Euro 2020 - Α' Όμιλος: Στη σκιά της Ιταλίας

Παναγιώτα Χαλκιά05 Ιουνίου 2021

Στον πρώτο όμιλο του Euro 2020 βρίσκονται η Τουρκία, η Ιταλία, η Ουαλία και η Ελβετία. Οι Ιταλοί έχουν τον τίτλο του φαβορί και απομένει να το αποδείξουν και στο γήπεδο. Οι επιλογές που διαθέτουν μπορεί να μην πείθουν στο 100% αλλά θέλουν να φτάσουν πολύ ψηλά στη διοργάνωση και δεν θα το βάλουν κάτω απέναντι στις άλλες τρεις.

Οι υπόλοιπες ομάδες θα παλέψουν για την πρόκριση έχοντας τις ίδιες περίπου πιθανότητες. Η Τουρκία θα δώσει δύο σημαντικούς αγώνες κόντρα σε Ελβετία και Ουαλία στο Μπακού, που είναι φιλικό για εκείνη. Το ρόλο του ρυθμιστή το πιθανότερο είναι να έχει η Ουαλία.

Τουρκία: Φαβορί για τη 2η θέση

Πώς προκρίθηκε: Κατέλαβε τη δεύτερη θέση του 8ου ομίλου πίσω από τη Γαλλία. Κατάφερε να κρατήσει απόρθητη την έδρα της και μάλιστα, χωρίς να δεχθεί γκολ! Μέτρησε επτά νίκες, δύο ισοπαλίες και μια ήττα.


Προπονητής: Ο Σενόλ Γιουνές θεωρείται ένας παρεμβατικός προπονητής. Είναι ο τεχνικός που οδήγησε τους Τούρκους στην Τρίτη θέση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2002 στην Ιαπωνία. Έχει κατακτήσει και δύο πρωταθλήματα με την Μπεσίκτας.

Παίκτης – κλειδί: Ο Τζενκ Τοσούν μπορεί να μην είναι γρήγορος αλλά δουλεύει σκληρά στον αγωνιστικό χώρο και έχει αίσθηση του γκολ. Ο Γιουνές ξέρει πως να πάρει το καλύτερο δυνατό από τον έμπειρο επιθετικό καθώς τον είχε και στην Έβερτον.

Ποιον να προσέξεις: Ο Μερίχ Ντεμιράλ εγκατέλειψε την Ανάλιασπορ για τη Σασουόλο το 2019 και ο τότε προπονητής της ομάδας, Σέργκεν Γάλτσι, είχε τονίσει ότι θα τραβά τα βλέμματα για τα επόμενα 10 χρόνια. Σήμερα αγωνίζεται με τα χρώματα της Γιουβέντους.

Ιταλία: Πρέπει να αποδείξει ότι είναι το αφεντικό

Πώς προκρίθηκε: Ποιος είδε την Ιταλία και δεν τη φοβήθηκε στη φάση των ομίλων. Οι Ιταλοί πήραν το εισιτήριο καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση του 10ου ομίλου και χωρίς να απωλέσουν ούτε ένα βαθμό. Μέτρησαν 10 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια.


Προπονητής: Ένας από τους καλύτερους παίκτες της γενιάς του αλλά όχι και τόσο τυχερός με τα εθνικά χρώματα. Ο Ρομπέρτο Μαντσίνι επιθυμεί να προσθέσει στο βιογραφικό του μια επιτυχία με την εθνική ομάδα. Έχει κατακτήσει το Κύπελλο με τη Φιορεντίνα και το πρωτάθλημα με τη Μάντσεστερ Σίτι.

Παίκτης – Κλειδί: Ο διακαής πόθος του Μάρκο Βεράτι είναι μια διάκριση με τα χρώματα της Ιταλίας. Το σύστημα του Μαντσίνι φαντάζει ιδανικό για τον ίδιο.

Ποιον να προσέξεις: Ο Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα καλείται να φορέσει τα γάντια του Μπουφόν και να υπερασπιστεί την εστία των Ιταλών.

Ουαλία: Ο ρυθμιστής του ομίλου

Πώς προκρίθηκε: Αξιοποίησε την έδρα της και προκρίθηκε ως δεύτερη από τον 5ο όμιλο πίσω από την Κροατία. Είχε τέσσερις νίκες, δύο ισοπαλίες και δύο ήττες.


Προπονητής: Πέρασε όλη του τη ζωή στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ καταγράφοντας 963 εμφανίσεις. Κέρδισε το πρωτάθλημα Αγγλίας 13 φορές και άλλες δύο (1999,2008) το Champions League. Με τα χρώματα της Ουαλίας είχε 64 συμμετοχές και 12 γκολ. Τον Ιανουάριο του 2018 κλήθηκε να αναλάβει τα ηνία και να οδηγήσει τη χώρα του σε μια διάκριση. 

Την ομάδα θα καθοδηγήσει ο Ρομπ Πέιτζ. Είναι πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής με 18χρονη καριέρα στο αγγλικό πρωτάθλημα. Έχει καταγράψει 550 εμφανίσεις φορώντας τη φανέλα έξι ομάδων ενώ σημείωσε ένα γκολ. Διεθνής και με την Ουαλία.

Παίκτης – κλειδίΊσως στην τελευταία του μεγάλη διοργάνωση, ο Γκάρεθ Μπέιλ θα αναλάβει να κουβαλήσει την επιθυμία των Ουαλών για πρόκριση. Αποχαιρέτησε τη Ρεάλ Μαδρίτης και επέστρεψε στην Τότεναμ, όπου δείχνει να βρήκε ξανά τον καλό του εαυτό.

Ποιον να προσέξεις: Ο Ντάνιελ Τζέιμς είναι μόλις 23 και επιθυμεί να δείξει το ταλέντο του. έκανε το ντεμπούτο του στο παιχνίδι με τη Σλοβακία και μάλιστα, βρήκε και δίχτυα.

Ελβετία: Θα παλέψει για τη 2η θέση

Πώς προκρίθηκε: Πήρε μια άνετη πρόκριση στην τελική φάση τερματίζοντας στην πρώτη θέση του 4ου ομίλου. Σημείωσε πέντε νίκες, δυο ισοπαλίες και μια νίκη ενώ δεν κατάφερε να κερδίσει τη Δανία (βγήκε 2η) σε καμία από τις δύο αναμετρήσεις.


Προπονητής: Γεννημένος στο Σεράγεβο ο Βλαντιμίρ Πέτκοβιτς ανέλαβε το τιμόνι της εθνικής ομάδας το 2014. Έκτοτε, οι Ελβετοί δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν σε τελικό.

Παίκτης – κλειδί: Ο μεσοεπιθετικός της Λίβερπουλ, Σερντάν Σακίρι, είναι το αστέρι του ελβετικού ποδοσφαίρου. Οι Ελβετοί στηρίζουν πολλά σε εκείνον.

Ποιον να προσέξεις: Ο Μπρέελ Εμπολό διανύει τη δεύτερη του σεζόν στη Μπορούσα Μενχενγκλάντμπαχ. Διαμόρφωσε το παιχνίδι και το χαρακτήρα του στα πρότυπα του Μάριο Μπαλοτέλι. Είναι ευέλικτος, ταχύς και προσαρμόζεται άμεσα στις συνθήκες του αγώνα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.