«Έτσι θα καταπολεμήσουμε τις ψυχολογικές επιπτώσεις της καραντίνας»

Metrosport Team31 Μαρτίου 2020

Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Στη Σέντρα» φιλοξενήθηκε ο ψυχολόγος του ΕΔΟΕΑΠ, Μανώλης Κατσικάς και αναφέρθηκε στις ψυχολογικές επιπτώσεις που έχει στον καθέναν μας ο υποχρεωτικός εγκλεισμός στο σπίτι λόγω του κορωνοϊού.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Είναι πρωτόγνωρο αυτό που ζούμε και σε ό,τι αφορά τα μέτρα πάμε βλέποντας και κάνοντας. Κάθε χώρα φαντάζεται κάποια μέτρα, από τα οποία άλλα πιάνουν και άλλα όχι. Το θέμα είναι ότι οι περιορισμοί αν δεν είναι αιτιολογημένοι αυξάνουν την αντίδραση, μεταξύ άλλων και την ψυχολογική. Πρέπει να είναι σαφής και αιτιολογημένη η όποια απαγόρευση. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις είναι πολλές. Υπάρχει μια συναισθηματική αναστάτωση, η οποία εκφράζεται με πολλούς τρόπους. Σε κάποιους μπορεί να εκφραστεί ακόμη και με κατάθλιψη.

Οι πρώτες μελέτες που έρχονται από την Κίνα δίνουν αύξηση κατά 35% στην ενδοοικογενειακή βία. Υπάρχει αύξηση του αρνητικού συναισθήματος. Είσαι κλεισμένος σε μια κατάσταση που δεν ξέρεις πότε τελειώνει. Έχουν γίνει πολλές μελέτες για την απομόνωση. Εκτός από θλίψη παρατηρείται αύξηση της έντασης με τους συγκατοίκους.

Μια λύση για όλα αυτά θα μπορούσε να είναι το να κάνουμε ένα πρόγραμμα, ένα πλάνο για την κάθε μέρα. Όλοι μας περιμένουμε πώς και πώς το καλοκαίρι για να ξεφύγουμε, όπως λέμε, από τη ρουτίνα, βλέπουμε όμως πως η ρουτίνα είναι απαραίτητη για την καθημερινότητά μας. Να μην χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο μόνο για να ενημερωνόμαστε. Ας προσπαθήσουμε να βρούμε σημεία κοινωνικής ζωής».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.