EURO 2020: Αυτοί που πέτυχαν χατ-τρικ, αλλά και το μοναδικό επίτευγμα του Πλατινί

Δημήτρης Μπασμπαρέλας04 Ιουνίου 2021

Σε 15 “εκδόσεις” του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της UEFA, υπήρξαν μόλις οκτώ χατ-τρικ από επτά διαφορετικούς ποδοσφαιριστές.

Το metrosport.gr παρουσιάζει εκείνους, οι οποίοι κατόρθωσαν να σημειώσουν αυτό το ξεχωριστό ρεκόρ. Ενας εξ αυτών πέτυχε κάτι, που δεν το έχει πετύχει ουδείς άλλος μέχρι και το 2016. Ποιος είναι…;

Θα έχουμε και άλλο ή άλλα στη φετινή διοργάνωση; Θα δείξει…


Ντίτερ Μίλερ

Ημιτελικός 1976: Γιουγκοσλαβία 2-4 Δυτική Γερμανία (παράταση)

Χρόνος χατ-τρικ σε 37 λεπτά (82’, 115’, 119’)

Η ομάδα του φορ από την Κολωνία αντιμετώπιζε το φάσμα της ήττας με 2-1 στο Βελιγράδι και του αποκλεισμού, όταν ο 22χρονος μπήκε από τον πάγκο, ως αλλαγή, για να κάνει το ντεμπούτο του με τη Δυτική Γερμανία, με 11 λεπτά να υπολείπονται ακόμη.

Τρία λεπτά αργότερα ισοφάρισε με κεφαλιά και έπειτα “χτύπησε” δύο φορές στον επιπλέον χρόνο για να ολοκληρώσει το χατ-τρικ και να οδηγήσει την ομάδα του στον τελικό.


Κλάους Αλοφς

Ομιλοι 1980: Δυτική Γερμανία 3-2 Ολλανδία

Χρόνος χατ-τρικ 45 λεπτά (20’, 60’, 65’)

Ο σταρ της Φορτούνα Ντίσελντορφ έκλεισε το EURO 1980 ως νικητής και τροπαιούχος, αλλά και ως ο πρώτος σκόρερ του “διαγωνισμού”, λόγω των τριών γκολ του στη Νάπολι, αν και ο Μπερντ Σούστερ έπαιξε ρόλο στη δημιουργία των δύο εξ αυτών. Η νίκη έδωσε στη Δυτική Γερμανία δεύτερη συνεχόμενη ώθηση και συνέχισε ως τον τελικό, τον οποίο και κατέκτησε.


Μισέλ Πλατινί

Ομιλοι 1984: Γαλλία 5-0 Βέλγιο

Χρόνος χατ-τρικ: 85 λεπτά (4’, 74’, 89’)

Ασχετα με τις κατηγορίες του ως πρόεδρος της UEFA ήταν μεγάλος ποδοσφαιριστής. Εβαλε όχι ένα, αλλά δύο χατ-τρικ ο Πλατινί. Μετά το γκολ με τη Δανία και το τρίποντο στην πρεμιέρα, ο αρχηγός έβαλε τρία μαζεμένα κόντρα στο Βέλγιο. Περίπατος και 5-0 για τους Γάλλους.


Μισέλ Πλατινί

Ομιλοι 1984: Γαλλία 3-2 Γιουγκοσλαβία

Χρόνος χατ-τρικ: 18 λεπτά (59’, 62’, 77’)

Τρεις ημέρες αργότερα, στο επόμενο παιχνίδι της Γαλλίας, ο “καπετάνιος” της έγινε ο πρώτος και ακόμη μοναδικός ποδοσφαιριστής, ο οποίος κατόρθωσε και σημείωσε περισσότερα από ένα χατ-τρικ σε ένα μόνο EURO. Υιοθετώντας ελεύθερο ρόλο στο γήπεδο, κάτι που ταίριαζε απόλυτα με το στυλ του, ο σταρ της Γιουβέντους ανέτρεψε το 1-0 των Γιουγκοσλάβων. Πρώτος σκόρερ στο τουρνουά, αλλά και συνάμα πρώτος σκόρερ στην ιστορία των EURO, από κοινού με τον Ρονάλντο, ο οποίος τον απειλεί πλέον ξεκάθαρα.


Μάρκο Φαν Μπάστεν

Ομιλοι 1988: Αγγλία 1-3 Ολλανδία

Χρόνος χατ-τρικ: 31 λεπτά (44’, 71’, 75’)

Φορ ολκής. Ο Φαν Μπάστεν δικαιολόγησε την παρουσία του και αποδέχθηκε τις τρεις ασίστ από τον συμπαίκτη του στη Μίλαν και αρχηγό των “οράνιε”, Ρουντ Γκούλιτ, στο επιβλητικό 3-1 κόντρα στους Αγγλους. Οι παίκτες του Ρίνους Μίχελς έφτασαν μάλιστα στον τελικό, όπου ο Ολλανδός στράικερ σκόραρε ξανά, σημειώνοντας ίσως το καλύτερο γκολ στην ιστορία του EURO. Εβαλε πέντε συνολικά στη διοργάνωση, όντας πρώτος σκόρερ.


Σέρτζιο Κονσεϊσάο

Ομιλοι 2000: Πορτογαλία 3-0 Γερμανία

Χρόνος χατ-τρικ: 36 λεπτά (35’, 54’, 71’)

Ηταν ο 150ος και τελευταίος αγώνας για τον Λόταρ Ματέους στην Εθνική Γερμανίας και ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να εντυπωσιάσει με τρία γκολ και εντυπωσιακό 3-0 κατά των “πάντσερ”. Ηταν μάλιστα αναπληρωματικός στα δύο πρώτα παιχνίδια της Πορτογαλίας, ο 25χρονος τότε έπαιξε στην αρχική ενδεκάδα σ’ εκείνο το ματς, ενώ η ομάδα του έφτασε εντέλει ως τον ημιτελικό, αφού αποκλείστηκε από τη μετέπειτα Κυπελλούχο Γαλλία.


Πάτρικ Κλάιφερτ

Προημιτελικός 2000: Ολλανδία 6-1 Γιουγκοσλαβία

Χρόνος χατ-τρικ: 30 λεπτά (24’, 38’, 54’)

Παραπλανητικά γρήγορος, ο Κλάιφερτ έδειξε όλα τα επιθετικά ένστικτά του στο Ρότερνταμ. Πασίγνωστος φορ, ίσως να είχε ολοκληρώσει το χατ-τρικ του ακόμη νωρίτερα, αλλά η «προσπάθειά του» έπεσε στο κενό. Εβαλε όμως το όνομά του στους ποδοσφαιριστές με τα χατ-τρικ σε Euro. Οι Ολλανδοί έφτασαν στον ημιτελικό, αλλά αποκλείστηκαν στα πέναλτι από τους Ιταλούς. Ηταν πρώτος σκόρερ τότε, από κοινού με τον Σάβο Μιλόσεβιτς με πέντε γκολ.


Νταβίντ Βίγια

Ομιλοι 2008: Ισπανία 4-1 Ρωσία

Χρόνος χατ-τρικ: 55 λεπτά (20’, 44’, 75’)

Ταχύτητα, επιμονή και “μάτι”, που γυαλίζει, σε μία εκπληκτική παράσταση στο Ινσμπρουκ για τον Βίγια. Ο τότε άσος της Βαλένθια ήταν η τέλεια “μηχανή” των γκολ σε μία ισπανική ομάδα γεμάτη με “καλλιτέχνες” και δημιουργούς. Αλλωστε, οι Ιβηρες έφτασαν τότε δικαίως ως την κορυφή της Ευρώπης με τον Βίγια να είναι μάλιστα πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με τέσσερα γκολ.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.