Euroleague: Οι «νέες» ομάδες, οι μεταγραφές που ξεχώρισαν, τα φαβορί και οι εκπλήξεις

Κωστής Παναγιώτου30 Σεπτεμβρίου 2021

Η Euroleague ανοίγει την αυλαία της σήμερα (30/9) και οι προβολείς ανάβουν στα παρκέ των 18 ομάδων. Ποιες είναι νέες ομάδες, ποια νέα αποκτήματα ξεχώρισαν και περιμένουμε να κάνουν τη διαφορά, τα φαβορί και οι πιθανές εκπλήξεις της διοργάνωσεις.

Η νεοφώτιστη και μια παλιά γνώριμη


Η Μονακό κάνει τα πρώτα της βήματα στο κορυφαίο επίπεδο και φρόντισε να κάνει θόρυβο με την μεταγραφή του Μάικ Τζέιμς, ένας παίκτης που μπορεί να απογειώσει τόσο την ομάδα, όσο και τους φίλους της ομάδας που θα βρεθούν "Salle Gaston Médecin". Πέρα του Αμερικανού σταρ, ξεχωρίζουν ακόμα τρία νέα αποκτήματα:  Λέο Βέστερμαν, Μπροκ Μότουμ και Ντονάτας Μοτεγιούνας.

Η γαλλική ομάδα επικράτησε στον τελικό του Euro Cup επί της Ούνικς Καζάν του Δημήτρη Πρίφτη, και θα αποτελέσει τη «Σταχτοπούτα» της διοργάνωσης.

Η Ούνικς Καζάν είδε τους Γάλλους να σηκώνουν το τρόπαιο, αλλά θα βρεθούν και εκείνη στην Euroleague και θα δώσουν το παρών μετά από τη σεζόν 2016/17. Ο Έλληνας τεχνικός έφυγε και στη θέση του έκατσε ο πολύπειρος  Βέλιμιρ Περάσοβιτς. Το αντίθετο δρομολόγιο από τον Πρίφτη έκανε ο Μάριο Χεζόνια και είναι το νέο αστέρι της ρωσικής ομάδας. 

Επίσης, Ο Τζέι Μέιο, Λορέντζο Μπράουν, Τόνιε Γιεκιρί, Αντρέι Βοροντσέβιτς και Γουίλ Τόμας ήρθαν για να πλαισιώσουν τον Κροάτη σταρ και να τιμωρήσουν όποια ομάδα θεωρήσει εύκολο θύμα τους Ρώσους.

Οι μεταγραφές που ξεχώρισαν

Κωνσταντίνος Μήτογλου - Αρμάνι Μιλάνο

Ο Έλληνας φόργουορντ αποφάσισε να αφήσει τον Παναθηναϊκό και να μετακομίσει στην Ιταλία και φορέσει την κόκκινη φανέλα της Αρμάνι. Η βελτίωση του την περσινή σεζόν ήταν εντυπωσιακή και  Τη σεζόν 2020/21 είχε 11.3 πόντους, 6.4 ριμπάουντ, 2FG: 60.7% και 3FG 44%.

Τάιλερ Ντόρσεϊ - Ολυμπιακός 

Ο 25χρονος γκαρντ είναι ο παίκτης που θα αποτελέσει το βαρύ όπλο στο σκοράρισμα για την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα. Τις τελευταίες δύο χρονιές (2019/20 και 2020/21) με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο στο πλευρό του είχε 10.6 πόντους, 1.5 ασίστ, 2FG: 43.3%  και 3FG 39.2% στο τρίποντο.

Μάικ Τζέιμς - Μονακό

Ήταν εκ των φαβορί για MVP την περασμένη σεζόν, αλλά τα όσα συνέβησαν με εκείνο και τον Δημήτρη Ιτούδη τον οδήγησαν στην αγκαλιά των Μπρούκλιν Νετς, με τους οποίους σε 13 αγώνες στο NBA είχε 7.7 πόντους, 2.5 ριμπάουντ, 4.2 ασίστ, 3FG 35.5%.

Μάριο Χεζόνια - Ούνικς Καζάν

Οι «πράσινοι» έφεραν τον Κροάτη στην Ευρώπη μετά από μια εξαετία που αγωνίστηκε στο NBA, και από την πρώτη στιγμή έδειξε την κλάση του. Σε 8 παιχνίδια με τη φανέλα του Παναθηναϊκού: 14.4 πόντους, 2FG: 46,3, 3FG: 36.6%.

Αλεξέι Σβεντ - ΤΣΣΚΑ Μόσχας


Ο κορυφαίος σκόρερ της Χίμκι για χρόνια από φέτος αγωνίζεται υπό τος οδηγίες του Ιτούδη, ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσει ο Έλληνας τεχνικός. Ο Ρώσος γκαρντ αγωνιζόταν με τη «ρωσική αρκούδα» μέχρι το 2011. Τη σεζόν 2020/21 είχε 19.8 πόντους, 7.7 ασίστ, 2FG: 45.5%, 3FG: 33.3%.

Σερτάτς Σανλί - Μπαρτσελόνα


Άφησε την Ανατολού μετά από τρία χρόνια και μετακόμισε στη Βαρκελώνη. Ο πρωταθλητής με την τουρκική ομάδα την περασμένη σεζόν θα ενισχύσει σημαντικά τη θέση "5" για την ομάδα του Γιασκεβίτσιους. Στο Final-4 βοήθησε στα μέγιστα την ομάδα του να κατακτήσει το τρόπαιο, με 15.5 πόντους και 5 ριμπάουντ.

Αχίλε Πολονάρα - Φενέρμπαχτσε

Η Φενέρ προχώρησε σε μια σπουδαία κίνηση το φετινό καλοκαίρι, με τον πρώην φόργουορντ της Μπασκόνια, έναν εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών της ισπανικής ομάδας, να ολοκληρώνει τη σεζόν που πέρασε με 12.2 πόντους, 6,6 ριμπάουντ, 2FG: 57.2%, 3FG: 44.3%.

Τζέιλεν Ρέινολντς - Μακάμπι Τελ Αβίβ

Ο 29χρονος σέντερ επέστρεψε στη ισραηλινή ομάδα, μετά το πέρασμά του από την Μπάγερν Μονάχου. Με τους Βαυαρούς ήταν εκπληκτικός και βρέθηκε στο στόχαστρο αρκετών ομάδων με τη Μακάμπι να τον κάνει εν τέλει δικό της. Τη σεζόν 2020/21 είχε: 13.6 πόντους, 5.8 ριμπάουντ, 2FG: 59.4%.

Εμάνουελ Μουντιέ - Ζαλγκίρις Κάουνας


Η ομάδα του Μάρτιν Σίλερ είχε σημαντικές αποχωρήσεις στην περιφέρεια του και έψαχνε έναν παίκτη που θα αναλάβει τα ηνία και το βρήκε στο πρόσωπο του πρώην NBAer των Γιούτα Τζαζ. Στο NBA αριθμεί 300 αγώνες με 11 πόντους, 2.9 ριμπάουντ, 3.8 ασίστ, 3FG: 32.3%.

Γουέιντ Μπόλντγουιν - Μπασκόνια

Ακόμα ένας παίκτης που ξεχώρισε από την περσινή Μπάγερν και άφησε τη γερμανική ομάδα για χάρη των Βάσκων. η μετακίνηση του εκρηκτικού γκαρντ στην Μπασκόνια προκάλεσε απορία σε πολλούς, καθώς οι εμφανίσει του είχαν τραβήξει τα βλέμματα πολλών ομάδων. Την περασμένη σεζόν είχε: 15.3 πόντους, 4 ασίστ, 2FG: 48.8%, 3FG: 28.5%.

Τα φαβορί


Ανατολού Εφές: Παραμένει πρώτη υποψήφια και φέτος για να στεφθεί πρωταθλήτρια της σεζόν 2021/22. Το ρόστερ της δεν έχει αλλάξει με την περσινή σεζόν, με μοναδική εξαίρεση την φυγή του Σανλί για την Μπαρτσελόνα. Οι σημαντικότερες μεταγραφές της είναι η παραμονή του Μίσιτς και του Λάρκιν. Είναι το πρώτο φαβορί για κατάκτηση.

Μπαρτσελόνα: Η περσινή φιναλίστ είναι και φέτος εκ των φαβορί, με την παρουσία του Σαρούνας Γιασκεβίτσιους στον πάγκο της ομάδας για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν να δίνει την προ απαιτούμενη σιγουριά ότι οι Καταλανοί θα είναι και στο φετινό Final-4.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Οι Μοσχοβίτες βρέξει, χιονίσει θα είναι πάντα στις κορυφαίες ομάδες και παρά την απουσία του Τζέιμς ενισχύθηκε σημαντικά στην περιφέρεια με Σβεντ και Γκριγκόνις. Ο Δημήτρης Ιτούδης είναι εκεί και φέτος για να οδηγήσει την «ρωσική αρκούδα» στο 9ο ευρωπαϊκό της ιστορία της.

Αρμάνι Μιλάνο: Επέστρεψε στην ελίτ και θέλει φέτος με τον Ιταλό «στρατηγό» Έτορε Μεσίνα, να φτάσει πάλι στα ημιτελικά και να κάνει το παραπάνω βήμα για τον μεγάλο τελικό. Οι κινήσεις που πραγματοποίησε φρέσκαραν την ομάδα και έδωσαν αθλητικότητα στους Ιταλούς.

Ρεάλ Μαδρίτης: Τη πεντάδα των φαβορί κλείνει η ομάδα Πάμπλο Λάσο, όσο και αν έχει χάσει τη δυναμική της και τα αστέρια της γερνάνε χρόνο με το χρόνο, ο Ισπανός προπονητής ξέρει να διατηρεί τους Μαδριλένους στα κορυφαία στρώματα της Euroleague.

Οι πιθανές εκπλήξεις


Οι παρακάτω ομάδες δεν αποτελούν φαβορί για την κατάκτηση της Euroleague, αλλά μπορούν να εκπλήξουν με την παρουσία τους και να κάνουν το παραπάνω βήμα.

Ολυμπιακός: Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα μπορεί να είναι μια εκ των εκπλήξεων. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν προχωρήσει σε σημαντικές κινήσεις και μπάλωσαν τις τρύπες της προηγούμενης σεζόν με την απόκτηση του Τάιλερ Ντόρσεϊ και του Μουστάφα Φαλ.

Φενερμπαχτσέ: Η χρονιά που πέρασε θα ήθελαν να ξεχαστεί γρήγορα, με τον Κοκόσκοφ να μην καταφέρνει να αφήσει το σημάδι στην τουρκική ομάδα. Η φετινή Φενέρ είναι φανερά ενισχυμένη με Χένρι, Πολονάρα και Μπούκερ να πλαισιώνουν τους ηγέτες Ντε Κολό και Βέσελι. Ερωτηματικό μένει η έλευση του Σάσα Τζόρτζεβιτς στη θέση του προπονητή και κατά πόσο θα καταφέρει να διαχειριστεί τα συνεχόμενα παιχνίδια.

Μπάγερν Μονάχου: Έφτασαν μια ανάσα από το Final-4 της σεζόν 2020/21. Ο Ιταλός τεχνικός, Αντρέα Τρινκιέρι, παραμένει στην άκρη του πάγκου και η παρουσία του δίνει την εγγύηση πως και φέτος οι Βαυαροί θα είναι ανταγωνιστικοί, παρά τις απουσίες των Μπόλντγουιν και Ρέινολντς. Οι έμπειροι ΝτεΣόν Τόμας, Οθέλο Χάντερ και Νταρούν Χίλιαρντ ήρθαν να καλύψουν τα παραπάνω κενά.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.


Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.