EURO 2020: Τα ρεκόρ που κυνηγά ο Ρονάλντο και οι πρώτοι σκόρερ

Δημήτρης Μπασμπαρέλας09 Ιουνίου 2021

Στο EURO 2020, ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει την ευκαιρία να γίνει ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών και να ξεπεράσει έτσι τον Μισέλ Πλατινί.

Ο Πορτογάλος σταρ μετρά εννιά γκολ και έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της καριέρας του για να γράψει εκ νέου τα... βιβλία της ευρωπαϊκής ιστορίας ποδοσφαίρου.

Πλησιάζοντας τον πέμπτο τελικό του EURO (ένα ρεκόρ, φυσικά ακόμη) έχει τα βλέμματά του σε μερικά ακόμη “ορόσημα”.

Καταρχάς, αν πετύχει ένα μόλις γκολ, τότε αυτόματα θα προσπεράσει τον μεγάλο Γάλλο σταρ του παρελθόντος, αφού ισοβαθμούν στην κορυφή με εννιά γκολ. Εκείνος τα είχε πετύχει βεβαίως όλα μαζεμένα, το 1984.



Κατανομή τερμάτων

Ο Ρονάλντο κατόρθωσε να πετύχει δύο γκολ στο EURO 2004, στον θρίαμβο της Εθνικής μας, ενώ έβαλε ένα το 2008, τρία σημείωσε το 2012 και τρία ακόμη το 2016 για να προχωρήσει μπροστά από επτά παίκτες, οι οποίοι είχαν σκοράρει σε τρία EURO. Παραμένει ο μόνος, που έχει σκοράρει τρία ή περισσότερα σε πολλαπλά EURO.



Τα περισσότερα EURO

Κατά τα άλλα, είναι 17 οι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι έχουν εμφανιστεί σε τέσσερα διαφορετικά τουρνουά EURO, ξεκινώντας από τους Λόταρ Ματέους και Πέτερ Σμάιχελ το 2000. Ο Ρονάλντο είναι ανάμεσά τους και θα τους ξεπεράσει όλους, από τη στιγμή, που θα αγωνιστεί για λογαριασμό της εθνικής Πορτογαλίας στα γήπεδα του EURO. Είναι, άλλωστε, ο τελευταίος, ο οποίος έφτασε την 4η διοργάνωση, το 2016.



Ακολουθούν Σίρερ και Μάντσεν

Ο Ρονάλντο σημείωσε γκολ στο ντεμπούτο του, σε EURO, εναντίον της Ελλάδας στις 12 Ιουνίου του 2004. Εκτοτε έχει πετύχει οκτώ ακόμη σε 21 τελικές εμφανίσεις.

Στη 2η θέση των σκόρερ τους ακολουθεί ο μεγάλος Αγγλος φορ, Αλαν Σίρερ, με επτά τέρματα, αλλά και ο Δανός, Ολε Μάντσεν, επίσης με επτά…

Μάλιστα, το ρεκόρ του Μάντσεν, των 11 γκολ, που είχε στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού του 1964 κράτησε 32 χρόνια! Το κατέρριψε στα προκριματικά του EURO το 1996 o Νταβόρ Σούκερ, σκοράροντας 12 φορές με τη φανέλα της Κροατίας.

Ο Μάντσεν ήταν ο άνθρωπος, ο οποίος είχε οδηγήσει τους Δανούς στην τελική φάση της διοργάνωσης το 1964. Το όνομά του είχε ακουστεί σε όλη την Ευρώπη και αποτέλεσε μεταγραφικό στόχο κορυφαίων συλλόγων, παρότι διένυε το 30ό έτος της ηλικίας του.

Μία εξ αυτών ήταν και η Μπαρτσελόνα, η οποία του κατέθεσε επίσημη πρόταση για να τον αποκτήσει.

Η μεταγραφή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, καθώς ο ίδιος την απέρριψε, διότι δεν υπήρξε ποτέ επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Κι αν αναρωτιέστε πώς ήταν δυνατόν να αγωνίζεται στην εθνική ομάδα της χώρας του, η απάντηση είναι απλή: εκείνη την εποχή μόνο ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές μπορούσαν να παίξουν στην εθνική ομάδα της Δανίας!

Μετά απ’ αυτούς; Οκτώ ποδοσφαιριστές έχουν σκοράρει από έξι φορές σε τελική διοργάνωση.


Ευκαιρία να προχωρήσει στον πίνακα των σκόρερ έχει φυσικά και ο Γάλλος Αντουάν Γκριζμάν με έξι γκολ αυτή τη στιγμή...





Κυνηγά τον Μπουφόν

Ο Ρονάλντο χρειάζεται, πάντως, τρεις ακόμη εμφανίσεις για να ξεπεράσει το υψηλό νούμερο όλων των εποχών του Τζιανλουίτζι Μπουφόν με 58 εμφανίσεις σε “διαγωνισμούς” EURO, προκριματικούς και τελικούς. Εχει αυτή τη στιγμή 56 παρουσίες με 36 νίκες, 12 ισοπαλίες και οκτώ ήττες. Ο Πορτογάλος είναι μάλιστα ήδη ο πρώτος σε συμμετοχές όσον αφορά την τελική φάση με 21 ματς.



Ο γηραιότερος σκόρερ σε τελικό

Μόνο ένας παίκτης ηλικίας άνω των 30 έχει σκοράρει σε τελικό του EURO. Ηταν ο Μπερντ Χόλσενμπεϊν, σε ηλικία 30 ετών και 103 ημερών, όταν ηγήθηκε της Δυτικής Γερμανίας εναντίον της Τσεχοσλοβακίας το 1976. Ηταν εκείνος, που έστειλε το ματς στην παράταση και, τελικά, έδωσε την ευκαιρία στον Τσέχο, Αντονίν Πανένκα, να κάνει το “σκαφτό” πέναλτι και να μείνει στην ιστορία ως πέναλτι “αλά Πανένκα”.



Ισοφαρίζει τον Κασίγιας αν...

Αν η Πορτογαλία θριαμβεύσει στο Γουέμπλεϊ και ο Ρονάλντο διατηρήσει το περιβραχιόνιο, αναμενόμενο είναι, τότε θα ισοφαρίσει τον Ικερ Κασίγιας της Ισπανίας (2008 και 2012), ο οποίος είναι ο μόνος αρχηγός, με δύο μεγάλες επιτυχίες σε EURO.



Ο γηραιότερος σκόρερ σε EURO

38 χρόνια 257 ημέρες: Ιβιτσα Βάστιτς (Αυστρία, 2008)



Ο γηραιότερος σε EURO

39 χρόνια 91 ημέρες: Λόταρ Ματέους (Γερμανία, 2000)



Ο γηραιότερος σε τελικό

38 χρόνια 232 ημέρες: Γιανς Λέμαν (Γερμανία, 2008)



Ο γηραιότερος που κέρδισε EURO

37 χρόνια 23 ημέρες: Αρνολντ Μιούρεν (Ολλανδία, 1988)


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.