Ευχηθείτε να πάνε όλα καλά γιατί υπάρχουν προβλήματα

Δημήτρης Μπούζας10 Σεπτεμβρίου 2020

Σε απόσταση αναπνοής από το «πρώτο σφύριγμα» και όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής μπαίνουμε στα πολύ βαθιά και όχι στα απλώς βαθιά. Ορατή διά γυμνού οφθαλμού η ανετοιμότητα και η καθυστερημένη και πλημμελής μεταγραφική προσπάθεια των περισσότερων ομάδων της μεγάλης κατηγορίας. 

Ο κορωνοϊός με την έλλειψη ρευστού και την αγωνία ακόμη κι αυτής της επιβίωσης από όσα αναπάντεχα κι επικίνδυνα πέρασαν ατελώνιστα στο χώρο, προκαλούν μεγάλες δυσκολίες. Σοβαρές οι αποκλίσεις που διαπιστώνονται και οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν κάποια στιγμή σε εκτροχιασμούς. Μακριά από όσα είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε πριν από την έλευση του τρισκατάρατου ιού. Η στέρηση σοβαρών και σταθερών οικονομικών πόρων όπως οι εισπράξεις από τα εισιτήρια, θα συνεχιστεί για αρκετό διάστημα δυσκολεύοντας αφάνταστα τις ομάδες, ακόμη και τις θεωρούμενες μεγάλες. Μερικές από αυτές (αν όχι όλες) επικαλούμενες τις δυσμενείς συνθήκες και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, προχώρησαν σε αθώες πωλήσεις βασικών τους μονάδων (Ολυμπιακός). 

Οι αντικαταστάσεις ήρθαν με φτηνούς δανεισμούς και το ίδιο φτηνές ελεύθερες προσθήκες όχι από το πάνω ράφι. Με το ίδιο σκεπτικό κινήθηκαν άπαντες. Η ΑΕΚ ακόμη παιδεύεται με τον Λιβάγια, ψάχνει να βρει άκρη με τον Ολιβέιρα και ανακοινώνει συνεχώς νεαρούς δανεικούς που τους παρουσιάζει σαν λαβράκια και λαμπρές επενδύσεις! Δεν ξέφυγε από τον κανόνα ούτε ο ΠΑΟΚ. Οι άνθρωποι του οποίου πρόβαλλαν έναν λόγο περισσότερο για να δικαιολογήσουν τόσο την πρόθεση να πουλήσουν όσο και το να αγοράσουν συντηρητικά. Κι αυτός ο λόγος δεν είναι άλλος από το Financial Fair Play. Οι τελευταίες κινήσεις επιβεβαιώνουν αυτή την άποψη σε απόλυτο βαθμό. Μετρημένα βήματα από τον Παναθηναϊκό σε μια προσπάθεια που επικεντρώνεται βασικά στην «αποδόμηση» των όσων άφησε πίσω του ο Δώνης. 

Επανειλημμένα τονίσαμε στα τελευταία σχόλια μας, ότι δύο ήταν οι ομάδες της Σούπερ Λίγκα (Άρης, Ατρόμητος) που κινήθηκαν έγκαιρα και στοχευμένα για την ενίσχυση τους. Εδώ βέβαια προβάλλει και το ζητούμενο που δεν είναι άλλο από το πόσο θα διαρκέσει ο χρόνος για την προσαρμογή των νεοαποκτηθέντων και εάν και κατά πόσο τους δικαιώσουν. Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η μεταγραφική δραστηριότητα κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα. Από τις τόσες μεγάλες - όπως τουλάχιστον προβλήθηκαν – κινήσεις, λίγες φαίνεται να είναι εκείνες που θα μπορέσουν να επιβεβαιώσουν τα «βιογραφικά» τους. 

Η πανδημία ασφαλώς έχει διαμορφώσει ιδιαίτερα αρνητικές συνθήκες με την οικονομική επιβίωση των περισσότερων από τις ομάδες να επαφίεται στο... «φιλότιμο» της NOVA, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι επιτέλους εξυγιάνθηκε και απομακρύνθηκαν τα λαμόγια που την είχαν μετατρέψει σε παράρτημα του λιμανιού. Τα τηλεοπτικά συμβόλαια είναι μια σημαντική ανάσα, ένα πραγματικό σωσίβιο διάσωσης. Συνοψίζοντας, έχουμε μπροστά μας μια θολή (ίσως και γκρίζα) εικόνα της κατάστασης που επικρατεί δύο εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου. Είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί χρόνος και υπομονή. 

Κι αυτό γιατί οι καθυστερήσεις στις μεταγραφές, προκαλούν εύλογες δυσκολίες στους κόουτς. Το ίδιο βέβαια και γιατί οι περισσότεροι από την καινούργια σοδιά δεν είναι σε θέση να εξισορροπήσουν βασικές απουσίες οι οποίες προέκυψαν από αποχωρήσεις και πωλήσεις. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο ιδιαίτερα για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια, με τον ΠΑΟΚ κατά κύριο λόγο να μην μπορεί να ποντάρει στη βοήθεια από τις τελευταίες μεταγραφές του (Ζίφκοβιτς, Τζάνκο, Περέιρα).

ΥΓ 1: Παρέμβαση ραδιοφωνική ενός ΠΑΟΚτσή για την υπόθεση Βιεϊρίνια. Ερώτηση στον παραγωγό: «Αλήθεια τι συμβαίνει με τον Βιεϊρίνια; Εγώ είμαι από αυτούς που δεν θέλω με τίποτα να φύγει αυτός ο παίκτης από την ομάδα μου». Ο συμπαθέστατος παραγωγός αφού είπε το «ποίημα» όπως ακριβώς έχει πλασαριστεί από τη συγκεκριμένη παρεούλα, πήρε θέση σεβασμού προς τον παίκτη, αλλά και απαξίωσης του, με δικαιολογία ότι η συμπεριφορά του δεν ήταν σωστή, καταθέτοντας και την πρόταση που έγινε στον Αντρέ. 

Στη συνέχεια της συζήτησης ο επίμονος ΠΑΟΚτσής επανατοποθετήθηκε: «Αυτά τα λέει η μία πλευρά, ο Βιεϊρίνια δεν έχει ανοίξει το στόμα του, δεν έχει πει τίποτα. Πως εσείς γνωρίζετε τι συμβαίνει; Το ψάξατε;». Βέβαια ο παραγωγός είπε ότι όσο ήταν δυνατό το έψαξε, αλλά από ότι φάνηκε το έψαξε πάλι μόνο από εκεί που προέκυψε το «ποίημα». Καμία επαφή με τον παίκτη, καμία προσπάθεια και ούτε ίχνος δημοσιογραφικής υπευθυνότητας μιας σφαιρικής ενημέρωσης, πριν επιβεβαιώσεις και καταλήξεις σε κάποιους αρνητικούς αφορισμούς. Η συζήτηση έκλεισε με τον ΠΑΟΚτσή να θυμίζει στον παραγωγό μια ιστορία που χρησιμοποίησε ο τελευταίος για θέματα του ΠΑΟΚ, αναφερόμενος στον Άγιο Παΐσιο. Εκεί ήταν που πλέον κέρδισε τις εντυπώσεις σε απόλυτο βαθμό ο ΠΑΟΚτσής, ο οποίος υποστήριξε με πάθος ότι δεν πιστεύει τίποτα αν δεν ακούσει τον Βιεϊρίνια.

ΥΓ2: Πρόσφατη δήλωση Κούδα: «Εγώ τον Βιεϊρίνια θα τον φώναζα στα αποδυτήρια πριν από τον αγώνα με την Μπενφίκα για να μιλήσει στους παίκτες»! Χωρίς σχόλιο

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.