν να καλύψουν τα κενά και τα «θέλω» του Ραζβάν Λουτσέσκου.

Ο Φιλίπε Σοάρες είναι ο εκλεκτός για τη μεσαία γραμμή του «Δικεφάλου του Βορρά», πληρώντας όλα τα στοιχεία που λείπουν από το σύνολο του Ρουμάνου τεχνικού με τη συμφωνία να είναι δεδομένη μετά και τις σκληρές διαπραγματεύσεις του Μπότο με τον πρόεδρο της Μορειρένσε.

Ο 22χρονος Πορτογάλος συνεχίζει πάνω στο δρόμο που χάραξε ο Σάστρε, δηλαδή παίκτες σε καλή ποδοσφαιρικά ηλικία που έχουν γεμάτες σεζόν στα πόδια τους με τις ομάδες τους και η εξέλιξή τους μπορεί να αποφέρει μελλοντικά κέρδη στον ΠΑΟΚ.

Ο Σοάρες ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Μπενφίκα και γαλουχήθηκε κάτω από μια συγκεκριμένα νοοτροπία, την οποία και υπηρετεί σήμερα. Το νέο μεταγραφικό απόκτημα του «Δικεφάλου» θεωρήθηκε στην ηλικία των 19-20 ετών ένας από τους πιο υποσχόμενους παίκτες που αγωνιζόντουσαν στην Πορτογαλία.

Η μετακίνησή του στους «ασπρόμαυρους» είναι το επόμενο βήμα που έψαχνε για την καριέρα του, ενώ το όνομά του είχε γραφτεί ανά καιρούς για τους μεγάλους της χώρας του ( Μπενφίκα, Πόρτο, Σπόρτινγκ Λισαβόνας ) και για ομάδες του εξωτερικού όπως Μπορντό και Άιντραχτ Φρανκφούρτης.


Οι επιθετικές του αρετές είναι το όπλο του αλλά δεν περιορίζεται μόνο εκεί

Ο Φιλίπε Σοάρες συνδυάζει χαρακτηριστικά του «8» και του «10» και λιγότερο του «6», ενώ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας box to box μέσος, με ένταση στο παιχνίδι του, με τρεξίματα σε άμυνα και επίθεση, ενώ διακρίνεται για την ευχέρεια που έχει να κρατάει την μπάλα στα πόδια του και να τροφοδοτεί τους συμπαίκτες του.

Τα χαρακτηριστικά του θυμίζουν ένα σύγχρονο μέσο με αρετές στο επιθετικό κομμάτι, αλλά και χωρίς την μπάλα παίζει με μεγάλη ένταση και αρκετές φορές μπορεί να βρεθεί σε θέση επιτελικού.

Η ικανότητα του με την μπάλα στα πόδια είναι αδιαμφισβήτητη. Παρόλα αυτά δεν περιορίζεται μόνο στο ρόλο του δημιουργού, καθώς είναι ο παίκτης που θα πιέσει τους αντιπάλους για να κλέψει την μπάλα και να επιδιώξει να φύγει στον αιφνιδιασμό είτε με κάθετο τρέξιμο, είτε με κάποια πάσα.

Φέτος αποτελεί ένα από τα βασικά «γρανάζια» στη μηχανή του Σα Πίντο, καθώς στις 12 από τις 15 αναμετρήσεις που αγωνίστηκε, ξεκίνησε ως βασικός.

Στατιστικά
Ανά αγώνα
Ποσοστό

Τελικές

1.1

-

Επαφές

37.3

-

Πάσες-κλειδιά

0.3

-

Επιτυχημένες πάσες

19.5

79%

Πάσες στην άμυνα

8.4

74%

Πάσες στην επίθεση

11.1

72%

Είναι μέσος που πατάει στην αντίπαλη περιοχή και συχνά βρίσκεται σε φάση εκτέλεσης, από το 1.1 σουτ που επιχειρεί ανά παιχνίδι το 0.2 είναι εντός εστίας, δηλαδή περίπου το 20% των εκτελέσεών του.

Στα αμυντικά του καθήκοντα είναι σταθερός, βγάζοντας όπως αναφέραμε και προηγουμένως μεγάλη ένταση στα μαρκαρίσματά του.

Στατιστικά
Ανά αγώνα
Ποσοστό

Τάκλιν

1.1

-

Κερδισμένες μονομαχίες

3.9

42%

Κερδισμένες μονομαχίες στο έδαφος

3.5

43%

Κερδισμένες εναέριες μονομαχίες

0.5

39%

Κλεψίματα

0.9

-

Παρότι είναι ένα 1,80 έχει αδυναμία στις εναέριες μονομαχίες και αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο μειονέκτημά του, αλλά με την ενέργεια που βγάζει εντός γηπέδου καλύπτει το τρωτό του σημείο.

Heatmap Σεζόν 2021/22

Την περασμένη σεζόν (2020/21) κατέγραψε συνολικά 33 συμμετοχές ( 2.525 λεπτά ), εκ των οι 31 στο πρωτάθλημα ( 27 ως βασικός ), πετυχαίνοντας δυο γκολ και ισάριθμες ασίστ.

Τα περσινά του στατιστικά αποδεικνύουν τη σταθερότητά του και την έφεση του στο επιθετικό παιχνίδι της ομάδας του, βοηθώντας στα μέγιστα τη Μορειρένσε να τερματίσει στην 8ηθέση του βαθμολογικού πίνακα την περσινή χρονιά.

Στατιστικά
Ανά αγώνα
Ποσοστό

Τελικές

1.1

-

Επαφές

46.1

-

Πάσες-κλειδιά

0.9

-

Επιτυχημένες πάσες

23.9

80%

Πάσες στην άμυνα

11.0

87%

Πάσες στην επίθεση

13.1

72%

Στα μετόπισθεν φανερώνει την ίδια εικόνα με τη φετινή του σεζόν, σχεδόν σαν φωτοτυπία.

Στατιστικά
Ανά αγώνα
Ποσοστό

Τάκλιν

1.1

-

Κερδισμένες μονομαχίες

5.0

41%

Κερδισμένες μονομαχίες στο έδαφος

4.5

43%

Κερδισμένες εναέριες μονομαχίες

0.5

29%

Κλεψίματα

0.5

-

Heatmap Σεζόν 2020/21

Ο 22χρονος Φιλίπε Σοάρες προέρχεται από δύο γεμάτες σεζόν με τη Μορειρένσε στην πρώτη κατηγορία της Πορτογαλίας. Πρόκειται για ένα ποδοσφαιριστή που βοηθάει την ομάδα του και στις δύο πλευρές του γηπέδου, πατώντας σε όλα τα μήκη και πλάτη του αγωνιστικού χώρου.

Όπως κάθε παίκτης όταν αλλάζει περιβάλλον έτσι και ο Πορτογάλος χρειάζεται υπομονή για να προσαρμοστεί σε μια νέα ομάδα και μια νέα χώρα. Διαθέτει όλο το πακέτο ώστε να βοηθήσει τον ΠΑΟΚ και να δώσει ενέργεια στη μεσαία γραμμή της ομάδας. Τα υπόλοιπα θα φανούν στο γήπεδο.

Data: SofaScore

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.