Φερνάντο Βαρέλα: 6 χρόνια γεμάτα μεγάλες στιγμές στον ΠΑΟΚ

Πέτρος Χαριζακλής04 Ιουνίου 2022

Στο ποδόσφαιρο οι κύκλοι των ομάδων ανοίγουν και όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή κλείνουν. Κάτι τέτοιο συνέβη και με τον Φερνάντο Βαρέλα. Ο πρώην-πλέον-αμυντικός του ΠΑΟΚ μετά από έξι ολόκληρα χρόνια αποχώρησε από την Τούμπα και τη Θεσσαλονίκη. Ο αμυντικός ογκόλιθος ολοκλήρωσε την καριέρα του στον Δικέφαλο του Βορρά έχοντας 214 συμμετοχές, 9 γκολ και 6 ασίστ. Με αυτά τα νούμερα βρίσκεται σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ. Συγκεκριμένα, βρίσκεται μέσα στην πρώτη πεντάδα των ξένων με τις περισσότερες συμμετοχές στην ιστορία του συλλόγου, μετά τους Βιεϊρίνια, Φορτούλα, Γκουερίνο και Μπίσεσβαρ.

Το Metrosport.gr αποφάσισε να αφιερώσει ένα θέμα στον Φερνάντο Βαρέλα που πέρασε έξι χρόνια της ζωής του στην Τούμπα. Από το πως ήρθε το καλοκαίρι του 2016, μέχρι το πως αποχώρησε τον Μάιο του 2022.


Στις 23 Ιουλίου του 2016, ο ΠΑΟΚ απέκτησε τον Βαρέλα από την Στεάουα Βουκουρεστίου έναντι 1,4 εκατομμυρίων ευρώ. Ο ποδοσφαιριστής συμφώνησε σε συμβόλαιο τριών χρόνων. Από τις αρχές του καλοκαιριού ο Δικέφαλος προσπαθούσε να τον αποκτήσει, όμως δεν μπορούσε να βρει τη χρυσή τομή με τον πρόεδρο της ρουμανικής ομάδας, Τζίτζι Μπεκάλι. Έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις ο ΠΑΟΚ έκανε δικό του τον μέχρι πρότινος αρχηγό της Στεάουα.

Ντεμπούτο με τα «ασπρόμαυρα» και με το 43 στην πλάτη έκανε 32 μέρες αργότερα, στις 25 Αυγούστου, στο εντός έδρας παιχνίδι με τη Ντιναμό Τιφλίδας για τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Πέρασε ως αλλαγή στο παιχνίδι στο 76ο λεπτό αντικαθιστώντας τον Άνχελ Κρέσπο. Η πρώτη του χρονιά δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή, κάνοντας αρκετά λάθη, επηρεασμένος και από το γεγονός πως μπήκε αργά στην προετοιμασία. Αυτό δεν τον εμπόδισε όμως να γίνει βασικός σταδιακά, έπαιξε σε όλα τα ευρωπαϊκά παιχνίδια των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ εκτοπίζοντας τον Τζαβέλλα και κάνοντας ένα δίδυμο με τον Κρέσπο, που έμελλε να κρατήσει για έξι χρόνια. Πραγματοποίησε 39 συμμετοχές, τις 38 ως βασικός, πέτυχε ένα γκολ στην ήττα από τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα (στο ίδιο ματς πέτυχε και αυτογκόλ) ενώ στον τελικό Κυπέλλου στο «Πανθεσσαλικό» ήταν βασικός και κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο με τον Δικέφαλο.

Η εμπιστοσύνη του Λουτσέσκου και ο πανηγυρισμός με τον Γκουστάβο

Την επόμενη χρονιά ο Βαρέλα ξεκίνησε με άλλον προπονητή, τον Στανόγεβιτς, και την τελείωσε με άλλον, τον Λουτσέσκου. Ο Σέρβος έμεινε μόλις 57 ημέρες στον πάγκο του ΠΑΟΚ, με τον Βαρέλα να παίζει βασικός και στα δύο παιχνίδια του Στανόγεβιτς στον ασπρόμαυρο πάγκο. Συνολικά ο Βαρέλα τη σεζόν 2017-2018 έπαιξε σε 36 παιχνίδια, όλα ως βασικός. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου του έδειξε απόλυτη εμπιστοσύνη και ο αμυντικός από το Κάπο Βέρντε του την ανταπέδωσε με τις καλές του εμφανίσεις.

Σε αυτή τη γεμάτη χρονιά ο Βαρέλα βρήκε και το πρώτο γκολ στην Τούμπα και το πανηγύρισε με ξεχωριστό τρόπο. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Στις 12 Φεβρουαρίου 2018 ο Δικέφαλος είχε υποδεχθεί την Λάρισα στην Τούμπα. Το παιχνίδι βρίσκεται στο 40ο λεπτό. Ο ΠΑΟΚ κερδίζει με 1-0 χάρη σε γκολ του Εβγέν Σάκχοφ, ο Πέλκας εκτελεί κόρνερ, με τον Βαρέλα να στέλνει με κεφαλιά τη μπάλα στα δίχτυα και στη συνέχεια να χάνεται στην αγκαλιά του 12χρονου τότε, Γκουστάβο, που ήταν ball boy πίσω από την εστία. Λύγισε, δάκρυσε και στη συνέχεια αποθεώθηκε από τον κόσμο. Ήταν μία από τις πιο «δυνατές» στιγμές του Βαρέλα στον ΠΑΟΚ και από τότε άρχισε να δένεται ολοένα και περισσότερο με τον Δικέφαλο.

Το γκολ που τον σημάδεψε και η γεμάτη χρονιά του νταμπλ

Μια ακόμη μεγάλη στιγμή του σε εκείνη τη χρονιά ήταν ίσως αυτή που θα του μείνει χαραγμένη περισσότερο από όλες στο μυαλό του για μια ζωή. Ηταν το ντέρμπι με την ΑΕΚ στην γεμάτη Τούμπα, με τον ΠΑΟΚ να είναι υποχρεωμένος να κερδίσει και να προσπεράσει την «Ένωση» στην βαθμολογία. Στο 90ό λεπτό ο ΠΑΟΚ κερδίζει κόρνερ με τον Ντιέγκο Μπίσεσβαρ να αναλαμβάνει την εκτέλεση και τον Φερνάντο Βαρέλα να σκοράρει με κεφαλιά. Ο βοηθός αρχικά έδειξε σέντρα με τους παίχτες της ΑΕΚ να πέφτουν πάνω σε Κομίνη και Ποντίκη, ο οποίος στη συνέχεια σήκωσε το σημαιάκι ακυρώνοντας το γκολ ως οφσάιντ. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, με τον Βαρέλα και τον ΠΑΟΚ να χάνουν ένα πρωτάθλημα λόγω ενός διαιτητή αλλά να κατακτούν το Κύπελλο κόντρα στην Ενωση στο τέλος της χρονιάς.


Η επόμενη χρονιά είναι ονειρική. Σεζόν 2018-2019 και ο ΠΑΟΚ παίρνει αήττητο πρωτάθλημα και Κύπελλο, κάνοντας νταμπλ για πρώτη φορά στην ιστορία του. Το πρωτάθλημα ήταν πιο σημαντικό φυσικά αφού ήρθε στην Τούμπα μετά από 34 χρόνια και ο Βαρέλα ήταν πρωτεργάτης εκείνης της ομάδας. 44 εμφανίσεις (43 βασικός), 3 γκολ και 4 ασίστ, ίσως στην πιο γεμάτη του χρονιά στον Δικέφαλο του Βορρά. Μάλιστα ξεκίνησε εντυπωσιακά, καθώς ο 30χρονος τότε Βαρέλα σκόραρε στη νίκη 3-0 του ΠΑΟΚ επί της Βασιλείας στην Ελβετία. Το τελευταίο του γκολ σε εκείνη τη χρονιά ήταν στη φιέστα του πρωταθλήματος κόντρα στον Λεβαδειακό (5-0). Στο 52’ ο Πέλκας εκτέλεσε το φάουλ και ο Βαρέλα με καρφωτή κεφαλιά «έγραψε» το 3-0. Πανηγύρισε έντονα, ξέσπασε, έκλαψε και στη συνέχεια μπήκε στην αγκαλιά του Ραζβάν Λουτσέσκου.



Βασικός και με Φερέιρα, πανηγυρισμός μπροστά στην 4

Στο ποδόσφαιρο λένε πως το δύσκολο δεν είναι να φτάσεις στην κορυφή αλλά να παραμείνεις εκεί. Μετά το νταμπλ ο ΠΑΟΚ άλλαξε προπονητή, καθώς ο Λουτσέσκου μετακόμισε στην Αλ Χιλάλ και ο Βαρέλα έχασε τον προπονητή που τον πίστεψε όσο κανείς άλλος. Στον πάγκο πλέον καθόταν ο Αμπέλ Φερέιρα, με τον οποίο ο Βαρέλα μιλούσε την ίδια γλώσσα (πορτογαλικά), ωστόσο δεν ήταν το ίδιο με τον Λουτσέσκου. Ο Πορτογάλος τεχνικός έπαιζε κάποιες φορές με τριάδα στην άμυνα και ο Βαρέλα είχε συνηθίσει να παίζει πλάι του μόνο με τον Κρέσπο. Επίσης, το θέμα με την «πολυϊδιοκτησία» είχε επηρεάσει όλη την ομάδα. Παρόλα αυτά ο Βαρέλα «έγραψε» 37 συμμετοχές και δύο γκολ με τη φανέλα του ΠΑΟΚ τη σεζόν 2019-2020, το πιο σπουδαίο ήταν το γκολ κόντρα στον Παναθηναϊκό στην Τούμπα (2-0) στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. Ηταν το 72ο λεπτό όταν ο Βιεϊρίνια εκτέλεσε το φάουλ από τα δεξιά, ο Βαρέλα έπιασε την κεφαλιά-ψαράκι και «σφράγισε» τη νίκη της ομάδας του. Το πανηγύρισε έξαλλα μπροστά στην Θύρα 4, δείχνοντας και φιλώντας το σήμα στον ΠΑΟΚ. Επίσης, σημαντικό για τον ίδιο ήταν πως σκόραρε και σε εκτός έδρας ντέρμπι με τον Αρη στα πλέι οφ.





Η προτελευταία του χρονιά στον ΠΑΟΚ είχε μια πτώση στους αριθμούς και πάλι δύο προπονητές. Ξεκίνησε με τον Αμπέλ Φερέιρα, ο οποίος όταν τον έβαζε ήταν βασικός, όμως στο πρωτάθλημα έμεινε κάποιες φορές στον πάγκο για να παίξει ο Ινγκασον, ο οποίος είχε έξι μήνες στην Ελλάδα και έδειχνε πως είναι το μέλλον του κέντρου άμυνας του ΠΑΟΚ. Τελείωσε τη χρονιά με τον Πάμπλο Γκαρσία και μαζί, όπως κι όλη η ομάδα, πήραν το Κύπελλο Ελλάδας, το 4ο στην τελευταία πενταετία. Ο Βαρέλα «έγραψε» 36 συμμετοχές (34 ως βασικός), πέτυχε 2 γκολ και έδωσε μία ασίστ.

Στον πάγο λόγω του γιου του και η αποθέωση της Τούμπας

Η τελευταία του χρονιά στον ΠΑΟΚ έμελλε να είναι και η πιο περίεργη. Μόλις 22 συμμετοχές από τον ογκόλιθο της άμυνας του Δικεφάλου που «πλήρωσε» την επιλογή του να επιτρέψει στον γιο του, Γκουστάβο που έπαιζε στην Κ19 του ΠΑΟΚ, να πάρει μεταγραφή στην Μπενφίκα, ενώ ο ΠΑΟΚ είχε ξεκινήσει συζητήσεις με την πλευρά του Βαρέλα από τον Νοέμβριο του 2021 για να υπογράψει ο μικρός επαγγελματικό συμβόλαιο. Το θέμα για τους «ασπρόμαυρους» δεν ήταν αποκλειστικά το συμβόλαιο αλλά περισσότερο ο χειρισμός της υπόθεσης από πλευράς του Φερνάντο Βαρέλα που κινήθηκε χωρίς προηγουμένως να έρθει σε επαφή και επικοινωνία με τον ΠΑΟΚ. Με την ομάδα δηλαδή που έζησε τρομερές στιγμές.

Η πλευρά των «ασπρόμαυρων» δυσαρεστήθηκε έντονα με τον χειρισμό του Φερνάντο Βαρέλα στην υπόθεση αυτή και κάπου εκεί το κλίμα χάλασε. Ο αμυντικός ξεκίνησε προπονήσεις με τον ΠΑΟΚ Β, όμως ο σοβαρός τραυματισμός του Γιάννη Μιχαηλίδη ανάγκασε τον Λουτσέσκου να ζητήσει την άδεια του Ιβάν Σαββίδη για να τον επαναφέρει στην ομάδα στα πλέι οφ. Παρότι έλειψε για περίπου 3,5 μήνες από το αρχικό σχήμα της πρώτης ομάδας, ήταν αξιοπρεπής και επαγγελματίας και αυτό το αναγνώρισε ο κόσμος του ΠΑΟΚ.

Στις 17 Μαΐου ο Φερνάντο Βαρέλα αποχαιρέτησε μετά το φινάλε του αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό την Τούμπα. Ο θηριώδης αμυντικός κατέγραψε την τελευταία του συμμετοχή με την ασπρόμαυρη φανέλα και δακρυσμένος είπε αντίο στους φίλους των ασπρόμαυρων. Η Τούμπα αναγνώρισε όλα όσα πρόσφερε ο Βαρέλα στην ομάδα τα έξι χρόνια που αποτέλεσε κομμάτι της και τον αποθέωσε, κάτι που δεν περίμενε ο ίδιος όπως είπε.


Ενδεικτικό της αναγνώρισης των όσων πρόσφερε στον σύλλογο είναι το απρόσμενο για τον ίδιο, τηλέφωνο που τον πήρε ο ισχυρός άνδρας του «Δικεφάλου», Ιβάν Σαββίδης, ευχαριστώντας τον και τονίζοντάς του πως η πόρτα του ΠΑΟΚ είναι ανοιχτή για εκείνον. Όπως έγραψε και η ίδια η ΠΑΕ ΠΑΟΚ στο αποχαιρετιστήριο ποστάρισμα της «Ήρθε ως ένας (ακόμα) παίχτης για την άμυνα. Κλείνει τον κύκλο του ως ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που έχουν φορέσει τα ασπρόμαυρα…».


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.