Φέρτε και έναν γκολτζή να απογειωθεί ο νέος, ελκυστικός, ΠΑΟΚ

Κώστας Πετρωτός05 Ιανουαρίου 2023

Το clasico είχε μόνο έναν πρωταγωνιστή και αυτός ήταν ο ΠΑΟΚ. Φρόντισε να το δείξει με κάθε τρόπο χθες το βράδυ στην φλεγόμενη Τούμπα η νέα, πολύ ελκυστική στο μάτι, ομάδα που χτίζει ο Ραζβάν Λουτσέσκου, που δεν άφησε τον Αρη να αμφισβητήσει την κυριαρχία της σε κανένα σημείο του αγώνα. Αρχικά, πήρε τον πρώτο ρόλο στο ματς, άσκησε ασφυκτική πίεση στο πρώτο μισό του γηπέδου, έκλεψε μπάλες και απείλησε και σε ροή αγώνα και με στημένα και έτσι, στο δεύτερο μέρος, έχοντας το υπέρ της σκορ, προσπάθησε και διαχειρίστηκε το 1-0 και το άγχος της και έφτασε, χωρίς να απειληθεί, στην δίκαιη κατάκτηση των τριών βαθμών.

Προφανώς, δικαιολογείται εν μέρει ο χαρακτηρισμός αδικαιολόγητη οπισθοχώρηση στο δεύτερο μέρος, αφού ο Αρης δεν είχε δείξει σημάδια σοβαρής απειλής, όμως, από την άλλη πλευρά, τουλάχιστον προσωπικά, θα αναγνωρίσω μία σοβαρή δικαιολογία που είχαν ο Λουτσέσκου και οι παίκτες του: το σερί των πέντε ματς χωρίς νίκη και γκολ κόντρα στους «κιτρινόμαυρους» που δημιούργησε μία συνθήκη must win που απαγόρευε στον ΠΑΟΚ να λαθέψει. Εκ του αποτελέσματος, αφού ο Αρης είχε μόνο μία καλή κεφαλιά του Ιτούρμπε στην εκκίνηση του δευτέρου ημιχρόνου, ο Ρουμάνος τεχνικός δικαιώθηκε για την επιλογή τακτικής, όμως, θα πρέπει να τον προβληματίζει το γεγονός ότι ένα ματς που θα μπορούσε να είναι στο 3-0 από το ημίχρονο, ο ΠΑΟΚ το πήγε αγχωτικά μέχρι το τέλος.

Η εξήγηση βρίσκεται στο μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει ο ΠΑΟΚ και το τελευταίο διάστημα υπερτονίζεται: δεν βγάζει εύκολα γκολ. Ενώ έχει την τύχη να έχει βρει μία τριάδα-φωτιά στην μεσοεπιθετική γραμμή, υστερεί στα τελειώματα. Οι Κωνσταντέλιας-Νάρεϊ-Αντρίγια ήταν, μαζί με το δίδυμο Ινγκασον-Κουλιεράκη, και συμπαραστάτες τους Ντόουγκλας, Σβαμπ, Ολιβέιρα, ένας διαρκής πονοκέφαλος για τον Αρη και τον Πάρντιου. Αλλαζαν συνεχώς θέσεις, πίεζαν στην πρώτη πάσα από τους στόπερ, έκλεβαν μπάλες, δημιουργούσαν και απειλούσαν. Τους λείπει το γκολ, βέβαια, αλλά είναι και άτυχοι και όποιος το αμφισβητεί δεν έχει παρά να θυμηθεί την φάση που ο Νάρεϊ σημάδεψε το δοκάρι. Η μπάλα βρήκε στην ρίζα, πήρε περίεργο φάλτσο και αντί να πάει στα δίχτυα κινήθηκε παράλληλα στην εστία.

Μόνο η εξέλιξη και η εμπειρία δεν φτάνουν

Το πρόβλημα για τον ΠΑΟΚ είναι ότι και ο Ολιβέιρα δεν έχει δείξει την εκτελεστική δεινότητα που περιμένει κανείς από έναν φορ με το δικό του μπαγκράουντ και συμβόλαιο, αν και χθες διακόπηκε ένα σερί πέντε αγώνων που σημείωνε τέρμα, και όλο αυτό το παζλ δημιουργεί την δυσκολία στο σκοράρισμα. Ο Λουτσέσκου πιστεύει ότι ο ΠΑΟΚ θα γίνει καλύτερος και σε αυτό τον τομέα, όσο η ομάδα εξελίσσεται και η εμπειρία κάποιων παικτών μεγαλώνει, ωστόσο, ο Δικέφαλος δεν έχει την πολυτέλεια μόνο να περιμένει πότε θα ωριμάσει η ομάδα

Ήδη από χθες ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στο -3 από την δεύτερη ΑΕΚ και πλέον η μάχη για μία θέση στην δυάδα «φουντώνει», κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται ενίσχυση εδώ και τώρα στην υπόθεση γκολ. Ο Ρουμάνος τεχνικός είπε χθες στην συνέντευξη Τύπου ότι υπάρχει ένα πλάνο για το πώς θα ενισχυθεί η ομάδα, καλό όμως είναι ο οργανισμός ΠΑΟΚ να επιδιώξει να κερδίσει όσο χρόνο μπορεί. Ενας φορ που θα έρθει άμεσα, θα κερδίσει χρόνο προπονήσεων με τον ΠΑΟΚ και σίγουρα θα μπει και πιο γρήγορα στην διαδικασία των αγώνων.

Ο Κωνσταντέλιας με τις εμφατικά καλές εμφανίσεις του μάλλον οδηγεί σε σοβαρές σκέψεις να εγκαταλειφθεί η όποια απόπειρα έκανε ως τώρα να πάρει δεκάρι και το βάρος πέφτει στον γκολτζή. Εστω και δανεικός, κάτι που με βάση τα τωρινά δεδομένα, είναι το πιο πιθανό, ο Δίκέφαλος πρέπει να φέρει έναν παίκτη που θα αποτελέσει το δίδυμο των επιθετικών κορυφής με τους οποίους ο ΠΑΟΚ θα πορευτεί στο υπόλοιπο της σεζόν. Φιλότιμος ο Μπράντον, σίγουρα μπορεί να βοηθήσει σε παιχνίδι με γρήγορες κόντρα επιθέσεις, αλλά δεν είναι ο φορ που θα κερδίσει εναέριες μονομαχίες, θα βάλει δύσκολα σε αντίπαλους στόπερ.

Γενικώς, ο ΠΑΟΚ έχει ανάγκη να γεμίσει το ρόστερ του από ποιοτικούς παίκτες. Χθες φάνηκε ότι υπάρχει διαφορά ποιότητας και αγωνιστικής ετοιμότητας (σημειώνω αυτή την παράμετρο για τον Μπίσεσβαρ που είναι ένας μεγάλος παίκτης στην δύση του και με πεσμένες πλέον τις στροφές στην μηχανή του), σε πολλές θέσεις, μεταξύ βασικών και αναπληρωματικών και εξαιρώ από αυτούς που έπαιξαν τον Φιλίπε Σοάρες που έχει να δώσει πολλά.

Ο αρχηγός Ινγκι, ο μαθητής του και ο ήρεμος Ντόουγκλας

Μερικές ακόμη σκέψεις που θα ήθελα να καταθέσω με αφορμή το χθεσινό ματς:

-Ο Ινγκι Ινγκασον είναι πλέον ο ηγέτης αυτής της ομάδας (απόντος συχνά του Βιεϊρίνια από την ενδεκάδα). Κέρδισε τον ρόλο με το σπαθί του γιατί βγήκε πολλές φορές μπροστά στα δύσκολα και μάλιστα με αυτοθυσία (θυμηθείτε τις διαδοχικές ενέσεις που έκανε για να βοηθήσει τον ΠΑΟΚ το 2021 να πάει στον τελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό). Το πιο ελπιδοφόρο είναι ότι εκπαιδεύει σωστά ένα παιδί με απίστευτα προσόντα, σωματικά και ψυχικά όπως ο Κουλιεράκης.

-Οφείλουμε όλοι μας να αναγνωρίσουμε στον Λουτσέσκου ότι έχει βρει το κουμπί του Ντόοουγκλας, τον έχει ηρεμήσει και τα ευεργετικά αποτελέσματα τα βλέπουμε στα τελευταία ματς που μαζί με τον Σβαμπ συνθέτουν ένα πολύ αποτελεσματικό δίδυμο χαφ.

-Ο Κοτάρσκι κάθε ματς που περνά, φανερώνει στόφα πολύ μεγάλου τερματοφύλακα, που δεν φοβάται να παίζει συχνά και ως λίμπερο και διαθέτει απίστευτα κρύο αίμα.

Υ.Γ. Περί διαιτησίας δεν θα ήθελα να σχολιάσω πολλά. Θεωρώ δύσκολο σε αυτές τις φάσεις που υπήρξε συζήτηση για τις αποφάσεις του Ούγγρου Μπόγκναρ να συμφωνήσουν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ και του Αρη. Ένα πράγμα μόνο θέλω να υπογραμμίσω, γιατί εν τέλει πρέπει να κρίνουμε ποδοσφαιριστές προσπαθώντας να μπαίνουμε στην θέση τους. Στην φάση της μονομαχίας Κουλιεράκη-Πίρσμαν, από την στιγμή που ο παίκτης του Αρη δεν επιχειρεί να κάνει άλμα, πώς θα μπορούσε ο Κουλιεράκης πηδώντας για την κεφαλιά να έβαζε και τα χέρια γύρω από τη μέση του….

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.