Φίλιπ Κροβίνοβιτς: Η κροατική μηχανή, το ίνδαλμα Μόντριτς και ο Χάρι Πότερ

Παναγιώτα Χαλκιά05 Ιανουαρίου 2021

Είναι μια πηγή αναζωογόνησης, φιλόδοξος και από εκείνους που δεν θα το βάλουν κάτω εύκολα. Αναζητά συνεχώς τρόπους για να βελτιώνεται, προσπαθεί να κοπιάρει τον Λούκα Μόντριτς, δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για τον Χάρι Πότερ και δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του όσον αφορά την οικογένεια του. Ο Φίλιπ Κροβίνοβιτς είναι η πρώτη επιλογή του ΠΑΟΚ και του Πάμπλο Γκαρσία για τον άξονα.

Who is Who

Πλήρες Όνομα: Φίλιπ Κροβίνοβιτς

Ημερομηνία Γέννησης: 29 Αυγούστου 1995

Τόπος Γέννησης: Ζάγκρεμπ

Ύψος: 1.75μ

Εθνικότητα: Κροατία

Τα χαρακτηριστικά του

Ο 25χρονος Κροάτης αγωνίζεται κυρίως ως επιτελικός μέσος, αλλά μπορεί να καλύψει όλες τις θέσεις του άξονα. Δημιουργικός και σύνθετος. Ικανός να μεταφέρει την μπάλα και να δημιουργήσει παιχνίδι. Κινείται έξυπνα στο χώρο και οι πάσες του μπορούν να ανοίξουν κάθε άμυνα. Βλέπει τις αδυναμίες και τα κενά του αντιπάλου και φροντίζει να στείλει με μια πάσα εκεί τον συμπαίκτη του.

Έχει εξαιρετική τεχνική κατάρτιση και μπορεί να λειτουργήσει τέλεια και πίσω από τον επιθετικό. Είναι απαραίτητος για κάθε ομάδα που παίζει επιθετικά και δημιουργεί συνεχώς φάσεις. Αρέσκεται να κάνει μακρινά σουτ και είναι καλός με την μπάλα στα πόδια.

Η στάση Ρίο Άβε, η ευκαιρία της Μπενφίκα και η Premier League

Έκανε τα πρώτα του βήματα στα 12 του χρόνια. Εντάχθηκε στις ακαδημίες της Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ. Δύο χρόνια αργότερα μεταπήδησε σε εκείνες τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ, όπου το 2012 κλήθηκε να παίξει με την πρώτη ομάδα. Κατέγραψε 78 συμμετοχές, 13 γκολ και έξι ασίστ. Επόμενος σταθμός η Ρίο Άβε. Έμεινε δύο χρόνια στην ομάδα ώσπου η Μπενφίκα χτύπησε την πόρτα του.

Οι Πορτογάλοι τον απέκτησαν τον Ιούλιο του 2017 έναντι 3,5 εκατομμύριων ευρώ και έναν χρόνο αργότερα τον παραχώρησαν στην Γουέστ Μπρομ με δανεισμό που ανανεώθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Όσο ήταν ο Μπίλιτς στην άκρη του πάγκου του αγγλικού συλλόγου ο Κροάτης ήταν ένα από τα βασικά γρανάζια της ομάδας αλλά η έλευση του Σαμ Αλαρντάις έφερε τα πάνω κάτω. Ο νέος τεχνικός δεν τον υπολόγιζε και για αυτό αποφάσισε να αναζητήσει άλλη στέγη. Φέτος έχει 11 εμφανίσεις στην Premier League, εκ των οποίων μόλις στις πέντε ήταν βασικός.

Του έβαλε φρένο ένας σοβαρός τραυματισμός

Εκείνη η νύχτα της 20ης Ιανουαρίου του 2018 θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο νου του. Στην αναμέτρηση της Μπενφίκα με την Τσάβες υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού και τέθηκε νοκ άουτ για αρκετό καιρό. Υπάκουσε τις οδηγίες των ιατρών, δούλεψε σκληρά και εν τέλει πάτησε ξανά χορτάρι μετά από 288 ημέρες. «Μαθαίνεις πολλά με έναν σοβαρό τραυματισμό, έχοντας παραμείνει έξι μήνες εκτός αγωνιστικού χώρου. Γίνεσαι καλύτερος, πιο δυνατός φυσικά. Στην πρώτη επαφή με την μπάλα, ένιωσα ότι ξαναγεννήθηκα. Ήταν σαν να είχα αρχίσει να παίζω ποδόσφαιρο, ήταν σαν την πρώτη μέρα της καριέρας μου».

Διακαής πόθος του Μπίλιτς, δεύτερη επιλογή για Μαρτίνς

Όντας στη Γουέστ Μπρομ ο Σλάβεν Μπίλιτς ήθελε έναν παίκτη που θα κυριαρχήσει στη μεσαία γραμμή. Ο Κροάτης προπονητής ήξερε ότι ένας συμπατριώτης του μπορεί να του λύσει τα χέρια. Έκανε εισήγηση στη διοίκηση του αγγλικού συλλόγου και επέμενε να έρθει ο Κροβίνοβιτς.

Όταν έκλεισε η μεταγραφή χάρηκε ιδιαίτερα καθώς, όπως είπε, είναι ένας πλήρης παίκτης για τον άξονα και έχει όλα τα προσόντα για να βοηθήσει. Είναι άνετος με την μπάλα στα πόδια και σε κάθε ματς δίνει τα πάντα. Η εμπιστοσύνη του Μπίλιτς φάνηκε και στους αριθμούς καθώς είναι ο προπονητής που του έδωσε τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Μέτρησε 53 συμμετοχές, τρία γκολ και τέσσερις ασίστ.

Την άποψη του Μπίλιτς δεν συμμερίστηκε ο Πέδρο Μαρτίνς. Ο Φίλιπ Κροβίνοβιτς έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τον νυν προπονητή του Ολυμπιακού. Οι δύο άνδρες συνεργάστηκαν την περίοδο 2015-2016 στη Ρίο Άβε. Ο Κροάτης μέσος δεν ήταν από τις βασικές επιλογές του Πορτογάλου καθώς σε σύνολο 40 αναμετρήσεων αγωνίστηκε μόλις 940΄αλλά πρόλαβε να σημειώσει δύο γκολ και να μοιράσει μια ασίστ.

«Κλέβει» κινήσεις του Μόντριτς

Ο Φίλιπ Κροβίνοβιτς είναι ο πρώτος Κροάτης που αγωνίστηκε στην Γουέστ Μπρομ. Φυσικά, δεν είναι ο μόνος που έχει παίξει στην Ευρώπη. Κάτι που γνωρίζει και έχει εκφράσει το σεβασμό για τους συμπατριώτες του και ιδιαίτερα για τον Λούκα Μόντριτς. Έχει παραδεχθεί ότι επειδή παίζουν σε παρόμοια θέση, τον παρακολουθεί στενά ώστε να βλέπει τον τρόπο που αγωνίζεται και να «κλέβει» κάποια στοιχεία.

«Επειδή παίζουμε σε παρόμοια θέση με τον Μόντριτς, μου αρέσει πάντα αυτός ο τύπος. Ξέρω ότι είναι καταπληκτικός. Μου αρέσει να βλέπω πώς παίζει ώστε να μπορώ να κλέψω κάποια πράγματα. Για μένα είναι νούμερο 1. Φυσικά υπάρχουν και άλλοι σπουδαίοι συμπατριώτες μου, όπως οι Ιβάν Ράκιτιτς, Μάριο Μάντζουκιτς, Ντομαγκόι Βίντα». Τον τελευταίο, μάλιστα, τον έχει χαρακτηρίσει πολεμιστή.


Tips για Κροβίνοβιτς

Α) Είναι μεγάλος θαυμαστής του Χάρι Πότερ. Στις ελεύθερες του ώρες θα ανοίξει να δει ξανά και ξανά την ταινία ενώ δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να επισκεφθεί το μέρος όπου γυρίστηκε. Του αρέσουν ταινίες επιστημονικής φαντασίας και δεν έχει χάσει λεπτό από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και τους Πειρατές της Καραϊβικής

Β) Ο πατέρας του ήταν στρατιωτικός ενώ η μητέρα του δουλεύει ακόμη και σήμερα στην τηλεόραση. Ο μεγαλύτερος αδερφός του, Τόμισλαβ, εργάζεται ως οικοδόμος και εξακολουθεί να παίζει ποδόσφαιρο. Και οι τρεις ζουν στην πρωτεύουσα της Κροατίας.

Γ) Όταν οι γονείς του με τον αδερφό του, Τόμισλαβ, τον επισκέφθηκαν στην Αγγλία έγιναν πόλος έλξης για τους οπαδούς. Στο λεωφορείο συζήτησαν με τους φιλάθλους και όταν έγινε γνωστό ότι έχουν συγγένεια με τον Κροβίνοβιτς, άρχισαν να τους αγκαλιάζουν, να τους κερνάνε μπύρες, να βγαίνουν φωτογραφίες μαζί τους και να φωνάζουν δυνατά ότι ο παίκτης αυτός είναι ο αγαπημένος τους. Όπως είχε πει χαρακτηριστικά, ο Κροάτης μέσος φώναζαν: «Τον αγαπούμε».

Δ) Προτιμά να βλέπει τη ζωή με θετική ματιά. Χαμογελά πάντα και αναζητά να βρει λύση σε κάθε εμπόδιο. Ακόμη και όταν τραυματίστηκε σοβαρά, δεν στεναχωρήθηκε όπως έχει παραδεχθεί, απλά μίλησε με τους γιατρούς, δέχθηκε το πρόβλημα και ακολούθησε τις οδηγίες τους. Είναι άνθρωπος που βλέπει θετικό ακόμη και στην πιο άσχημη ημέρα. Έχει μια αισιόδοξη ματιά να βλέπει τον κόσμο, κάτι που «κληρονόμησε» από τη μητέρα του.

Ε) Του αρέσουν τα ταξίδια.

ΣΤ) Είναι έντονα συνδεδεμένος με την οικογένεια του. Έχει ιδιαίτερη αδυναμία στη γιαγιά του. Η φιλία παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του και θεωρεί τους φίλους του αδέρφια.

Ζ) Όντας παίκτης της Γουέστ Μπρομ ανέπτυξε μια ιδιαίτερη φιλία με τον Ματέους Περέιρα. Οι δύο άνδρες έχουν παίξει σε Μπενφίκα και Σπόρτινγκ αντίστοιχα αλλά δεν είχαν συναντηθεί ποτέ στο χορτάρι. Η πρώτη φορά ήταν στην προπόνηση του αγγλικού συλλόγου.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.