Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού: Άλλη ισχύ στα αεροδρόμια και άλλη στην... εστίαση

Metrosport Team08 Φεβρουαρίου 2022

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μίλησε για την πορεία της πανδημίας, την αναμνηστική δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό και τις αναστολές των υγειονομικών.

Οι περίπου 300.000 πολίτες που δεν έκαναν την τρίτη δόση για τον κορονοϊό μετά το πέρας του επταμήνου, «εμπίπτουν στους περιορισμούς που εμπίπτουν οι ανεμβολίαστοι», επεσήμανε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, δίνοντας διευκρινίσεις για τη νέα καθημερινότητα της συγκεκριμένης μερίδας πολιτών.

«Οι 300.000 συμπολίτες μας που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό της τρίτης δόσης, στο πέρας του επτάμηνου, στην κοινωνική τους δραστηριότητα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι δηλαδή εμπίπτουν στους περιορισμούς που εμπίπτουν οι ανεμβολίαστοι ως προς στην πρόσβασή τους στους χώρους εστίασης τους εξωτερικούς, δεν μπορούν να μπουν στους εσωτερικούς χώρους.

Στην πραγματικότητα έχουν μεν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό και μπορούν να κινούνται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά έχουν και τους περιορισμούς που έχουν οι ανεμβολίαστοι σε όλη τη λοιπή ζωή τους» ανέφερε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στο MEGA.

Τι ισχύει για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ως προς το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, όπως είπε, «θεωρείται κίνηση, αλλά η οποιαδήποτε χώρα έχει τους δικούς της περιορισμούς».

«Εάν περάσει 7μηνο και για Ευρωπαίο πολίτη, τότε και εκείνος δεν μπορεί ερχόμενος στη χώρα μας να μπει στους εσωτερικούς χώρους εστίασης, και όλους τους υπόλοιπους» ανέφερε ακόμα ο ίδιος.

Άλλωστε πριν μερικές μέρες σε διευκρινιστική ερώτηση του News4Health σχετικά με το πρόβλημα που έχει προκύψει με το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού και την ημερομηνία λήξης του είπε «Με 9 μήνες μπαίνεις, με 7 μήνες κυκλοφορείς»

Έτσι επιβεβαιώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι κάποιος ταξιδιώτης που φτάνει στην Ελλάδα και έχει κάνει δύο δόσεις του εμβολίου με την τελευταία πριν 8 μήνες, μπορεί μεν να μπει στη χώρα μόνο με το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά δεν μπορεί να βγει από το... δωμάτιό του και να εισέλθει σε κλειστούς χώρους διασκέδασης και εστίασης.

Μάλιστα το Dnews έκανε το σχετικό τεστ και πράγματι ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό το οποίο ωστόσο έχει λήξει καθώς έχει παρέλθει το 9μηνο δεν γίνεται δεκτό σε σκανάρισμα για είσοδο λόγω του επταμήνου που έχει δώσει η ελληνική κυβέρνηση περιθώριο για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Νέες αεροπορικές οδηγίες

Τις νέες αεροπορικές οδηγίες πτήσεων εξωτερικού με τις προϋποθέσεις εισόδου στην Ελλάδα προς περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19, με ισχύ από χθες Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου έως την Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) στο πλαίσιο των νέων κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την ισχύ του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού COVID-19 και τον συντονισμό για ασφαλή ταξίδια στην ΕΕ.

Η notam προβλέπει άφιξη στην Ελλάδα, χωρίς την υποχρέωση αρνητικού τεστ, για όλους τους επιβάτες που προέρχονται από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Συμφωνίας Σένγκεν, καθώς και από τις 33 χώρες εκτός της ΕΕ που έχουν προσχωρήσει στο σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού COVID-19 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Digital Covid Certificate, EUDCC).

Πιστοποιητικά εμβολιασμού: Τέλος χρόνου για όσους δεν έκαναν την τρίτη δόση

Υπενθυμίζεται ότι από χθες ακυρώνονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για χιλιάδες πολίτες που δεν έκαναν την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, ανεμβολίαστοι θεωρούνται όσοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση και έχουν περάσει επτά μήνες από τη δεύτερη, ή τρεις μήνες από το μονοδοσικό εμβόλιο χάνοντας τα προνόμια των εμβολιασμένων που σημαίνει οτι δεν μπορούν να εισέλθουν σε κλειστούς χώρους ενώ χρειάζεται να επιδεικνύουν rapid test στους υπόλοιπους.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.