Euro 2020: Η Αγγλία «σπάει» την κατάρα και η Δανία ζει το παραμύθι της

Παναγιώτα Χαλκιά07 Ιουλίου 2021

Αγγλία και Δανία θα κοντραριστούν στην ημιτελική φάση του Euro 2020 διεκδικώντας ένα εισιτήριο για τον τελικό της 11ης Ιουλίου. Οι Δανοί στεναχωρήθηκαν με τον Έρικσεν, μάζεψαν τα κομμάτια τους, βελτίωσαν την ψυχολογία τους και κόντρα σε όλα τα προγνωστικά παλεύουν να φτάσουν στον τελικό. Οι Άγγλοι βλέπουν τη μια «κατάρα» να σπάει μετά την άλλη και επιθυμούν να πάρουν το εισιτήριο και να διεκδικήσουν το πολυπόθητο τρόπαιο.

Ο εφιάλτης έγινε παραμύθι

Η Δανία είναι η πρώτη ομάδα που γνώρισε την ήττα δύο φορές στη φάση των ομίλων και κατάφερε να φτάσει στα ημιτελικά. Η Βόρεια Ιρλανδία το είχε κάνει το 2016 αλλά είχε προκριθεί ανάμεσα στις καλύτερες τρίτες.

Όλα άρχισαν στραβά για τους Δανούς αλλά το πάθος, η δύναμη, η θέληση και το ταλέντο τους τούς έφεραν μια ανάσα πριν τον τελικό.

Η πρεμιέρα έκοψε την ανάσα σε όλο το φίλαθλο κοινό. Ο Κρίστιαν Έρικσεν κατέρρευσε στον αγωνιστικό χώρο χωρίς τις αισθήσεις του. Ο Κιάερ του έδωσε τις πρώτες βοήθειες και το ιατρικό επιτελείο των Δανών έκανε χρήση απινιδωτή και τον επανέφερε.


Ο 29χρονος άσος δεν μπόρεσε να συνεχίσει στο τουρνουά αλλά το περιστατικό αυτό, όχι μόνο δεν καταρράκωσε ψυχολογικά τους συμπαίκτες του αλλά έγινε δύναμη τους.

Το παιχνίδι της πρεμιέρας με τη Φιλανδία συνεχίστηκε και η Δανία γνώρισε την πρώτη της ήττα. Το γκολ του Πογιάνπαλο και οι τρεις βαθμοί που χάθηκαν πέρασαν σε δεύτερη μοίρα καθώς ο Έρικσεν πάλευε για τη ζωή του στο νοσοκομείο.

Το δεύτερο ματς κόντρα στο Βέλγιο άρχισε ιδανικά καθώς ο Πόουλσεν μόλις στο δεύτερο λεπτό έδωσε προβάδισμα στους Δανούς. Ωστόσο, Αζάρ και Ντε Μπρόινε ήθελαν να τελειώσουν την υπόθεση πρόκριση και έστειλαν την μπάλα στα δίχτυα.

Η καλή εμφάνιση στο παιχνίδι με τους Βέλγους δεν απέδωσε καρπούς αλλά οι Δανοί έπαιξαν το τελευταίο τους χαρτί για πρόκριση κόντρα στους Ρώσους. Θριάμβευσαν με 4-1 και προκρίθηκαν ως δεύτεροι. Ο Ντάμσκααρντ άνοιξε το σκορ με ένα πανέμορφο τέρμα, ο Πόουλσεν εκμεταλλεύτηκε το λάθος της άμυνας και έκανε το 2-0 αλλά οι Ρώσοι ευστόχησαν από τα 11 βήματα και μείωσαν σε 2-1. Κρίστενσεν και Μέλε βρήκαν δίχτυα και έστειλαν τη Δανία στην επόμενη φάση.

Στη φάση των «16» ξεπεράστηκε εύκολα το εμπόδιο των Ουαλών. Οι Δανοί επικράτησαν με 4-0 χάρη σε δυο τέρματα του Κάσπερ Ντόλμπεργκ και ενός των Μέλε και Μπρεϊθγουέιτ.

Επόμενος αντίπαλος η Τσεχία. Ο Σικ έχει μαγνητίσει τα βλέμματα στο Euro αλλά το τέρμα που σημείωσε δεν στάθηκε αρκετό για να βοηθήσει τους Τσέχους να προχωρήσουν. Τόμας Ντιλέινι και Κάσπερ Ντόλμπεργκ σκόραραν και έστειλαν τους Δανούς στα ημιτελικά.

«It's coming home» με πρωτιές

«Έσπασε» την κατάρα στην πρεμιέρα του τέταρτου ομίλου επικρατώντας της Κροατίας με 1-0. Ο Κάλβιν Φίλιπς μετά από υπέροχη ενέργεια, έβγαλε κάθετη στον Στέρλινγκ, που δεν δυσκολεύτηκε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα και να χαρίσει το πρώτο τρίποντο.

Οι Άγγλοι τα βρήκαν δύσκολα απέναντι στους Σκωτσέζους, οι οποίοι απέσπασαν το βαθμό της ισοπαλίας (0-0) και έβαλαν φωτιά στον όμιλο.

Η τελευταία μάχη των ομίλων δόθηκε με την Τσεχία. Ο Στέρλινγκ βρέθηκε και πάλι στο σωστό σημείο. Ο Τζαν Γκρίλς έβγαλε τη σέντρα στο δεύτερο δοκάρι, ο 26χρονος πήδηξε πιο ψηλά από όλους και έκανε το 1-0.

Η επόμενη στροφή έφερε ένα κακό δαίμονα στο δρόμο των Άγγλων. Ωστόσο, ήταν καλύτεροι σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και μπροστά σε 45.000 φιλάθλους πανηγύρισαν μια νίκη επί των Γερμανών με 2-0 χάρη σε τέρματα των Στέρλινγκ και Κέιν.

Στη φάση των «8» η ομάδα του Αντρέι Σεφτσένκο έμοιαζε ικανή να βάλει δύσκολα στα «λιοντάρια». Δεν της άφησαν περιθώρια, όμως. Στο 4ο λεπτό ο Κέιν έδωσε το προβάδισμα στην Αγγλία για να έρθει ο Μαγκουάρι στο 46΄να διπλασιάσει τα τέρματα. Οι Άγγλοι δεν πάτησαν φρένο, συνέχισαν και τέσσερα λεπτά αργότερα ο Κέιν βρήκε εκ νέου δίχτυα ενώ ο Χέντερσον έβαλε το κερασάκι στην τούρτα στο 63ο λεπτό.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.