Φαρσαλινός: «Τι ισχύει για το εμβόλιο και το mRNA»

Metrosport Team10 Δεκεμβρίου 2020

Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» φιλοξενήθηκε ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός.

Ο καθηγητής ιατρικής και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μίλησε για το εμβόλιο της Pfizer.

Μεταξύ άλλων, ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός δήλωσε:

«Είναι κατανοητό να ξεδιαλύνουμε ό,τι γνωρίζουμε και ό,τι δεν γνωρίζουμε. Έχουμε μήνες να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός. Τα εμβόλια που θα έρθουν θα γίνουν πρώτα στους υγειονομικούς, μετρά στις ευπαθείς ομάδες. Όλο αυτό το διάστημα θα συλλέγουμε δεδομένα.

Στην Αγγλία εμφανίστηκαν δυο περιστατικά σε αλλεργικούς και ο αγγλικός ΕΟΦ έδωσε οδηγία να σταματήσει ο εμβολιασμός σε όσους έχουν αλλεργίες. Μιλάμε για άτομα που με ένα τσίμπημα μέλισσας παθαίνουν αλλεργικό σοκ. Μένει να διαπιστωθεί αν αυτό προκλήθηκε από το εμβόλιο. Το εμβόλιο φαίνεται εξαιρετικά αποτελεσματικό και δίνει ανοσολογική απόκριση 14 μέρες από την 1η δόση. Είδαμε ότι αποκλίνει η καμπύλη από άτομα του εμβολιασμού και αυτούς που δεν εμβολιάστηκαν. 

Είχαμε 9 περιστατικά εμβολιασμένων και 169 περιστατικά στην ομάδα που πήρε το placebo. Η αποτελεσματικότητα φτάνει στο 95% και μένει να το δούμε και στον γενικό πληθυσμό. Μένει να φανεί η διάρκεια ανοσίας, σε ευαίσθητους πληθυσμούς. Η μελέτη έγινε σε 40000 άτομα αλλά δεν είναι αρκετή για να βγουν συμπεράσματα. Στα άτομα από 75 και πάνω υπήρξαν μηδέν περιστατικά στο εμβόλιο, και 5 στην ομάδα ελέγχου. Η διαφορά αυτή δεν είναι ενδεικτική στη μελέτη για άτομα πάνω από 75. Κανένας στη μελέτη δεν εκτέθηκε στον ιό, κυκλοφορούσαν στην κοινωνία και αν προσβληθούν, προσβλήθηκαν. 

Υπήρχαν άτομα με υποκείμενα νοσήματα, ένα ποσοστό 35% με παχυσαρκία, υπήρχαν άτομα με διαβήτη, αναπνευστικά προβλήματα. Δεν έχουμε ξεκάθαρα στατιστικά στοιχεία ακόμα και με την ομάδα των 40000 ατόμων. Αυτές οι μελέτες γίνονται με σχέδιο που καθορίζουν οι αρχές. Αν πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει αλλιώς, η μελέτη είναι άχρηστη. Ο αμερικάνικος ΕΟΦ ήθελε δίμηνη παρακολούθηση και η εταιρία ακολούθησε. Υπάρχουν οι κλασικές παρενέργειες ενός εμβολίου, να τα περιμένει ο κόσμος. Αντιμετωπίζονται με απλά παυσίπονα και δεν κρατούν πάνω από 1-2 μέρες».

Για το mRNA : «Το mRNA είναι μια καινούρια τεχνολογία γιατί δεν είχε εγκριθεί. Έχουν δοκιμαστεί παρόμοια εμβόλια και για καρκίνους και για ιογενείς λοιμώξεις. Το mRNA είναι ασταθές, καταστρέφεται εύκολα. Δημιουργεί πρωτεΐνη για να δημιουργήσει αντισώματα για τον ιό, δεν αλλοιώνει το DNA».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.