Europa League: Δίψα για την κούπα στη Σεβίλλη!

Γιώργος Μάντζιος18 Μαΐου 2022

Ο πρώτος χρονικά ευρωπαϊκός τελικός λαμβάνει απόψε χώρα στη Σεβίλλη και στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» και είναι αυτός του Europa League. Ρέιντζερς και Άιντραχτ Φρανκφούρτης μαζί με το τρόπαιο διεκδικούν και ένα εισιτήριο για τους ομίλους του Champions League. Σε περίπτωση φυσικά που ο αγώνας μεταξύ λήξει ισόπαλος, θα ακολουθήσει ημίωρη παράταση και εφόσον χρειαστεί η διαδικασία των πέναλτι.

Η μοναδική φορά που συναντήθηκαν οι δύο ομάδες ήταν τη σεζόν 1959-60 στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Τότε, η Άιντραχτ κέρδισε με το εντυπωσιακό 12-4 τη Ρέιντζερς στα δύο ματς, πρώτα 6-1 στη Γερμανία και στη συνέχεια 6-3 στη Σκωτία. Στον τελικό της διοργάνωσης βέβαια, η ομάδα της Φρανκφούρτης ηττήθηκε με 7-3 από τη Ρεάλ Μαδρίτης του Πούσκας και του Ντι Στέφανο, που σκόραραν 4 και 3 γκολ αντίστοιχα. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή επιτυχία της Άιντραχτ ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA το 1980, ενώ

κατάκτηση ευρωπαϊκού τροπαίου έχουν και οι Ρέιντζερς, που κέρδισαν το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1972.

Η πορεία προς τον τελικό

Η Άιντραχτ είναι αήττητη στα 11/12 πιο πρόσφατα παιχνίδια της στο Europa League, ενώ παραμένει χωρίς ήττα εκτός έδρας. Με τρεις νίκες και τρεις ισοπαλίες, προκρίθηκε ως αήττητη από τη φάση των ομίλων απέναντι σε Ολυμπιακό, Φενέρμπαχτσε και Αντβέρπ. Στη συνέχεια χρειάστηκε παράταση για να ξεπεράσει την Μπέτις στη φάση των «16». Στα προημιτελικά έγραψε ιστορία απέναντι στην Μπαρτσελόνα, ειδικά με τη νίκη με 3-2 στη ρεβάνς στο Καμπ Νου.Με τη Γουέστ Χαμ κέρδισε στο Λονδίνο, πριν τελειώσει τη δουλειά στην έδρα της με δεύτερη νίκη.

Από την άλλη οι Σκωτσέζοι απέκλεισαν δύο γερμανικές ομάδες στην πορεία τους προς τον τελικό. Μετά την οριακή πρόκριση από τον όμιλό τους ως 2οι (8 βαθμούς πίσω από τη Λυών και μόλις 1 βαθμό πάνω από τη Σπάρτα Πράγας), ανέβασαν στροφές στα νοκ-άουτ. Έκαναν την υπέρβαση με την Ντόρτμουντ, ακολούθησαν οι πειστικές προκρίσεις κόντρα σε Ερυθρό Αστέρα και Μπράγκα, ενώ στον ημιτελικό άφησαν εκτός τη Λειψία, ανατρέποντας το σε βάρος του 1-0 του πρώτου αγώνα με το 3-1 της Γλασκώβης.

Αγωνιστικά νέα και πιθανές συνθέσεις

Στην Άιντραχτ ο κόουτς Γκλάσνερ ήρθε το καλοκαίρι από τη Βόλφσμπουργκ κι ενώ την είχε βγάλει στο Champions League. Αρέσκεται σε παιχνίδι αντεπιθέσεων, όμως δεν υστερεί στη δημιουργία αν ο αγώνας απαιτεί να έχει η ομάδα του την κατοχή της μπάλας. Ηγετικό ρόλο παίζει ο Κόστιτς στη μεσαία γραμμή. Ο Ν’ντικά χτύπησε λίγο στο τελευταίο ματς της Μπουντεσλίγκα με τη Μάιντς, αλλά πιθανότατα θα είναι διαθέσιμος. Εκτός παραμένει ο Χιντερέγγερ και ο μακροχρόνια τραυματίας Ράματζ.

Οι Ρέιντζερς από την άλλη, παίζουν στον τελικό του Κυπέλλου Σκωτίας το ερχόμενο Σάββατο, με αντίπαλο τη Χαρτς. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον αρχηγό Ταβερνιέρ, τα γκολ του οποίου ήταν κρίσιμα στα νοκ-άουτ παιχνίδια.

Ενώ ο Τζέραρντ, που πήρε πέρυσι το πρωτάθλημα, ακολουθούσε σταθερά τη διάταξη 4-3-3, ο Τζιοβάνι Φαν Μπρόνκχορστ εισήγαγε περισσότερη ποικιλία στο παιχνίδι της Ρέιντζερς. Ο Ολλανδός συνηθίζει να προτιμά το 4-2-3-1, αλλά δε διστάζει να παίξει με τριάδα στην άμυνα, στοιχείο που δοκίμασε ενόψει του τελικού. Οποίου Οι Μορέλος, Χάτζι και Χελάντερ είναι εκτός. Οι Τζακ και Ρουφ όμως είναι στην αποστολή με πιθανότητες, ενώ ο Ράμσι είναι έτοιμος για να αποδείξει την τεράστια εμπειρία του. Οι πιθανές συνθέσεις:

ΑΪΝΤΡΑΧΤ ΦΡ. (3-4-2-1): Τραο - Τουρέ, Τούτα, Ιλσάνκερ - Κνάουφ, Σόου, Γιάκιτς, Κόστιτς – Κάμαντα, Χρούστιτς - Μπορέ.

ΡΕΪΝΤΖΕΡΣ (5-4-1): ΜακΓκρέγκορ – Ταβερνιέ, Γκόλντσον, Λούντστραμ, Μπάσι, Μπάρισιτς - Ράιτ, Ράμσει, Καμαρά, Κεντ – Αρίμπο

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Σλάβκο Βίντσιτς (Σλοβενία)

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.