Εξίσου σοβαρό με το αποτέλεσμα των εκλογών, το θέμα της πολιτικής επιβίωσης του Τσίπρα

Δημήτρης Κανελλάκης27 Μαΐου 2023

Εξίσου σοβαρό με το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου κι αν θα υπάρξει η... προέκτασή τους με μια νίκη της ΝΔ η οποία θα της επιτρέπει τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, είναι το θέμα της πολιτικής επιβίωσης του Αλέξη Τσίπρα. Είναι ξεκάθαρο για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι κινείται μετά τις εκλογές της 21ης Μάϊου μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. 

Είναι δεδομένο, και εύλογο θα μπορούσε να πει ο κάποιος, ότι αμφισβητείται και μάλιστα πολύ έντονα. Δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς. Όταν μετράει τόσες ήττες από το 2019 και μετά, και ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει με 20 μονάδες διαφορά από τη ΝΔ πριν από έξι ημέρες, το αναμενόμενο είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρίσκεται στο στόχαστρο, να του χρεώνουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης, έως και να τον καλούν ο ίδιος να κλείσει τον κύκλο του, να βγει μόνος του, δηλαδή, και να ανακοινώσει πως παραιτείται από την προεδρία του κόμματός του. 

Το ερώτημα που τίθεται είναι απλό: μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας, υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά τις εκλογές της 21ης Μάϊου, να επιβιώσει πολιτικά; Μπορεί στις 25 Ιουνίου ο ΣΥΡΙΖΑ να φέρει ένα εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα, να αυξήσει θεαματικά τα ποσοστά του σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και ο Τσίπρας να το πιστωθεί και να παραμείνει στη θέση του;

Η κατάσταση που υπάρχει αυτή την στιγμή δεν αφήνει πολλά περιθώρια για τρομερές ανατροπές. Η κάλπη της 25ης Ιουνίου, βεβαίως, είναι άδεια. Όμως, όταν οι ψηφοφόροι τοποθετήθηκαν τόσο καθαρά απέναντι στις προτάσεις που κατέθεσαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, πόσο μπορεί να αλλάξει το αφήγημά του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; 

Που, για να λέμε τα πράγματά με το όνομά τους, δεν βλέπουμε καμία προσπάθεια για να το αλλάξουν. Τα ίδια που έλεγαν πριν τις εκλογές της 21ης Μάϊου -και τους οδήγησαν σε μια τεράστια απώλεια ψήφων σε σχέση με το 2019, τα ίδια λένε και μετά. Με κίνδυνο, ασφαλώς, οι διαρροές ψήφων από τον ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι μόνο προς τη ΝΔ, αλλά και προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο αύξησε εντυπωσιακά τα ποσοστά του και προσδοκά να τα αυξήσει περισσότερο, να καταφέρει να γίνει η νέα... αξιωματική αντιπολίτευση, οριστικοποιώντας το τέλος του Τσίπρα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.