Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού: Τι προβλέπει η τροπολογία Κικίλια

Metrosport Team10 Δεκεμβρίου 2020

Τη δυνατότητα οργάνωσης Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού μέχρι την 30η Ιουνίου, παρέχει στο Υπουργείο Υγείας, η τροπολογία η οποία συζητήθηκε απόψε στη Βουλή.

Κύριος σκοπός είναι η ενημέρωση, καθ’ όλη τη διάρκεια του εμβολιασμού, όπως είπε ο Υπουργός Υγείας μιλώντας στη Βουλή για την τροπολογία. Στόχος είναι η διαμόρφωση θετικής πεποίθησης και ενεργού συμμετοχής των πολιτών στον εμβολιασμό και περιλαμβάνει συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, μεταξύ αυτών πολιτικά κόμματα, η Εκκλησία της Ελλάδος, ΟΤΑ, συλλόγους ασθενών, ιατρικών και φαρμακευτικών συλλόγων, επιστημονικών συλλόγων, επαγγελματικών και συνδικαλιστικών ενώσεων, αθλητικών και πολιτιστικών σωματείων, ΜΚΟ κλπ.

Ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο για εθνική προσπάθεια μείζονος σημασίας και αναφέρθηκε στη συστράτευση κοινωνικών δυνάμεων που θα επιτρέψει τη «δυνατότητα να φτάσουμε στο τελευταίο χωριό, στην τελευταία πόλη, στο τελευταίο νησί της χώρας και να ενημερώσουμε σωστά τους συμπολίτες μας, επιστημονικά, τεκμηριωμένα, δομημένα για το τι είναι τα εμβόλια, τι είναι ο εμβολιασμός, πώς θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, ποιους θα εμπεριέχει, ποιος ο τρόπος για να φτάσει κανείς σε ένα εμβολιαστικό κέντρο, ποια είναι τα fake news τα οποία δεν πρέπει να ακούει».

«Τέτοιο υγειονομικό εγχείρημα δεν έχει επαναληφθεί ποτέ ξανά στη χώρα. Και είναι αυτή τη στιγμή, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, ο μοναδικός τρόπος να επιστρέψουμε εμείς οι Έλληνες σε μια καταρχάς μερική κανονικότητα», σημείωσε.

Σύμφωνα με την τροπολογία, για την υλοποίηση της καμπάνιας συγκροτείται στο Υπουργείο Υγείας, Τριμελής Επιτροπή Οργάνωση της Εθνικής Εκστρατείας.  

Όπως εξήγησε ο κ. Κικίλιας, η εκστρατεία έχει και ένα κομμάτι διαφημιστικής προώθησης του μηνύματος αυτού, «το οποίο όμως, όπως συμφωνήσαμε με τα κόμματα της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, θα γίνει με διαγωνιστικές διαδικασίες, με τη συμμετοχή των κομμάτων, με διαφάνεια, με καθαρότητα και με λογοδοσία».

Πρόσκληση 5 ημερών δίνεται για τη σύναψη 2 συμβάσεων που θα επιτρέψουν την υλοποίηση της Εκστρατείας:
  • Το δημιουργικό σχεδιασμό της εκστρατείας, τη διαμόρφωση των ενημερωτικών μηνυμάτων και το έντυπο, οπτικοακουστικό ή ηλεκτρονικό προωθητικό υλικό
  • Τη διάθεση του υλικού.

Η πρόσκληση απευθύνεται σε τουλάχιστον 5 οικονομικούς φορείς εγνωσμένου κύρους, με τη σύμβαση να ανατίθεται με κριτήριο αξιολόγησης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά με βάση την τιμή.

Παράλληλα, προσδιορίζεται η διαδικασία διαμόρφωσης ενός πανεθνικού δικτύου διάθεσης του ενημερωτικού υλικού σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Θα ακολουθήσει εφαρμοστική ΚΥΑ.

Ο Υπουργός εξέφρασε την ελπίδα, στο τέλος της προσπάθειας αυτής οι Έλληνες και οι Ελληνίδες να έχουν ενημερωθεί σωστά, να έχουν αντικρουστεί και περιοριστεί τα fake news και οι δεισιδαιμονίες, αλλά και «θα έχουμε μπορέσει στο μέτρο του δυνατού, καθότι γνωρίζετε ότι από το Σύνταγμά μας ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, να πείσουμε τους συμπολίτες μας, ακόμα και τους πιο δύσπιστους».

Ο κ. Κικίλιας από το βήμα της Βουλής σημείωσε πως θα εμβολιάζονται κατά σειρά προτεραιότητας οι υγειονομικοί, οι ευπαθείς ομάδες και όλοι οι υπόλοιποι πολίτες, σημειώνοντας πως τα εμβόλια θα έρχονται στη χώρα μας την ίδια χρονική στιγμή για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς μοιράζονται στην Ευρώπη ανάλογα με τους πληθυσμούς της κάθε χώρας.

Τα εμβόλια είναι δωρεάν, ενώ συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη στην αποπληρωμή τους.

Κατά τον Υπουργό Υγείας, η ενημέρωση γίνεται σε εβδομαδιαία βάση σε τρία επίπεδα. Πρώτον, στο επιστημονικό κομμάτι δια της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, για το ποιες είναι οι επιστημονικές εξελίξεις και οι ιδιαιτερότητες, γιατί είναι πολύ δύσκολο επιστημονικό εγχείρημα. 

«Δεύτερον, δια της τεχνοκρατικής-επιχειρησιακής ομάδας για το πώς προχωρούν τα logistics, οι διαγωνισμοί, οι προμήθειες, ποια είναι τα εμβολιαστικά κέντρα, πού βρίσκονται σε όλη τη χώρα, πώς θα αποφύγουμε cyber attacks, πώς ψηφιακά θα ενισχύσουμε τη διαδικασία, πώς θα γίνει η φύλαξη των εμβολίων, πώς με διεθνή στάνταρτ θα φτάσουν στη χώρα μας, πώς θα μεταφερθούν σε εργοστάσια, φαρμακαποθήκες και στη σειρά της αλυσίδας του εμβολιασμού στα εμβολιαστικά κέντρα. Και τρίτον, πώς θα προχωράει η διαδικασία αυτή της ενημέρωσης των πολιτών για τα βασικά μηνύματα που θέλουμε να περάσουμε στον κόσμο για τον εμβολιασμό, στα οποία βασικά μηνύματα θα πρέπει να είναι σύμφωνα όλα τα κόμματα», κατέληκε ο κ. Κικίλιας.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.