Φαρσαλινός: «Δεν βλέπω να μην γίνεται και άλλο lockdown »

Metrosport Team10 Νοεμβρίου 2020

Δεν χρειάζεται υπέρμετρος ενθουσιασμός για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού σύμφωνα με όσα είπε ο καθηγητής ιατρικής και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Κωνσταντίνος Φαρσαλινός στο Metropolis 95.5 και στην εκπομπή «Τρίτο Ημίχροο» καθώς υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα. 

Αναλυτικά όσα είπε:

Για το πότε εκτιμά ότι θα έρθει το εμβόλιο στην Ελλάδα: «Είμαι επιφυλακτικός ακόμη. Δεν υπάρχει επιστήμη από τα δελτία τύπου. Πιστεύω την εταιρεία. Για άλλη μια φορά βλέπω ότι δημιουργούνται προσδοκίες μεγάλες. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε την ολοκλήρωση της μελέτης. Η μελέτη αφήνει αναπάντητα πολλά ερωτήματα όπως για παράδειγμα κατά πόσο προκαλεί ανοσία και πόσο διαρκεί αυτή, αν είναι αποτελεσματικό στα άτομα που το χρειάζεται, αν σταματά τη μετάδοση και ένα τεράστιο πρόβλημα για τη συντήρηση του.

 Ας μην ξεχνάμε το θέμα είναι το πότε θα εμβολιαστεί ο κόσμος. Δεν πρόκειται σύντομα να έχουμε εμβολιασμό για όλον τον πληθυσμό. Είμαι σίγουρος ότι θα προκύψει εμβόλιο δεν ξέρω αν θα έχει αποτελεσματικότητα ανάλογη με αυτών των άλλων ασθενειών όπως η ιλαρά. Σίγουρα θα βοηθήσει ένα εμβόλιο σε πολλά επίπεδα. Πιστεύω θα βοηθήσει να μειωθεί και η υστερία γύρω από τον ιό. Δεν θα είναι το τέλος της πανδημίας. Αυτό το ξεχνάμε».

Για το ρωσικό εμβόλιο: «Να δούμε και τη φάση 3 των μελετών. Εκεί θα φανεί το αν νοσείς και πόσο σοβαρά νοσείς». 

Για το lockdown: «Δεν βλέπω να μην γίνεται και άλλο lockdown όπως συνεχίζουμε. Το θέμα είναι τι προκαλεί το lockdown. Υπάρχουν αρνητικές συνέπειες κυρίως στις παραγωγικές ηλικίες και δεν κοιτάμε τι θα γίνει μετά».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.