Ευτυχώς το είπε ο Ιβάν και έπαψε ο Φερέιρα να φοβάται το ρίσκο

Στέλιος Γρηγοριάδης15 Σεπτεμβρίου 2020

Aγαπητή Metrosport,

Προφανώς το φαβορί του σημερινού αγώνα της Τούμπας είναι η Μπενφίκα. Αλλος αέρας, άλλη ποιότητα, άλλη ιστορία, άλλη φανέλα, επί ευρωπαϊκού επιπέδου. Ενας καλός ΠΑΟΚ όμως και, μάλιστα, σε έναν αγώνα νοκ άουτ, είναι ικανός να την αποκλείσει για να περάσει αυτός στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ. Για την ακρίβεια, ένας πολύ καλός ΠΑΟΚ. Που θα ξεπεράσει σε ενέργεια, έξυπνες επιλογές και, γιατί όχι, σε αποτελεσματικότητα, τον ΠΑΟΚ που εξαφάνισε την Μπεσίκτας στο πρώτο ημίωρο. Ενας ΠΑΟΚ σοβαρός και καλά οργανωμένος αμυντικά, που θα αποφύγει τα λάθη και, ταυτόχρονα, θα βρει τον τρόπο να “βγάλει” φάσεις και γκολ. 
Με έναν αντίπαλο πολύ ποιοτικό και φύσει επιθετικό, όντως είναι υποχρεωτικό να αλλάζει το πλάνο και κάποια πρόσωπα ή ρόλοι στην ενδεκάδα, όπως είπε χθες ο Φερέιρα. Δηλαδή, δεν γίνεται να αντιμετωπίσει την Μπενφίκα με τον ίδιο τρόπο που αντιμετώπισε τη Λάρισα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ θα παίξει αμυντικά, συντηρητικά, με φόβο. Πιθανότατα να μην υπερέχει στα ποσοστά κατοχής της μπάλας, αφού και να θέλει να υπερέχει αυτό είναι πολύ δύσκολο, όμως το ζητούμενο θα είναι η νίκη και ξέρουμε όλοι ότι η κατάκτηση μιας νίκης δεν εξαρτάται απαραίτητα από τα ποσοστά κατοχής της μπάλας. Στα δύσκολα ματς “μετρούν” κυρίως η ένταση, η συγκέντρωση και η εξυπνάδα.
Στα δύο πρώτα επίσημα φετινά παιχνίδια είδαμε έναν καλό ΠΑΟΚ. Γιατί να μην τον ξαναδούμε και σήμερα, ή και ακόμη καλύτερο; Είδαμε, επίσης, έναν προπονητή απελευθερωμένο από ανόητες “ντιρεκτίβες” του τύπου “στηριζόμαστε μόνο στους έμπειρους παίκτες μας”, “ντιρεκτίβες” που, τις περισσότερες φορές, οι ίδιοι οι προπονητές, από προσωπική ανασφάλεια, θέτουν στους εαυτούς τους. Οταν η πιτσιρικαρία έχει αξία, πρέπει να παίζει και όταν παίζει μπορεί να προσφέρει πολλά. Αλλωστε, ο καλύτερος τρόπος για να εξελιχθεί ένας νεαρός παίκτης με μέλλον είναι να δουλευτεί από την ίδια την ομάδα του. Το κατάλαβε αυτό ο Φερέιρα και προφανώς τον βοήθησε να το καταλάβει και ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος, όπως δήλωσε χθες ο ίδιος ο Πορτογάλος, του ζήτησε να μη φοβάται να ρισκάρει. 

Ναι, άλλοτε θα βγει το ρίσκο και άλλοτε όχι. Πώς, όμως, θα μάθουμε αν ο Τζόλης είναι ο αυριανός σούπερ σταρ αν σήμερα δεν του δοθούν σταθερά ευκαιρίες; Πώς θα φανεί αν ο Μιχαηλίδης είναι ένας παίκτης που επίσης θα αφήσει εποχή αν αυτή την εποχή δεν επιμείνει ο προπονητής στη χρησιμοποίησή του;
Μακάρι να υπήρχε η δυνατότητα για πολλές περισσότερες και πολύ καλύτερες μεταγραφές. Ποιος δεν θα τις ήθελε; Αλλά, είτε γίνονται μεταγραφές είτε όχι, είναι έγκλημα να μην αξιοποιεί μια ομάδα τα δικά της παιδιά και ειδικά ο ΠΑΟΚ, που όλα τα τελευταία χρόνια είναι κυρίαρχος σε όλες τις ηλικίες των ακαδημιών. Κι ύστερα, αν μιλάμε για ενέργεια, για ένταση, για πάθος, αποδεικνύεται συνεχώς ότι οι παίκτες που “πλημμυρίζουν” από αυτά τα στοιχεία είναι κυρίως οι νεαροί, με εντελώς άσβεστη ακόμη τη δίψα τους για διακρίσεις.
Εχω την αίσθηση ότι ο ΠΑΟΚ θα σκοράρει σε βάρος της Μπενφίκα και ότι η υπόθεση της πρόκρισης θα κριθεί εν πολλοίς από την αμυντική λειτουργία του. Αν η ομάδα δεν δεχτεί γκολ θα είναι αγκαλιά με την επιτυχία. Κι αν σκοράρει πρώτη, θα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου, έχοντας τη δυνατότητα να σκοράρει και δεύτερη φορά απέναντι σε μια Μπενφίκα που θα παίξει φουλ επιθετικά για να αποφύγει τον αποκλεισμό. Αρκεί. φυσικά, να μην επαναληφθούν οι απίστευτες γκάφες της προηγούμενης αναμέτρησης με την Μπενφίκα στην Τούμπα μετά το 1-0. Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι θα επαναληφθεί το ίδιο εφιαλτικό σενάριο...

ΥΓ. Μήπως αυτή τη φορά πρέπει, αν χρειαστεί, να είναι επιτέλους η τύχη με το μέρος του ΠΑΟΚ;
Στέλιος Α. Γρηγοριάδης

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.